Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
ΔΕΗ / Business as usual μετά τις κυβερνητικές ρυθμίσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΕΗ / Business as usual μετά τις κυβερνητικές ρυθμίσεις

ΣΤΑΣΣΗΣ

Τη μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, την ύπαρξη διαφόρων ειδών επιπλέον κερδών επί σχεδόν έναν χρόνο σε βάρος των καταναλωτών, μέρος των οποίων ανακτάται από τον Ιούλιο, καθώς και την προτεραιότητα στους δείκτες κερδοφορίας της ΔΕΗ επιβεβαιώνει η στάση της διοίκησής της, που μιλά για... πιο κανονικές ισορροπίες και μικρότερες επιπτώσεις με τις νέες κυβερνητικές ρυθμίσεις.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσσης στην ομιλία του στη χθεσινή γενική συνέλευση, το καινούργιο σύστημα στη χονδρεμπορική «μας αφήνει μια σημαντική, κανονική κερδοφορία στην παραγωγή και μας βοηθά στην εμπορία, με δεδομένο ότι τα χρήματα αυτά θα πηγαίνουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο επιδοτεί τον τελικό χρήστη», με σκοπό, κατά την κυβέρνηση, να φέρει τις τιμές στα επίπεδα Οκτωβρίου - Νοεμβρίου. Υπό αυτή την έννοια, πρόσθεσε, «μας δίνει μια δυνατότητα να μπορούμε να τιμολογούμε συμπεριλαμβανομένου του συνολικού κόστους της επιχείρησης, καθώς αυτό, μετά, επιδοτείται»... Αφενός, λοιπόν, παρά τα όρια που θα τεθούν για μάζεμα μέρους των υπερκερδών θα προκύπτει σημαντική, κανονική” κερδοφορία και, αφετέρου, μένει ανοιχτό το πεδίο στην τιμολόγηση της λιανικής, αφού επιδοτείται».

Λιανική

Για τα νέα τιμολόγια λιανικής χωρίς ρήτρα δήλωσε ότι τώρα με το καινούργιο σύστημα «επανασχεδιάζουμε τα πάντα από την αρχή» και ήδη βρίσκεται υπό επεξεργασία η πρώτη τιμολόγηση που θα ανακοινωθεί. Σημείωσε ότι η ΔΕΗ θα ακολουθήσει τις προβλέψεις του νόμου ακριβώς και θα ανακοινώνει κάθε φορά, για δύο μήνες μετά, τις ταρίφες της, για να καταλήξει ότι «με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά δεν τίθεται θέμα έκπτωσης ή όχι, αλλά απλώς θα δίνουμε την τελική ταρίφα».

Μιλώντας για την... κοινωνική πολιτική της ΔΕΗ, ανέφερε ως παράδειγμα σε σχέση με την προμήθεια ότι αν δεν κάναμε εκπτώσεις όπως τις κάναμε, «μπορεί να είχαμε τιμολογήσει περισσότερα έσοδα, αλλά δεν σημαίνει ότι θα τα είχαμε εισπράξει κιόλας».

Υπερκέρδη

Αν και ήταν κατηγορηματικός ως προς τη μη ύπαρξη υπερκερδών, εντούτοις ο Γ. Στάσσης μίλησε για «υπερκέρδη κοιτώντας μόνο την παραγωγή», τα οποία η ΔΕΗ μετέφερε στη λιανική. Χαρακτήρισε «έκτακτη εισφορά επί της παραγωγής» τη φορολόγηση υπερκερδών, που υπολογίζει για τη ΔΕΗ σε 200 εκατ. ευρώ. Θεωρεί σημαντικό ότι πρόκειται για κάτι έκτακτο, ενώ ο μόνιμος μηχανισμός «δεν θα μας δημιουργεί τέτοια προβλήματα από εδώ και στο εξής»...

Θεωρεί, πάντως, ότι θα υπάρξει κάποια επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα και γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια εξισορρόπησης μειώνοντας από αλλού και με βελτίωση αποτελεσμάτων σε όλες τις γραμμές, όπως ανάκτηση εσόδων από τις εφεδρείες του παρελθόντος στα νησιά που θεσμοθέτησε το ΥΠΕΝ. Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι η επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) δεν θα θιγεί, θα είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, η ρευστότητα σίγουρα δεν πρόκειται να χειροτερεύσει, ενώ εντός του επόμενου μήνα θα προταθεί σημαντική επαναγορά μετοχών της ΔΕΗ που σήμερα είναι εξαιρετικά φτηνές.

Φυσικά δεν μίλησε για τις υπεραμοιβές τις δικές του και άλλων στελεχών, αλλά για τις... επιθέσεις που δέχονται εταιρεία-διοίκηση ανέφερε ότι «ο κόσμος βλέπει μια βελτίωση της επιχείρησης» και «έχουμε καλύτερο αντίκτυπο». Δήλωσε δε ότι η ενεργειακή κρίση βρήκε τη ΔΕΗ πολύ πιο ισχυρή σε σχέση με το παρελθόν κι αν δεν είχαν γίνει οι κινήσεις που έγιναν, δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει, «και αυτό επιβραβεύει την όλη στρατηγική μας πριν την κρίση». Θυμίζουμε ότι αυτή περιλάμβανε -εκτός από υπεραμοιβές και πολλαπλασιασμό στελεχών- μόνο αύξηση τιμολογίων τον Σεπτέμβριο του 2019...

Ο Γ. Στάσσης επανεξελέγη στο τιμόνι της ΔΕΗ μέχρι το καλοκαίρι του 2025.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL