Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Εστίαση / Κυριαρχούν απογοήτευση και φόβος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εστίαση / Κυριαρχούν απογοήτευση και φόβος

ΕΣΤΙΑΣΗ

Κατά 76,2 εκατ. ευρώ προβλέπεται να μειωθεί φέτος ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης, εκείνων δηλαδή που απασχολούν έως εννέα εργαζόμενους, στην Περιφέρεια Αττικής (πλην Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Λαυρίου), μείωση η οποία έρχεται να προστεθεί στην περυσινή συρρίκνωση του κύκλου εργασιών κατά 537,5 εκατ. ευρώ.

Η δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη περιέχεται σε μελέτη που διενήργησε η ICAP για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την εκτίμηση της οικονομικής ζημιάς από την πανδημία για τον κλάδο της εστίασης το 2020, καθώς και για την πρόβλεψη για το έτος 2021 στην Περιφέρεια Αττικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσε πως τα μέτρα στήριξης ήταν ανεπαρκή, ενώ το 29% κρίνει ότι μέτρα επαρκούν, αλλά σε μικρό βαθμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ποσοστιαία μείωση τζίρου ανήλθε το 2020 έναντι του 2019 σε 42,7%, ενώ για το 2021 προβλέπεται μείωση κατά 10,6% έναντι του 2020.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του τζίρου, εκτιμάται ότι έφτασε σε 607,4 εκατ. ευρώ στις πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης, σε όλους τους κλάδους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την εστίαση ως προμηθευτές (π.χ. υπηρεσίες διαμονής, είδη διατροφής - ποτά, χονδρικό εμπόριο, ακίνητη περιουσία, λιανικό εμπόριο κ.λπ.).

Η μείωση αυτή προκάλεσε εκτιμώμενη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων στην εστίαση κατά 139,9 εκατ. ευρώ το 2020.

Όσον αφορά την απασχόληση στην εστίαση, αυτή μειώθηκε πέρυσι κατά 0,9%, ενώ για φέτος προβλέπεται αύξηση 3,5%.

Συνολικά η προκαλούμενη από την εστίαση πολλαπλασιαστική μείωση των θέσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας εκτιμήθηκε για το 2020 σε 20,4 χιλ. εργαζόμενους λιγότερους.

Το 2020 λόγω της πανδημίας το 50% περίπου των επιχειρήσεων εστίασης βρισκόταν σε αναστολή λειτουργίας λόγω υπουργικής απόφασης, ενώ το 21,2% ήταν πληττόμενες χωρίς αναστολή λειτουργίας με ένταξη σε πλαίσιο στήριξης.

Το 63,5% των επιχειρήσεων εστίασης εντάχθηκε σε κάποιο χρηματοδοτικό μέτρο στήριξης, με τα εργασιακά να είναι η κατηγορία μέτρων στήριξης με το σημαντικότερο μερίδιο. Ακολουθούν οι εγγυήσεις, ενώ τα δανειακά και τα φορολογικά καλύπτουν μικρότερα μερίδια.

Τα κυριότερα αιτήματα

Με βάση τη μελέτη, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ της εστίασης είναι το κυριότερο αίτημα των επιχειρηματιών της εστίασης, καθώς τη ζητάει το 42,00% του κλάδου και ακολουθούν η μείωση της φορολογίας με 37,85% και η επέκταση της επιδότησης ενοικίου με 32,98%. Ακολουθούν η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών με 32,98%, η επιδότηση του κόστους ενέργειας και ρεύματος με 19,05%, η μείωση των δημοτικών τελών με 16,68% και η ελαστικότερη διαχείριση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Βασικά προβλήματα και ανησυχίες του κλάδου της εστίασης σχετικά με την αγορά και τους καταναλωτές αφορούν την αβεβαιότητα, τον διχασμό ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους πελάτες, το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, τη μείωση πελατών εξαιτίας των φόβων της πανδημίας, τη μειωμένη ρευστότητα στην αγορά, την κακή ψυχολογία, την καθυστέρηση της ανάκαμψης στην καταναλωτική κίνηση, την απαγόρευση εισόδου σε ανεμβολίαστους και τον έλεγχο των πελατών κατά την είσοδο στα καταστήματα.

Αίτημα για μη επιστρεπτέα προκαταβολή

Όσον αφορά ένα από τα κυριότερα αιτήματα του κλάδου, εκείνο της μετατροπής της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ζήτησε με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο τη μη επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων, ώστε οι 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βοηθηθούν να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους αλλά και να διατηρήσουν και, γιατί όχι, να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΕΑ τονίζει ότι η επιστροφή μέρους των κρατικών ενισχύσεων στην υπάρχουσα οικονομική συγκυρία δεν είναι εφικτή.  Όπως και ότι δεν έχουν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις, στις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες και μάλιστα εν μέσω νέων περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, να μπορέσουν να επιστρέψουν, έστω και με δόσεις, τα συγκεκριμένα ποσά.

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημειώνει ότι δεν έχουν σήμερα τη δυνατότητα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έστω και με την επιπλέον έκπτωση του 15%, να επιστρέψουν το σύνολο της οφειλής, ανεξάρτητα αν αυτό γίνει μέχρι 31.12.2021 ή έστω τους πρώτους μήνες του 2022.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL