Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Κορωνοϊός / Έως 3 δισ. ευρώ θα στοίχιζε ένα σκληρό lockdown στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Έως 3 δισ. ευρώ θα στοίχιζε ένα σκληρό lockdown στην Ελλάδα

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Στην Ελλάδα θα μπορούσε να στοιχίσει έως και 3 δισ. ευρώ ανά μήνα ένα ενδεχόμενο «σκληρό» lockdown της οικονομίας, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, με πολύ μεγάλες συνέπειες για την ανάκαμψη της οικονομίας. Μπορεί η κυβέρνηση να διατείνεται ότι δεν υπάρχει κανέναν τέτοιο ενδεχόμενοι, προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία, μετά και την ανησυχία που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον, ωστόσο μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται κοντά στο να λάβουν νέα, σκληρότερα μέτρα.

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, εντούτοις ο προϋπολογισμός του 2022 δεν περιλαμβάνει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ είναι γεγονός πως δεν προβλέπει οικονομικά μέτρα ενίσχυσης της κοινωνίας, σε περίπτωση που τα γεγονότα οδηγήσουν στην ανάγκη νέου κλεισίματος.

Την ίδια στιγμή, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνει για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης της Ν.Δ. πως η υλοποίηση των προβλεπόμενων δημοσιονομικών μεγεθών εμπεριέχει σημαντικές αβεβαιότητες, που προέρχονται από την ανησυχητική εξέλιξη της πανδημίας, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από την ανησυχία που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα σημειώνει ότι η Ελλάδα θα παραμένει στις χειρότερες ευρωπαϊκές θέσεις όσον αναφορά τις υγειονομικές επιπτώσεις και την πορεία των εμβολιασμών, ενώ προειδοποιεί για τις ενδεχόμενες μόνιμες απώλειες της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία, τον βαθμό ικανότητας των φορολογούμενων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και, τέλος, την πιθανότητα μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων.

Το δυσμενές σενάριο

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο του προϋπολογισμού, η μείωση του ονομαστικού ρυθμού μεγέθυνσης κατά 1% το 2022, στο 3,5%, συνεπάγεται ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε 185,5 δισ. ευρώ από 177,6 δισ. ευρώ το 2021, έναντι ονομαστικού ΑΕΠ ύψους 187,3 δισ. ευρώ το 2022, που είναι το βασικό σενάριο. Μια τέτοια μεταβολή του επιπέδου του ονομαστικού ΑΕΠ θα οδηγούσε σε επιδείνωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος κατά 0,5% του ΑΕΠ σε σχέση με το σενάριο του προϋπολογισμού 2022, κάτι το οποίο φαίνεται πιθανό αυτή τη στιγμή.

ΤΕΣΤ

Τι δείχνουν οι προηγούμενες μεταλλάξεις

Σύμφωνα με την Citigroup, τα διδάγματα από προηγούμενες μεταλλάξεις δείχνουν ότι ταχύτερες αντιδράσεις όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς μπορούν να μετριάσουν τον αντίκτυπο αλλά δεν θα τον αποτρέψουν. Όπως εκτιμά, σήμερα υπάρχουν τα όπλα για να περιοριστούν οι επιπτώσεις χωρίς πλήρες lockdown, αλλά με κάποιο κόστος, ενόψει και του χειμώνα. Αν όμως η μετάλλαξη αυτή αποδειχθεί πολύ πιο ανθεκτική στα εμβόλια σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα, τότε θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομιών και των αγορών. Να σημειωθεί π.χ. πως το κόστος μίας εβδομάδας lockdown στην Αυστρία υπολογίζεται στο 0,25% του ΑΕΠ της.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο για την Ευρώπη της τράπεζας Christian Schulz, στο ερώτημα εάν το επόμενο κύμα Covid-19 μπορεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψηη απάντηση είναι πως (αν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις από τη μετάλλαξη Όμικρον), καθώς η σχέση μεταξύ της έντασης της πανδημίας και της κινητικότητας των ανθρώπων έχει αμβλυνθεί, όπως και η σχέση μεταξύ κινητικότητας και ΑΕΠ, ανάλογα με το εάν τα εμβολιασμένα άτομα συμπεριληφθούν ή όχι στα lockdowns, το εβδομαδιαίο «κόστος» θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 0,2% και 0,5% του ΑΕΠ (σε τριμηνιαία βάση), από 1% κατά τα προηγούμενα lockdowns.

Ο κίνδυνος της Όμικρον

Είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει κάποιος την εξάπλωση, ακόμα και εάν κλείσει τα σύνορα, προειδοποιεί η Capital Economics, η οποία εκτιμά πως η νέα μετάλλαξη, αν είναι τόσο μεταδοτική όσο πιστεύεται, θα μπορούσε να αυξήσει τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αγορά εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL