Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
Ακρίβεια / Ράλι τιμών τον Μάρτιο για μια σειρά βασικά προϊόντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακρίβεια / Ράλι τιμών τον Μάρτιο για μια σειρά βασικά προϊόντα

ΜΑΡΚΕΤ

Ανατιμήσεις οι οποίες φτάνουν το 10% μεσοσταθμικά παρατηρούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ από τις αρχές του μήνα, με αποτέλεσμα να πλήττονται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι καταναλωτές. Κι αυτό καθότι οι νέες αυξήσεις τιμών έρχονται να προστεθούν σε όσες λαμβάνουν χώρα από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα. Την ίδια στιγμή, οι προβλέψεις αναλυτών συγκλίνουν στο ότι ο πληθωρισμός Μαρτίου θα είναι πάνω από 8,5, ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι θα αγγίξει και το 9%, καθότι προκύπτει επιπλέον επίδραση, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυξήσεις τιμών

Ωστόσο, το πρόβλημα με τις τιμές στην Ελλάδα προϋπήρχε της ρώσικης εισβολής στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικό πως η τιμή στο φρέσκο γάλα έχει αυξηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά 15 λεπτά, στο ελαιόλαδο έχει ανατιμηθεί στα 10 ευρώ η συσκευασία των 5 λίτρων, οι τιμές των ζυμαρικών κατά 50%, όπως και η ζάχαρη.

Την ίδια στιγμή, η τιμή του κιλού στο ψωμί έχει ανέβει στα 5 ευρώ σε κάποιες αλυσίδες, ενώ στους φούρνους μια φραντζόλα πωλείται 1,20 ευρώ από 0,80 ευρώ που ήταν πριν από λίγες εβδομάδες.

Παράλληλα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η μέση τιμή του αλευριού  έχει αυξηθεί κατά 7,5% σε σύγκριση με τις αρχές Μαρτίου, η μέση τιμή του ηλιελαίου κοντά στο 6%, ενώ η μέση τιμή του αραβοσιτέλαιου αυξήθηκε κατά περίπου 3%.

Πτώση κατανάλωσης και καταθέσεων

Είναι γεγονός ότι οι καταναλωτές δέχονται πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις, κάτι που φαίνεται στην πτώση της κατανάλωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το 1ο δίμηνο του 2022 υπάρχει μείωση στις πωλήσεις (σε αξία) των σούπερ μάρκετ της τάξης του 5%.

Επιπρόσθετα, σήμα μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών και του τζίρου των επιχειρήσεων έδωσαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία των καταθέσεων τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με αυτά, τα υπόλοιπα του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες υποχώρησαν σε μηνιαία βάση κατά 260 εκατ. ευρώ, ποσό που έρχεται να προστεθεί στις εκροές ύψους άνω των 2,2 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου.

Η μείωση αυτή προήλθε κατά κύριο λόγο από τις επιχειρήσεις. Ειδικότερα, οι καταθέσεις τους στον τραπεζικό τομέα υποχώρησαν κατά 215 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τις απώλειες του 2022 στα 2 δισ. ευρώ περίπου.

Στην Ελλάδα οι αμοιβές συγκλίνουν με της ανατολικής Ευρώπης

Την ίδια στιγμή, οι μισθοί στην Ελλάδα παραμένουν στα... τάρταρα, με τις αμοιβές για τους εργαζομένους να συγκλίνουν με της ανατολικής Ευρώπης..

Το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας σε ολόκληρη την οικονομία της Ευρωπαϊκή Ένωσης εκτιμήθηκε σε 29,1 ευρώ, ενώ στην ευρωζώνη σε 32,8 ευρώ, έναντι 28,6 ευρώ και 32,4 ευρώ αντίστοιχα το 2020, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας κρύβει σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, το χαμηλότερο ωριαίο κόστος εργασίας καταγράφεται στη Βουλγαρία (7,0 ευρώ) και τη Ρουμανία (8,5 ευρώ) και το υψηλότερο στη Δανία (46,9 ευρώ), το Λουξεμβούργο (43,0 ευρώ) και το Βέλγιο (41,6 ευρώ).

Η Ελλάδα κινήθηκε στην τρίτη χαμηλότερη βαθμίδα της Ε.Ε., με ωριαίο κόστος εργασίας στα 17,2 ευρώ, ενώ χαμηλότερά της κινήθηκαν όλες οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο κύριες συνιστώσες του κόστους εργασίας είναι οι μισθοί και τα ημερομίσθια και το μη μισθολογικό κόστος, όπως, για παράδειγμα, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL