Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
23.6°C29.2°C
2 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
27 °C
23.2°C28.4°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
23.0°C27.1°C
2 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.4°C28.0°C
4 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.5°C
0 BF 53%
Λογαριασμοί ρεύματος / Μαγειρεύουν τα υπερκέρδη για να γλιτώσουν φόρους οι εταιρείες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λογαριασμοί ρεύματος / Μαγειρεύουν τα υπερκέρδη για να γλιτώσουν φόρους οι εταιρείες

ΒΟΥΛΗ

Σοβαρές ενστάσεις για τη μεθοδολογία με την οποία προσδιορίστηκαν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας από τη ΡΑΕ διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκτιμώντας πως τα νούμερα «μαγειρεύτηκαν» προκειμένου οι εταιρείες να γλιτώσουν φόρους. «Προτεραιότητά σας φαίνεται ότι είναι πώς θα ‘μαγειρέψετε’ τα ουρανοκατέβατα κέρδη και τα υπερκέρδη για να μην φορολογηθούν. Η κυβέρνηση μεθοδεύει τη συγκάλυψη των υπερκερδών και δυστυχώς η ΡΑΕ έχει υποκύψει» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος κατά την ακρόαση του επικεφαλής της ΡΑΕ Θανάσης Δαγούμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης επέκρινε σε υψηλούς τόνους το πόρισμα της Αρχής, το οποίο ο Θ. Δαγούμας υπερασπίστηκε ως «τεχνοκρατικά τεκμηριωμένο».

Ο Σ. Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι παρενέβη στην ανεξαρτησία της ΡΑΕ υποδεικνύοντάς της υπολογισμό των υπερκερδών. Ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογράμμισε την άρνηση της ΡΑΕ να δεχτεί την παρέμβαση της κυβέρνησης, επέκρινε όμως την Αρχή γιατί υπολόγισε τα υπερκέρδη συγκρίνοντας τα φετινά με τα περσινά κέρδη. «Δηλαδή, θεωρεί ως νόμιμα ηθικά τα κέρδη μιας περιόδου και συγκρίνει πόσα παραπάνω βγάλανε» παρατήρησε ο Σ. Φάμελλος, επισημαίνοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο υπολογισμός των υπερκερδών των εταιρειών να προσδιορίζεται με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής μαζί με ένα «εύλογο» κέρδος ύψους 5%.

Ο Σ. Φάμελλος επέκρινε ακόμα τη ΡΑΕ γιατί ξεκίνησε τον υπολογισμό των υπερκερδών από τον Οκτώβριο του 2021, μολονότι ήδη από τον Ιούλιο του 2021 υπήρχαν καταγγελίες για υπερκέρδη με αύξηση της χονδρικής τιμής ενώ το φυσικό αέριο ήταν ακόμα χαμηλά. Τέλος, επέκρινε και την απουσία από τον υπολογισμό των υπερκερδών τής πολύ μεγάλης πλειονότητας των κερδών από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και από τη λιανική πώληση του φυσικού αερίου.

Αντίθετο με το ευρωπαϊκό δίκαιο το «σβήσιμο» των εκπτώσεων

Παράλληλα, ο Σ. Φάμελλος στηλίτευσε την πρόθεση της κυβέρνησης να «σβήσει» από τον υπολογισμό των κερδών τις εκπτώσεις της ΔΕΗ και άλλων στα τιμολόγια ως «ζημίες». Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι οι εκπτώσεις αποτελούν εμπορική πρακτική για την προσέλκυση πελατών και ότι υπάρχει παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου που διαχωρίζει για λόγους ανταγωνισμού την εμπορία λιανικής από την παραγωγή.

Ο επικεφαλής της ΡΑΕ «μας ‘δουλεύει’ κανονικά» σχολίασε ο Παύλος Πολάκης, παρατηρώντας ότι κανένα νοικοκυριό που είδε τόσο μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια δεν πιστεύει ότι τα υπερκέρδη των εταιρειών είναι μόνο 927 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα προκύψουν φόροι μόλις 270 εκατ. ευρώ. «Ο ρόλος σας δεν είναι να καλύπτετε τεχνοκρατικά καταστροφικές πολιτικές επιλογές, είναι να υπερασπιστείτε τον καταναλωτή, τον πολίτη» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ερωτήματα για τις παρεμβάσεις της ΡΑΕ σε σχέση με τακτικές καρτέλ από τις τέσσερις εταιρείες που είναι ταυτόχρονα πάροχοι και παραγωγοί διατύπωσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. κράτησαν αμυντική στάση στο ζήτημα του υπολογισμού των υπερκερδών από τη ΡΑΕ, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι με την κριτική του προς τη ΡΑΕ… «αμφισβητεί» την ανεξαρτησία της Αρχής.

Απέφυγε ουσιαστικές απαντήσεις ο Δαγούμας

Ο Θ. Δαγούμας απέφυγε ουσιαστικές απαντήσεις στην κριτική της αντιπολίτευσης και προκειμένου να ξεφύγει ανέβασε τους τόνους σε σχέση με την αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας της ΡΑΕ από την κυβέρνηση. «Δεν σηκώνουμε κουβέντα για την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητά μας! Θα ήθελα να αποσυρθούν αυτά τα σχόλια.  Έχουμε μάθει να σεβόμαστε τη δουλειά που μας δίνει ψωμί για να φάμε και η δουλειά που μας δίνει ψωμί για να φάμε είναι να προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά και επέμεινε ότι το πόρισμα της ΡΑΕ συντάχθηκε «χωρίς καμία παρέμβαση».

Ο Θ. Δαγούμας υποστήριξε πως δεν έχουν διαπιστωθεί ζητήματα χειραγώγησης των τιμών στην ενέργεια και απέδωσε τη μεγάλη αύξηση των τιμολογίων στη σημαντική εξάρτηση της χώρας μας από το φυσικό αέριο. Πάντως, ο Θ. Δαγούμας έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση της ΡΑΕ σε σχέση με το πόσα από τα υπερκέρδη θα φορολογηθούν, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί τμήμα της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL