Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Δημήτρης Κιτσικόπουλος / Οι Ενεργειακές Κοινότητες, εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Κιτσικόπουλος / Οι Ενεργειακές Κοινότητες, εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

Δημήτρης Κιτσικόπουλος

Οι Ενεργειακές Κοινότητες έχουν ξεκινήσει να αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια και δίνουν τη δυνατότητα σε ομάδες πολιτών, δήμους και περιφέρειες της χώρας να παράγουν το δικό τους ρεύμα. Αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο, ειδικά αυτή την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, όμως δεν στηρίζονται από την Πολιτεία.

Αυτό διαπιστώνει ο Δημήτρης Κιτσικόπουλος, αντιπρόεδρος της οργάνωσης ΗΛΕΚΤΡΑ energy, η οποία έχει στόχο να βοηθήσει τους πολίτες, τους δήμους και τοπικές επιχειρήσεις να παράγουν και να διαχειρίζονται τη δική τους ενέργεια. Επισημαίνει μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι η ενεργειακή φτώχεια, η οποία λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από το συλλογικό εγχείρημα της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών.

Ποια είναι η εξέλιξη του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων;

Μέχρι τώρα οι ενεργειακές κοινότητες δεν έχουν λάβει άμεση στήριξη, αλλά έμμεση. Ένα σημαντικό κίνητρο που δόθηκε εξαρχής ήταν το δικαίωμα να έχουν προτεραιότητα στις αιτήσεις για όρους σύνδεσης. Αλλά δεν λειτούργησε καλά στην πράξη αυτό το κίνητρο, καθώς από τις 1.000 Ενεργειακές Κοινότητες που συγκροτήθηκαν, οι περίπου 980 δεν είναι ευρείας βάσης. Δεν είναι δηλαδή σύμφωνες με αυτό που όριζε η ευρωπαϊκή Οδηγία κι αυτό που λέει και ο ελληνικός νόμος στο άρθρο 1: να προάγουν την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και να είναι ανοιχτές στην τοπική κοινωνία. Είναι δηλαδή εταιρείες υπό τον μανδύα των Ενεργειακών Κοινοτήτων, οι οποίες προφανώς δεν είναι ανοιχτές στην τοπική κοινωνία. Δεν κάνουν κάτι παράνομο, απλώς θα μπορούσαν να επιλέξουν ένα άλλο νομικό σχήμα, αλλά επέλεξαν το σχήμα των Ενεργειακών Κοινοτήτων, καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούσαν να πάρουν προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης. Επίσης, ένα άλλο κίνητρο για τις ενεργειακές κοινότητες είναι ότι δόθηκε μια εγγυημένη τιμή. Δηλαδή για είκοσι χρόνια είχαν μια «κλειδωμένη» τιμή. Εμείς θέλουμε να υπάρχουν Ενεργειακές Κοινότητες ευρείας βάσης, με μόνιμες λειτουργικές ενισχύσεις και να «κλειδώνουν» σταθερές τιμές χωρίς να πηγαίνουν σε διαγωνισμούς.

Ποιο είναι το προφίλ των Ενεργειακών Κοινοτήτων ευρείας βάσης;

Οι Ενεργειακές Κοινότητες ευρείας βάσης κατά βάση αφορούν τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, δηλαδή το έργο που κατασκευάζουν δεν αποσκοπεί στην πώληση, αλλά στον διαμοιρασμό της ενέργειας. Έχουμε στην Κρήτη τη Μινώα Ενεργειακή, στην οποία συμμετέχουν η περιφέρεια, οι δήμοι, επιχειρήσεις και πάνω από 400 πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ενεργειακή Κοινότητα Κρήτης σε συνεργασία με την περιφέρεια προσφέρει ένα μεγάλο κομμάτι της ενέργειας που παράγεται στους σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι. Έχουμε την Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας, που ασχολείται με τη βιομάζα, ενώ στην Αθήνα έχουμε τρεις Ενεργειακές Κοινότητες: την Υπερίων, την Ενεργειακή Κοινότητα Αττικής και την Collective Energy Coop. Επίσης, στα Γιάννενα έχει συγκροτηθεί η Ενεργειακή Κοινότητα ΚΟΙΝΕΡΓΕΙΑ, που ήδη ολοκληρώνει το πρώτο της έργο και έχει πάρει άδεια για ακόμη ένα. Με τα έργα αυτά τροφοδοτεί με ενέργεια νοικοκυριά της περιοχής.

Πόσο διάστημα χρειάζεται για να ιδρυθεί μια Ενεργειακή Κοινότητα;

Μέσα σε τέσσερις έως έξι μήνες είναι εφικτό να συγκροτηθεί μια Ενεργειακή Κοινότητα, όμως αν δεν έχει έργα, δεν έχει λόγο ύπαρξης. Και όταν μιλάμε για έργα συμψηφισμού, αυτά απαιτούν χρόνο. Ανάμεσα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι η εύρεση γης για την εγκατάσταση του έργου και το ανεπαρκές δίκτυο. Χρηματοδότηση για τα έργα συμψηφισμού δεν υπάρχει, σε αντίθεση με τα εμπορικά έργα. Αντιθέτως, για τα έργα συμψηφισμού δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Τα οφέλη για τους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν τους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνουν να είναι πολύ αυξημένοι, είναι πάρα πολλά, με σημαντικότερο τη μείωση του κόστους. Το μοντέλο των Ενεργειακών Κοινοτήτων δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες να εγκαταστήσουν ένα συλλογικό φωτοβολταϊκό πάρκο. Επικαλούμαι τα Ιωάννινα, που είναι και το πιο πρόσφατο παράδειγμα, όπου έχει ολοκληρωθεί έργο συμψηφισμού. Ας πάρουμε ως δεδομένο ότι εγώ μένω στο κέντρο της πόλης, σε διαμέρισμα πολυκατοικίας και δεν έχω δυνατότητα να εγκαταστήσω ένα φωτοβολταϊκό στη στέγη μου γιατί δεν έχω χώρο στην ταράτσα, οπότε με την Ενεργειακή Κοινότητα μπορώ να αγοράσω το ποσοστό που χρειάζομαι για να καλύψω τις ανάγκες μου. Αυτό το μοντέλο αφορά τοπικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Επομένως, κάποιος μπορεί να πετύχει μηδενικό λογαριασμό στο κομμάτι της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά το κόστος για δίκτυο (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) και τα δημοτικά τέλη το πληρώνει.

Στην Ευρώπη ποια είναι η αντιμετώπιση των Ενεργειακών Κοινοτήτων;

Υπάρχει ευρωπαϊκή Οδηγία που καλεί τα κράτη-μέλη να υποστηρίξουν τις ενεργειακές κοινότητες. Το REPowerEU αναγνωρίζει ότι το μοντέλο των Ενεργειακών Κοινοτήτων είναι το πιο κατάλληλο για να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την ενεργειακή κρίση και καλεί τους δήμους που έχουν πάνω από 10.000 πολίτες να λειτουργήσουν τουλάχιστον μία Ενεργειακή Κοινότητα.

Η Πολιτεία υιοθετεί αυτή την κατεύθυνση;

Δυστυχώς, βλέπουμε ότι δεν υιοθετεί αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε στείλει τρεις επιστολές και δεν φαίνεται να υιοθετεί κάποιο από τα αιτήματά μας. Είναι ένα στοίχημα που αφορά όλη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό η ενεργειακή φτώχεια είναι ένα μεγάλο θέμα και μέσα από τις Ενεργειακές Κοινότητες μπορεί να αντιμετωπιστεί. Το ίδιο αφορά και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL