Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Κομισιόν / Έξοδος με «αγκάθια» της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κομισιόν / Έξοδος με «αγκάθια» της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο

ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπερβολικές ανισορροπίες, σύμφωνα με την 14η έκθεση της Κομισιόν, η οποία ανοίγει το δρόμο για την έξοδο της χώρας από την εποπτεία τον Αύγουστο. 

Τα «αγκάθια» σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, την ελλιπή εξωτερική εξισορρόπηση και τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ένα πλαίσιο χαμηλής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας. Την ίδια ώρα, μια σειρά εκκρεμοτήτων παραμένουν στο σκηνικό και αφορούν στα ληξιπρόθεσμα, το κτηματολόγιο, την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας.

«H ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα, αναμένεται να λήξει φέτος τον Αύγουστο. Βάσει των αξιολογήσεών μας και της επιτυχούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, η Επιτροπή ενδέχεται να μην παρατείνει, μετά τη λήξη αυτή τον Αύγουστο, την ενισχυμένη εποπτεία» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, παρουσιάζοντας τη 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.

Ο Επίτροπος Οικονομίας εξήγησε ότι αν δεν παραταθεί η ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα, τότε η χώρα θα μπει στη μετα-προγραμματική επιτήρηση, στην οποία βρίσκονται τώρα η Ισπανία, η Πορτογαλία και άλλες χώρες.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα από μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ (επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης κ.α.) η απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup, πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Στο μεταξύ, την παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής το 2023 και απενεργοποίησή της από το 2024, εισηγείται η Κομισιόν συστήνοντας ωστόσο «σύνεση» στην αύξηση δαπανών για τις υπερχρεωμένες χώρες.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL