Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C23.0°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.8°C23.0°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
23.0°C23.3°C
4 BF 30%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
4 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.4°C
0 BF 43%
Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Τα fake news της ΝΔ, η κοστολόγηση, οι «πληρωμένες» απαντήσεις Αχτσιόγλου σε Σταϊκούρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Τα fake news της ΝΔ, η κοστολόγηση, οι «πληρωμένες» απαντήσεις Αχτσιόγλου σε Σταϊκούρα

Χρήστος Σταϊκούρας και Έφη Αχτσιόγλου
(SCREENSHOT)

Ιδiαιτέρως διαφωτιστική ήταν το χθεσινό άτυπο debate μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χρήστους Σταϊκούρα και της τομεάρχη Οικονομικών και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφης Αχτσιόγλου, αναδεικνύοντας το χάσμα που υπάρχει μεταξύ του οικονομικού σχεδίου τν δύο κομμάτων, αλλά και τα fake news της κυβέρνησης της ΝΔ σχετικά με την κοστολόγηση του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταθέτει ένα πρόγραμμα σαφές, κοστολογημένο και κρυστάλλινο. Έχει χαμένους, μιλήσαμε για αύξηση του φόρου στα υψηλά μερίσματα, μιλήσαμε για πραγματική φορολόγηση υπερκερδών σειράς τομέων της ενέργειας. Έχει και κερδισμένους, τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, που μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες από την κρίση που περνάμε σήμερα», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στην εκπομπή “Meeting Point” του “Newsbomb.gr”, απαντώντας στις αιτιάσεις του υπουργού περί κόστους της τάξης των 25,5 δις. ευρώ.

Η διάψευση για το κόστος

Μάλιστα η Έφη Αχτσιόγλου επεξήγησε το πού οφείλεται αυτή η ψευδής υπερκοστολόγηση. Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το ότι ο κ. Σταϊκούρας περιλαμβάνει στον υπολογισμό του τη συνέχιση του μηχανισμού επιδοτήσεων, ο οποίος κοστίζει 12 δις. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπει την κατάργησή του, με την ταυτόχρονη εισαγωγή πλαφόν στο ποσοστό κέρδους των παρόχων ενέργειας και αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μιλάει για πλαφόν στην τιμή και στο ποσοστό κέρδους και για αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο. Δεν μπορεί οι επιχειρήσεις ενέργειας να μην έχουν κανέναν επιχειρηματικό κίνδυνο και να μεταβιβάζουν το 99% των διακυμάνσεωντων τιμών στον καταναλωτή», σημείωσε η ίδια.

Τα υπερκέρδη

«Η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα λειτουργεί με στρεβλό και ολιγοπωλιακό τρόπο, με αισχροκέρδεια την οποία η κυβέρνηση επιδοτεί. Ο μηχανισμός που θέσπισε, μετά από έναν χρόνο, δεν είναι μηχανισμός πλαφόν, αφήνει τεράστιο περιθώριο κέρδους στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας, οι οποίες εξακολουθούν να σωρεύουν υπερκέρδη», πρόσθεσε, με τον υπουργό Οικονομικών να μην έχει ένα πειστικό επιχείρημα.

Παράλληλα, η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε ότι ένα άλλο αίτιο της ψευδούς υπερκοστολόγησης από την κυβέρνηση είναι η φορολόγηση των υπερκερδών. Όπως τόνισε, η αξιματική αντιπολίτευση έχει υπολογίσει το συγκεκριμένο ποσό στα 4,1 δις. ευρώ, αναφορικά με τα έως τώρα υπερκέρδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το ποσό που θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό (δημοσιονομικό κόστος) για τις επιδτοήσεις το 2022 φτάνει τα 4,2 δις. ευρώ.

Τα ψέματα για τα αναδρομικά

Σε άλλο σημείο ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι αφού η αξιωματική αντιπολίτευση υποσχέθηκε να δώσει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους (κάτι το οποίο είχε υποσεθεί και η δική του κυβέρνηση αλλά δεν κάνει) θα πρέπει να εγγραφεί (όταν αποφασιστεί) όλο το ποσό (2,5 δις. ευρώ) σε 1 έτος, με την τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αναφέρει ότι θα δοθούν σε 3 δόσεις και θα εγγραφούν για κάθε έτος (ασπό τα τρία ξεχωριστα. Άλλωστε, όπως εξήγησε και η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει ένα μικρό μέρος, αλλά δεν εγγράφεται ολόκληρο στον προϋπολογισμό, προκαλώντας έντονη αμηχανία στον ΥΠΟΙΚ.

Τα υπέρογκα φορολογικά έσοδα και η ακρίβεια

Από εκεί και πέρα, ο ΥΠΟΙΚ επικαλέστηκε δημοσιονομικούς λόγους για τη μη λήψη επιπλέον μέτρων, ενώ απέδωσε την υπέρβαση της είσπραξη των φορολογικών εσόδων στην ανάπτυξη. Σε αυτό το σημείο ήρθε η απάντηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία επισήμανε ότι «7 δισ. είναι αυξημένα τα φορολογικά έσοδα στο 8μηνο του2022, αυτά είναι χρήματα που πλήρωσαν οι πολίτες σε φόρους, δεν έπεσαν από τον ουρανό, για να προσθέσει ότι «Τα έσοδα από ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή είναι πάνω κατά 60% και από ΦΠΑ στα τρόφιμα κατά 25%, δεν τα έχει φέρει η ανάπτυξη που είναι στο 7%, τα έχει φέρει η ακρίβεια που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην χτυπήσει».

Και παράλληλα, τόνισε, «μιλάμε για παρέμβαση σε κρίσιμους έμμεσους φόρους, με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα», τονίζοντας ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κοστολογείται στα 5,6 δις. ευρώ, σχεδόν όσο και της κυβέρνησης. Σε μια αποστροφή η Ε. Αχτσιόγλου είπε προς τον υπουργό Οικονομικών ότι η «κυβέρνηση απαντά κατευθείαν για το κόστος, συνεπάγεται ότι θεωρεί ότι είναι καλά τα μέτρα που προτείνουμε».

«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στην ακρίβεια

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σταϊκούρα ανέβασε το κόστος των μέτρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα 25,5 δις. ευρώ, λόγω του ότι ο ΣΥΡΙΖΑΣ-ΠΣ ψήφισε το μέτρο της εισφοράς αλληλεγγύης, με την βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντά ότι «Κάθε ευρώ που καταλήγει στις τσέπες του πολίτη το υπερψηφίζουμε»

Αναφορικά με την ακρίβεια, η βουλετης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι στην 1η θέση σε επίπεδο Ευρώπης σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό πληθωρισμό στις επιχιερήσεις και 3η στα νοικουριά, κάτι το οποίο δεν αντέκρουσε ο κ. Σταϊκούρας.

Η κριτική της Κομισιόν στο σχέδιο της κυβέρνησης

Όταν ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην ακρίβεια ως ένα διεθνές φαινόμενο, η Ε. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι το φαινόνενο πασρουσιάζει «Ακραίες εκφάνσεις στην Ελλάδα.», όπου απαντώνται «Πολύ έντονα φαινόμενα αισχροκέρδειας», για να προσθέσει ότι οι επιδοτήσεις τροφοδοτούν το πρόβλημα. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «Η ίδια η ΕΕ σχολίασε τον μηχανισμό (σ.σ. της κυβέρνησης) στο ρεύμα ως μη αποδεκτό»επιτρέπει ολιγοπωλιακές λογικές.

Η ΔΕΗ

Ερωτώμενη για το ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, Η Ε. Αχτσιόγλου είπε ότι είναι αναγκαία προκειμένου να ασκηθεί «μια πιο παρεμβατική κοινωνική πολιτική», σημειώνοντας ότι από τότε που ιδιωτικοποιήθηκε εν μέσω ενεργειακής κρίσης πρωτοστατεί στην άνοδο των τιμών.

Εκλεπτυσμένη ειρωνεία

Καταλήγοντας, η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως ακούγοντας οι πολίτες τον κ. Σταϊκούρα θα θεωρούν ότι «Σχεδόν υπερβάλουν που ζορίζονται», για να αναφέρει ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος φτώχειας και έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL