Live τώρα    
Λογαριασμοί ρεύματος / Έρευνα κατόπιν εορτής για τις μονομερείς αλλαγές συμβολαίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λογαριασμοί ρεύματος / Έρευνα κατόπιν εορτής για τις μονομερείς αλλαγές συμβολαίων

Λογαριασμός ΔΕΗ
INTIME NEWS

Μετά τη δημοσιότητα που πήραν οι νέες καταγγελίες καταναλωτών για μονομερείς αλλαγές στα συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος από ορισμένους παρόχους, η  Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα. Όπως αναφέρει η ΡΑΕ «το δικαίωμα των προμηθευτών να τροποποιούν τους συμβατικούς όρους, ελέγχεται ως προς την καταχρηστική του άσκηση».

Η ΡΑΕ με αφορμή τις καταγγελίες για μονομερή τροποποίηση συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και την μετατροπή σταθερών τιμολογίων σε κυμαινόμενα. επισημαίνει ότι «πρακτικές προμηθευτών να προσφέρουν ιδιαιτέρως ελκυστικούς όρους και, εν συνεχεία, να τους αναθεωρούν, αφενός δύνανται να θεωρηθούν ως καταχρηστικές στρατηγικές μεγέθυνσης του πελατολογίου, αφετέρου επιτείνουν κλίμα ανασφάλειας στους πελάτες τους, περιάγοντάς τους είτε σε διαρκή αναζήτηση προμηθευτή, είτε σε αποδοχή δυσμενέστερων όρων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα προσθέτει ότι «υπό την παρούσα συγκυρία, η αύξηση του κόστους της χονδρεμπορικής αγοράς, εύλογα - ως έναν βαθμό - συντείνει στην τροποποίηση των συμβάσεων προμήθειας της χαμηλής τάσης. Ωστόσο, το δικαίωμα των προμηθευτών να τροποποιούν - βάσει της ανωτέρω διαδικασίας - τους συμβατικούς όρους, ελέγχεται ως προς την καταχρηστική του άσκηση».

Με ανακοίνωση της η ΔΕΗ δήλωσε δεν έχει προβεί σε καμία αλλαγή όρων σύμβασης, στα σταθερά συμβόλαια myHome Enter, myHome Enter+ και myHome Online τα οποία έχουν ορισμένη διάρκεια και τιμή.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας, Μίλτος Ασλάνογλου στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, ο προμηθευτής έχει την δυνατότητα να αλλάξει τους όρους της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ αυτών και τον τρόπο τιμολόγησης, με δίμηνη προειδοποίηση του καταναλωτή και εφόσον έχουν περάσει τουλάχιστον έξι μήνες από την έναρξη του συμβολαίου.

Σε αυτή τη δίμηνη προθεσμία, ο καταναλωτής μπορεί, είτε να αποδεχθεί την τροποποίηση, είτε να αποχωρήσει και να αναζητήσει άλλη εταιρεία, χωρίς να καταβάλει το «πέναλτυ» που πιθανώς προβλέπεται για την πρόωρη λήξη του συμβολαίου, καθώς η ρήξη οφείλεται σε πρωτοβουλία του προμηθευτή και όχι του καταναλωτή.

Κώδικας Προμήθειας

Για τον Κώδικα Προμήθειας η ΡΑΕ αναφέρει:

  • Προϋπόθεση σύννομης τροποποίησης της σύμβασης αποτελεί η ατομική ενημέρωση του πελάτη και η ολοκλήρωση της ενημέρωσης 60 μέρες πριν τη θέση σε ισχύ των τροποποιήσεων.
  • Ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα ή στον Τύπο περί τροποποίησης συμβάσεων ή τιμολογίων, προφανώς, ως εκ του γενικού και μαζικού τους χαρακτήρα, δεν ικανοποιούν την απαίτηση της ατομικής ειδοποίησης.
  • Ατομική ενημέρωση συνιστά η επιστολή η εγγραφή σε ειδικό πεδίο του λογαριασμού κατανάλωσης.
  • Συνεπώς, σε περίπτωση που η ατομική ενημέρωση δεν διενεργείται με διακριτή επιστολή (που δύναται να αποστέλλεται είτε αυτοτελώς είτε συνοδεύοντας τον λογαριασμό κατανάλωσης) ή με εμφανές πεδίο στον λογαριασμό κατανάλωσης, θεωρείται ότι ο προμηθευτής παραβιάζει τον κώδικα, με εξαίρεση την περίπτωση που δύναται να αποδείξει ότι ο πελάτης συναίνεσε στον εναλλακτικό τρόπο ειδοποίησής του.
  • Ο προμηθευτής οφείλει να ενημερώσει τον πελάτη ότι, σε περίπτωση μη συναίνεσής του στην επικείμενη τροποποίηση, δύναται να καταγγείλει τη σύμβαση προμήθειας αζημίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0