Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
28.2°C31.2°C
5 BF 29%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
30 °C
26.9°C32.7°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
31.0°C34.4°C
2 BF 36%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.8°C28.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
29.5°C30.9°C
0 BF 35%
Fuel Pass 2 / Με πενιχρά επιδόματα απαντά η κυβέρνηση στην ξέφρενη άνοδο τιμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Fuel Pass 2 / Με πενιχρά επιδόματα απαντά η κυβέρνηση στην ξέφρενη άνοδο τιμών

ΒΕΝΖΙΝΗ
EUROKINISSI/ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΡΕΚΙΑΝ

Με ένα πενιχρό επίδομα για τη βενζίνη και το ντίζελ κίνησης επιχειρεί απεγνωσμένα να απαντήσει η κυβέρνηση στην πολύ μεγάλη κρίση τιμών που κυριαρχεί σε όλη τη χώρα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση προχωρά, μέσω του Fuel Pass 2, στην απόδοση επιδόματος 21,6 ευρώ τον μήνα -ή 26,6 ευρώ με χρήση ψηφιακής κάρτας- για τις ηπειρωτικές περιοχές όπου η βενζίνη βρίσκεται στα 2,5 ευρώ το λίτρο, καθώς και επιδόματος 28,3 ευρώ τον μήνα -ή 33,3 ευρώ με χρήση ψηφιακής κάρτας- για τις νησιωτικές περιοχές όπου η βενζίνη πλησιάζει τα 3 ευρώ το λίτρο.

Οι αυξήσεις τρώνε το επίδομα

Μάλιστα, η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει περί τα τέλη Ιουλίου και θα αφορά το τρίμηνο μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε και δεν είναι γνωστό τι θα έχει συμβεί με τις τιμές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι όταν άνοιξε η πλατφόρμα για το Fuel Pass 1 (26 Απριλίου) η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης ανερχόταν στα 2,075 ευρώ/λίτρο, ενώ σήμερα διαμορφώνεται στα 2,428 ευρώ/λίτρο, δηλαδή έχει αυξηθεί κατά 17% ή κατά 0,353 ευρώ/λίτρο! Μόνο οι ανατιμήσεις για 60 λίτρα ανέρχονται στα 21,18 ευρώ, όταν η... ενίσχυση για την ίδια ποσότητα φτάνει τα 13,3 ευρώ.

Το μέτρο είναι προ πολλού παρωχημένο καθώς οι τιμές καλπάζουν καθημερινά. Τόσο στην αμόλυβδη όσο και στο πετρέλαιο κίνησης (diesel) οι αυξήσεις έχουν ήδη αγγίξει ή και ξεπεράσει το 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πρακτικά, εάν κάποιος χρειαζόταν 100 ευρώ βενζίνη για 2 εβδομάδες κατά τον Ιούνιο του 2021, πλέον χρειάζεται 150 ευρώ!

Τα κριτήρια

Αναφορικά με όσα εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση, η μεγαλύτερη επιδότηση που θα δοθεί είναι 80 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα και 100 ευρώ στα νησιά για το τρίμηνο Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος και μόνο με τη χρήση κάρτας. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα αφορά συνολικό εισόδημα το 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας και έως τα 45.000 ευρώ.

Η επιδότηση για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον ενίσχυση 15 ευρώ για όσους χρησιμοποιήσουν κάρτα, ανέρχεται στα 80 ευρώ για το τρίμηνο (65 ευρώ χωρίς κάρτα, έναντι 40 που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 45 ευρώ που ίσχυε με κάρτα).

Για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον ενίσχυση 15 ευρώ για όσους χρησιμοποιήσουν κάρτα, ανέρχεται στα 100 ευρώ (85 ευρώ χωρίς κάρτα, έναντι 50 ευρώ που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 55 ευρώ που ίσχυε με κάρτα).

Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών η επιδότηση, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον ενίσχυση 15 ευρώ για όσους χρησιμοποιήσουν κάρτα, ανέρχεται στα 60 ευρώ (45 ευρώ χωρίς κάρτα, έναντι 30 πριν χωρίς κάρτα και 35 ευρώ με κάρτα) σε ηπειρωτική περιοχή και στα 70 ευρώ (55 ευρώ χωρίς κάρτα, έναντι 35 πριν χωρίς κάρτα και 40 ευρώ με κάρτα) σε νησιωτική.

Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δυνητικοί δικαιούχοι για το Fuel Pass 2 είναι 3,1 εκατομμύρια, από τους συνολικά 3,5 εκατ. ιδιοκτήτες. Πάντως η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών είναι πως αίτηση θα υποβάλουν περί τα 2,5-2,7 εκατ. δικαιούχοι, ενώ το συνολικό κόστος του μέτρου φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ.

Για το Fuel Pass 1 οι δυνητικοί δικαιούχοι ήταν σχεδόν 3 εκατομμύρια, ενώ έκαναν αίτηση μόλις 2,3 εκατ. πολίτες. Από αυτούς μόνο το 20% είχε κάνει χρήση ψηφιακής κάρτας, ήτοι 460.000 πολίτες. Αυτό συνέβη καθότι πάρα πολλοί δεν διέθεταν την τεχνολογία NFC στα κινητά τους, ενώ άλλοι θεώρησαν ότι το ποσό ήταν μικρό, όπως ανέφερε χθες ανώτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι ούτε το Fuel Pass 1 ήταν επαρκές, με αποτέλεσμα κάποιοι ιδιοκτήτες οχημάτων να γυρίσουν την πλάτη τους στο μέτρο.

Ντίζελ και προεκλογικό άρωμα για αγρότες

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης, αυτή ανέρχεται στα 12 λεπτά/λίτρο και γίνεται στην πηγή, με το όφελος στην τελική τιμή, συνυπολογιζόμενου του ΦΠΑ, να ανέρχεται στα 15 λεπτά/λίτρο, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Το συνολικό κόστος της παρέμβασης αυτής είναι 115 εκατ. ευρώ.

Ξεχωριστή παρέμβαση θα υπάρξει για τους αγρότες, καθώς επισπεύδεται, για τις αρχές Αυγούστου, η επιστροφή σε αυτούς του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, κάτι που αναδίδει προεκλογικό άρωμα. Η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν αυτό να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, όμως πλέον υπάρχει η τεχνική δυνατότητα για τους αγρότες οι οποίοι θα έχουν συμπληρώσει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ να γίνει η πληρωμή εντός του Αυγούστου. Το κόστος του μέτρου αυτού υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ.

Αχτσιόγλου: «Κανένα αναιμικό προεκλογικό επίδομα δεν κρύβει τις ευθύνες Μητσοτάκη»

Συνεπώς, το συνολικό κόστος των τριών παρεμβάσεων φτάνει τα 375 εκατ. ευρώ, που αποτελεί, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε τον Μάιο. Ο ίδιος επανέλαβε ότι πλέον έχει εξαντληθεί ο συνολικός χώρος για όλο το 2022. Για το ενδεχόμενο άλλων μέτρων, η κυβέρνηση το αφήνει ανοιχτό και το συσχετίζει με το τι θα προκύψει κατά τους επόμενους μήνες.

«Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται να ανακοινώσει εκ νέου ανεπαρκή επιδόματα για τρεις μήνες που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ανακουφίσουν ουσιαστικά τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» δήλωσε η τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.  Έφη Αχτσιόγλου. Επισήμανε, μάλιστα, πως κάνει «επιλογές φτωχοποίησης της κοινωνίας» και πρόσθεσε: «Όσο πιο σύντομα φύγει η κυβέρνηση-χορηγός των υπερκερδών, τόσο πιο γρήγορα θα ανασάνουν η κοινωνία και η πραγματική οικονομία».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL