Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Κομισιόν / Χώρες μέλη της ΕΕ ζητούν τροποποιήσεις στα σχέδια ανάκαμψης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κομισιόν / Χώρες μέλη της ΕΕ ζητούν τροποποιήσεις στα σχέδια ανάκαμψης

ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
EU

Ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι επιβεβαίωσε απαντώντας στον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη ότι ήδη χώρες μέλη της ΕΕ έχουν ζητήσει από την Κομισιόν αλλαγές στα σχέδια ανάκαμψης που να λαμβάνουν υπόψιν τα νέα δεδομένα της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.

Αναλυτικά, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικής & Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και Προϋπολογισμών (BUDG) στο Ευρωκοινοβουλιο, στη συζήτηση με θέμα «Διάλογος για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα», με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι».

Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της Επιτροπής, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ως Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (TheLeft) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG), μέλος της ECON αλλά και μέλος της 27μελούς Επιτροπής που έχει συγκροτήσει το Ευρωκοινοβούλιο για τον έλεγχο και εφαρμογή των Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από τα κράτη μέλη, είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ κε Πρόεδρε.

Καλωσορίζω για μια ακόμη φορά τον Αντιπρόεδρο Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο Τζεντιλόνι, και θέλω να θέσω στην κρίση τους τον εξής προβληματισμό: Το πολύ θετικό γεγονός του Ταμείου Ανάκαμψης και των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, συνοδεύεται και από το γεγονός ότι αυτά καταρτίστηκαν σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον αντιμετώπισης της πανδημίας και της ύφεσης που προκάλεσε.
Τώρα έχουμε ενεργειακή κρίση, πόλεμο, πληθωρισμό-ρεκόρ και την απειλή μια ύφεσης για το 2023. Έχουμε επομένως νέες ανάγκες, και ειδικά το υψηλό επίπεδο του πληθωρισμού που επηρεάζει σημαντικά και το κόστος υλοποίησης των εθνικών σχεδίων.

Ήδη εσείς, η Επιτροπή, παρουσιάζοντας την πρότασή σας για το RΕPowerEU, αναγνωρίσατε ότι αυτές οι αντικειμενικές ανάγκες οδηγούν και στη δυνατότητα και την ανάγκη αναθεώρησης οροσήμων και στόχων.
Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω, καθώς και το Κοινοβούλιο με το ψήφισμά του για το RePowerEU επισημαίνει την ανάγκη τροποποίησης των εθνικών σχεδίων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις νέες συνθήκες, πώς βλέπετε και τι πληροφορίες έχετε γύρω από αυτό το θέμα.
Σας έχουν προσεγγίσει κράτη-μέλη, έστω διερευνητικά, για την ανάγκη τροποποίησης των εθνικών τους σχεδίων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες; Κι αν ναι, πώς κινούνται τα πράγματα; Ποια κράτη μέλη έχουν καταθέσει, ή προτίθενται να καταθέσουν, τέτοιες τροποποιήσεις στα αρχικά τους σχέδια;

Δεύτερη ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τη μεγάλη καθυστέρηση του Συμβουλίου, να εφαρμόσει τη διοργανική συμφωνία Κομισιόν-Ευρωκοινοβουλίου- Συμβουλίου για την θέσπιση νέων ίδιων πόρων, προκειμένου να αποπληρωθούν οι τόκοι του κοινού δανεισμού με εγγύηση της Κομισιόν, πάνω στο οποίο  στηρίχτηκε το NextGenEU και τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας; Η ιδέα για μεγαλύτερη ευελιξία λόγω των έκτακτων συνθηκών υπάρχει μέσα στην σκέψη σας;

Ευχαριστώ».

Ο Επίτροπος Τζεντιλόνι ανέλαβε να απαντήσει μεταξύ άλλων στον Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:

«Ναι, είμαστε σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση απ’ όταν συνελήφθη η ιδέα του NextGenerationEU. Ταυτόχρονα όμως, ο βασικός πυλώνας της κοινής προσπάθειας εξακολουθεί να υπάρχει και είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Ειδικά σε αυτή την κατάσταση των πολλαπλών κρίσεων, που αναφέρατε.

Συγκεκριμένα για τον πληθωρισμό, βεβαίως αυτό το επίπεδο πληθωρισμού δεν είχε και δεν θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί όταν ξεκίνησε η διαδικασία του NextGenerationEU. Τι κάναμε; Ενσωματώσαμε τον πληθωρισμό στον κανονισμό του Ταμείου Ανάκαμψης σε ένα σταθερό ποσό, 2% ετησίως, το οποίο ήταν μια συνετή επιλογή τότε, αλλά φυσικά είναι τελείως άλλο το επίπεδο του πληθωρισμού τώρα.
Θα μπορούσαμε βεβαίως να επανέλθουμε σε αυτό το επίπεδο, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις από την ΕΚΤ, σε δύο τρια χρόνια, αλλά βεβαίως έχουμε ένα πρόβλημα. Το οποίο κατά την άποψή μας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά περίπτωση. Γιατί υπάχουν κάποιοι κλάδοι, πχ οι κατασκευές, που επηρεάζονται περισσότερο από τον πληθωρισμό.

Είπατε αν έκαναν κάποιες κρούσεις (σημ. για τροποποίηση των αρχικών τους σχεδίων ανάκαμψης) τα κράτη μέλη… έκαναν κάποιες, ναι. Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Εμείς προσπαθήσαμε να βρούμε συγκεκριμένα προγράμματα, στόχους, επενδύσεις που επηρεάζονται κυρίως. Βεβαίως η γενική κατάσταση είναι δύσκολη για να απομονώσουμε και να δούμε τα προγράμματα και τις επενδύσεις που πρόκειται να συζητηθούν, και για να μη δοθεί και στην κοινή γνώμη, τις τοπικές αρχές και τους ενδιαφερόμενους ότι τώρα η πρόκληση είναι να ξαναφτιάξουμε τα σχέδια αυτά. Γιατί εγώ είμαι πεπεισμένος ότι η πρόκληση είναι να εφαρμόσουμε τα σχέδια. Και εφαρμόζωντάς το, ταυτόχρονα να εφαρμοστεί και το άρθρο 21 για να αλλάξουμε ό,τι θα πρέπει να αλλάξουμε. Αλλά χωρίς να σταματήσει να λειτουργεί η μηχανή. Θα ήταν ένα αρνητικό και λάθος μήνυμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL