Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Δεν βλέπει υπερκέρδη και στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Δεν βλέπει υπερκέρδη και στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας

ΔΕΗ

Την ώρα που η ίδια η Κομισιόν έχει δώσει το πράσινο φως για εθνικές παρεμβάσεις, προκειμένου να στηριχθούν οι καταναλωτές από την ακραία ενεργειακή ακρίβεια, η κυβέρνηση αρνείται να δει τη λειτουργία της εγχώριας αγοράς και αναμένει κεντρική απόφαση από την Ε.Ε., ενώ συζητά για εισαγωγή πυρηνικής ενέργειας, ως εναλλακτική...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήδη, όπως έχει γράψει η ΑΥΓΗ από τον περασμένο μήνα, η εργαλειοθήκη της Κομισιόν συμπληρώθηκε από τρία επιπλέον δυνητικά μέτρα που μπορούν να λάβουν οι εθνικές κυβερνήσεις: μέτρα για την επιστροφή στους καταναλωτές των υπερ-εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών, ρυθμιζόμενες λιανικές τιμές, αναθεώρηση παρωχημένων σχημάτων στήριξης ΑΠΕ.

Άλλωστε δεν είναι λίγα τα κράτη - μέλη που υιοθετούν σχετικές λύσεις για όσο διαρκεί τουλάχιστον η κρίση, προκειμένου να μετριάσουν τον αντίκτυπο των πολύ υψηλών ενεργειακών τιμών σε νοικοκυριά - επιχειρήσεις.

Με το βλέμμα στην Ε.Ε.

Ωστόσο η κυβέρνηση Ν.Δ. έφτασε να μιλά μέχρι και για ζημιές, αντί υπερ-κερδών / κερδών, με αιχμή τη ΔΕΗ, θεωρώντας μάλιστα ότι έχει βάλει πλάτη στις ανατιμήσεις και σημειώνοντας ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια.

Χθες ο υπουργός ΠΕΝ Κ. Σκρέκας δήλωσε σχετικά με το ενδεχόμενο φορολόγησης απροσδόκητων (ουρανοκατέβατων) κερδών ότι τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών και μένει να αποδειχθεί όλο αυτό. Ανέφερε δε ότι το υπουργείο έχει δώσει εντολή στη ΡΑΕ να ελέγχει τους προμηθευτές και τους παραγωγούς για τυχόν άσκηση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στη λειτουργία τους και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο “θα είμαστε πολύ αυστηροί και θα το αντιμετωπίσουμε αμέσως”.

Πλέον οι ελπίδες της κυβέρνησης βρίσκονται στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί 24-25 Μαρτίου, για μια κοινή λύση που θα περιλαμβάνει όχι μόνο την εξασφάλιση πόρων αλλά και ενιαία παρέμβαση στη χρηματιστηριακή αγορά του φυσικού αερίου στην Ε.Ε. Και μπορεί να διαφαίνεται σύμπνοια μεταξύ των χωρών του Νότου, όμως υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ κρατών - μελών και αρκετή απόσταση για μια άμεση συμφωνία.

Εισαγωγή ρεύματος από τα πυρηνικά της Βουλγαρίας

Παράλληλα, όλο και περισσότερο συζητείται η ενδεχόμενη συνεργασία στην παραγωγή και εισαγωγή ενέργειας από πυρηνικά από την Βουλγαρία, σενάριο που θα αποκρυσταλλωθεί σε περίπου έναν χρόνο. Σήμερα η γείτονας εξετάζει την κατασκευή νέας πυρηνικής μονάδας, επέκταση της υφιστάμενης, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να προμηθεύει αγορές της περιφέρειας, με διμερή συμβόλαια, όπως η ελληνική. Άλλωστε και ο Κ. Σκρέκας δήλωσε ότι η συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει για την αξιοποίηση εισαγωγών σε ανταγωνιστικές τιμές.

Στο πλαίσιο της διαφοροποίησης των πηγών εντάσσεται και ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός αερίου IGB, προκειμένου να αποκτήσει η Βουλγαρία πρόβαση στο αζέρικο αέριο, αλλά και στο LNG στη Αλεξανδρούπολη. Ο Κ. Σκρέκας χθες υποδέχθηκε τον Βούλγαρο πρωθυπουργό K. Petkov σε εργοτάξιο του IGB στην Κομοτηνή και επιθεώρησαν από κοινού την πρόοδο των εργασιών κατασκευής.

Αλλαγή πορείας

Στο μεταξύ, χθες, η Κομισιόν απηύθυνε έκκληση για την υποστήριξη των κρατών - μελών που προχωρούν σε σταδιακή κατάργηση της εξάρτησής τους από ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αυτό περιλαμβάνει τον εντοπισμό των καλύτερων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων σε εθνικό, περιφερειακό και διασυνοριακό επίπεδο, κατά το REPowerEU της Επιτροπής, για την απεξάρτηση ιδίως από το ρωσικό αέριο.

Θα υποστηρίξει τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, θα επιταχύνει τη μετάβαση στις ΑΠΕ και θα βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση.

Τα κράτη - μέλη μπορούν να αποστείλουν έως 24/03/2022 το αίτημά τους για τη συγκεκριμένη υποστήριξη στην Επιτροπή, η οποία θα παράσχει την υποστήριξή της αφού εγκρίνει το αίτημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL