Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Λογαριασμοί ρεύματος / Ψαλιδίζουν τα ουρανοκατέβατα κέρδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λογαριασμοί ρεύματος / Ψαλιδίζουν τα ουρανοκατέβατα κέρδη

ρεύμα ΔΕΗ
INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Όλο και χαμηλότερα τίθεται ο πήχης για τα ουρανοκατέβατα κέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή, που τελικά θα φορολογηθούν ώστε να κατευθυνθούν στον κουμπαρά των επιδοτήσεων για το ρεύμα, αφού βαφτίζεται ήδη “έμμεσες εκπτώσεις” και “ζημιές στην προμήθεια” σημαντικό μέρος των υπερκερδών που έχουν εντοπιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βέβαια, πρόκειται για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου αν θυμηθεί κανείς την εξαγγελία του πρωθυπουργού τον Μάρτιο για φορολόγηση στο 90% των υπερκερδών “εάν υπάρχουν” και τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΝ, που είχαν προηγηθεί, ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη στη ΔΕΗ, αλλά ζημιές, αφού μάλιστα έχει “βάλει πλάτη” ύψους 600 εκατ. ευρώ υπέρ των καταναλωτών.  Άρα το καλάθι ήταν προδιαγεγραμμένα πολύ μικρό...

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα διαρρέεται ότι σύμφωνα με το πόρισμα της ΡΑΕ, που βρίσκεται ήδη στα χέρια της κυβέρνησης, τα «υπερέσοδα» (δηλαδή τα ουρανοκατέβατα κέρδη) των ηλεκτροπαραγωγών για το εξάμηνο Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022 αθροίζονται σε 595 εκατ. ευρώ: 555 εκατ. για τους τέσσερις καθετοποιημένους (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Elpedison, ΗΡΩΝ) και 40 εκατ. για τους παραγωγούς ΑΠΕ, που δεν βρίσκονται πλέον σε καθεστώς ενίσχυσης.

Η ΡΑΕ φέρεται να προσδιορίζει, κατ’ αρχάς, το μεικτό περιθώριο κέρδους των ηλεκτροπαραγωγών σε 930 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών 730 εκατ. αφορούν τη ΔΕΗ και από το ποσό αυτό αφαιρούνται περίπου 330 εκατ. λόγω της... εκπτωτικής πολιτικής της, δηλαδή την έκπτωση 30% στα τιμολόγια που “πέρασε” από τον Αύγουστο 2021 (σ.σ.: η εξέταση ξεκινά από τον Οκτώβριο), όταν ταυτόχρονα υιοθέτησε τη ρήτρα, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα σε περίπου 400 εκατ. για την επιχείρηση.

Το ποσό που αφορά ιδιώτες και ΑΠΕ αγγίζει περίπου τα 200 εκατ., οπότε συνολικά γίνεται λόγος για 595-600 εκατ. ευρώ.

Το ξήλωμα

Ωστόσο, κατά τις ίδιες διαρροές, το τελικό ποσό που θα φορολογηθεί κατά 90% δεν ανέρχεται στα 600 εκατ., καθώς όλοι οι καθετοποιημένοι “εμφανίζουν ζημιές” στην προμήθεια (υπερκέρδη στην παραγωγή) που σχετίζονται όχι μόνο με τις εκπτώσεις, αλλά και με τα σταθερά τιμολόγια, τις συμβάσεις με τους καταναλωτές υψηλής τάσης, και ερμηνεύονται ως “έμμεσες εκπτώσεις”.

Επομένως, μένει να μετρηθούν κι αυτά τα επιπλέον “έξοδα και ζημιές” των παραγωγών και αφού προφανώς ψαλιδιστεί περαιτέρω, θα καταλήξει η κυβέρνηση στο τελικό, πετσοκομμένο ποσό, το οποίο και θα ανακτηθεί κατά 90%. Ορισμένες δε πληροφορίες μιλούν για τελικό ποσό που θα κυμανθεί κοντά στα 300 ή και 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν στο ένα τρίτο των αρχικών υπερεσόδων (930 εκατ.)...

Αξίζει να σημειωθεί ότι o υπουργός ΠΕΝ την περασμένη Παρασκευή είχε αναφέρει ότι με τον “νέο μηχανισμό” που επαγγέλλεται να εφαρμόσει από τον Ιούλιο ανακτάται το σύνολο των “υπερεσόδων” των ηλεκτροπαραγωγών και του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, που για το επόμενο εξάμηνο τοποθέτησε σε συνολικά 1,630 δισ.

Έτσι έχει ήδη... προσγειώσει σε χαμηλά επίπεδα τα όποια υπερκέρδη, κοντά στα 360 εκατ. περίπου για όλους παραγωγούς (δεδομένου ότι οι ΑΠΕ αθροίζουν περίπου 1,27 εκατ).

Ερωτήματα

Βέβαια και το πώς ακριβώς προκύπτουν τα τελικά νούμερα μένει να αποσαφηνιστεί, πώς ακριβώς έγινε ο υπολογισμός, αν αφορά όλες τις μονάδες, το ύψος του μεταβλητού κόστους των μονάδων που προσμετρήθηκε ανά τεχνολογία, και ιδίως των υδροηλεκτρικών, αν έχουν συμπεριληφθεί τα έσοδα από την ανακατανομή (αγορά εξισορρόπησης) που πρέπει να υπολογίζονται εφόσον επηρεάζουν το τελικό κόστος κ.τ.λ.

Επίσης, ένα πεντάμηνο φαίνεται πως μένει εκτός ακόμα και αυτών των υπολογισμών, αφού δεν προσμετρώνται τα αντίστοιχα υπερκέρδη για τους μήνες Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2021 και Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2022.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου και του υπουργού Επικρατείας Ά. Σκέρτσου, το πόρισμα της ΡΑΕ θα μελετηθεί και θα αναλυθεί και το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL