Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
12 °C
10.3°C13.4°C
1 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.5°C19.3°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C18.8°C
3 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.8°C12.9°C
2 BF 94%
ΟΠΕΚ+ / Μειώνει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΠΕΚ+ / Μειώνει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα

ΠΕΤΡΈΛΑΙΟ
πηγή φωτό PIXABAY

Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν σήμερα στη Βιέννη τη μεγαλύτερη μείωση στην παραγωγή πετρελαίου από την πανδημία του κορωνοϊού το 2020, περιορίζοντας έτσι την προσφορά στην αγορά παρά τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών για αύξηση της παραγωγής. Μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+, ο Λευκός Οίκος τον κατηγόρησε ότι «ευθυγραμμίζεται» με τη Ρωσία.

Η μείωση της παραγωγής θα αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου που κινούνται χαμηλά, περίπου στα 90 δολάρια από 120 δολάρια που ήταν πριν από τρεις μήνες λόγω των φόβων για παγκόσμια οικονομική ύφεση, την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και ισχυρότερο δολάριο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, oι Ηνωμένες Πολιτείες πίεζαν τις χώρες του ΟΠΕΚ να μην προχωρήσουν σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής.

Ο ΟΠΕΚ+ έπεσε περίπου 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κάτω από τον στόχο του για την παραγωγή τον Αύγουστο. «Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, εάν οδηγηθούν από σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή, πιθανόν να εκνευρίσουν την κυβέρνηση Μπάιντεν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους.

Παράλληλα αναφέρει ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω πολιτικές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, με πρόσθετες αποδεσμεύσεις στρατηγικών αποθεμάτων, μαζί με κάποια μπαλαντέρ, όπως την περαιτέρω προώθησης ενός νομοσχεδίου NOPEC»,  αναφερόμενη σε ένα νομοσχέδιο των ΗΠΑ κατά του ΟΠΕΚ.

Η JPMorgan δήλωσε επίσης ότι αναμένει από την Ουάσινγκτον να θέσει σε εφαρμογή αντίμετρα με την απελευθέρωση περισσότερων αποθεμάτων πετρελαίου.

Αύξηση στις τιμές του πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ - ο οποίος αποτελεί τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και άλλους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, έχουν δηλώσει ότι επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά παρά να πετύχουν μια συγκεκριμένη τιμή στο πετρέλαιο.

Η τιμή αναφοράς του αργού τύπου μπρεντ αυξήθηκε προς τα 93 δολάρια ανά βαρέλι την Τετάρτη, μετά από άνοδο την Τρίτη.

Η Δύση έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι εργαλειοποιεί την ενέργεια, δημιουργώντας κρίση στην Ευρώπη που θα μπορούσε να επιφέρει δελτίο στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια τον φετινό χειμώνα. Ενώ αντίστροφα η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση, ότι εργαλειοποιεί το δολάριο και τα χρηματοπιστωτικά συστήματα όπως το SWIFT, ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ένας επιπλέον λόγος που οι ΗΠΑ επιδιώκουν χαμηλές τιμές πετρελαίου, είναι να στερήσει τη Ρωσία τα έσοδα από το πετρέλαιο. Σημειώνεται επίσης ότι η Σαουδική Αραβία δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι σχέσεις μεταξύ του βασιλείου και της κυβέρνησης του Μπάιντεν, ο οποίος ταξίδεψε φέτος στο Ριάντ, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει σταθερές δεσμεύσεις συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, ήταν τεταμένες.

«Η απόφαση είναι τεχνική, όχι πολιτική», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Suhail al-Mazroui στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση. Προσθέτοντας ότι «δεν θα τη χρησιμοποιήσουμε ως πολιτικό οργανισμό», είπε, προσθέτοντας ότι οι ανησυχίες για την παγκόσμια ύφεση θα είναι ένα από τα βασικά θέματα.

ΗΠΑ: Ο ΟΠΕΚ+ ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία

Όπως υποστήριξε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως καθιστά ξεκάθαρο ότι ο οργανισμός «ευθυγραμμίζεται» με τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την απόφαση «εσφαλμένη».

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε γνωστοποιήσει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν «απογοητευμένος» με την «κοντόφθαλμη» απόφαση του ΟΠΕΚ+.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL