Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Μεγάλες αβεβαιότητες πλήττουν την ελληνική οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεγάλες αβεβαιότητες πλήττουν την ελληνική οικονομία

ΚΡΙΣΗ

Μεγάλες είναι οι αβεβαιότητες που πλανώνται πάνω από την ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα οι πολίτες να ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το μέλλον τους.

Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι κάκιστη σε όλα τα επίπεδα, κάτι το οποίο προκαλεί πολύ μεγάλες συνέπειες και στο οικονομικό πεδίο και μάλιστα εν μέσω μιας πολύ μεγάλης οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα και τους πολίτες.

Την ίδια στιγμή, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνει για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης της Ν.Δ. ότι η υλοποίηση των προβλεπόμενων δημοσιονομικών μεγεθών εμπεριέχει σημαντικές αβεβαιότητες που προέρχονται από την ανησυχητική εξέλιξη της πανδημίας. Μάλιστα, σημειώνει ότι η Ελλάδα παραμένει στις χειρότερες ευρωπαϊκές θέσεις όσον αφορά τις υγειονομικές επιπτώσεις και την πορεία των εμβολιασμών, ενώ προειδοποιεί για τις ενδεχόμενες μόνιμες απώλειες της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία, τον βαθμό ικανότητας των φορολογούμενων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και, τέλος, την πιθανότητα μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων.

Το δυσμενές σενάριο

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο του προϋπολογισμού, η μείωση του ονομαστικού ρυθμού μεγέθυνσης κατά 1% το 2022 στο 3,5% συνεπάγεται ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε 185,5 δισ. ευρώ, από 177,6 δισ. ευρώ το 2021, έναντι ονομαστικού ΑΕΠ ύψους 187,3 δισ. ευρώ το 2022, που είναι το βασικό σενάριο. Μια τέτοια μεταβολή του επιπέδου του ονομαστικού ΑΕΠ θα οδηγούσε σε επιδείνωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος κατά 0,5% του ΑΕΠ σε σχέση με το σενάριο του Προϋπολογισμού 2022, κάτι το οποίο φαίνεται πιθανό αυτή τη στιγμή.

Επίσης, ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι έκανε λόγο για την έντονη αβεβαιότητα για την οικονομία της Ευρωζώνης, που “πατά” στο τρίπτυχο πανδημία, πληθωρισμός και αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, κάτι το οποίο αφορά και την Ελλάδα. Κρίσιμη είναι η σταδιακή απόσυρση των μέτρων και η στόχευση της δημοσιονομικής πολιτικής, με την Κομισιόν να μιλά για προσαρμογή.

Μάλιστα, στην έκθεση των θεσμών για τη 12η αξιολόγηση της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας έρχονται πολλαπλά μηνύματα προς την κυβέρνηση της Ν.Δ., καθώς διαπιστώνει προκλήσεις σε χρέος και ελλείμματα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ξεχωριστή έκθεση για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες στην Ε.Ε., τονίζεται ότι, με δεδομένο το ύψος του δημόσιου χρέους και των προκλήσεων, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η συνετή δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να διασφαλιστούν μεσοπρόθεσμα βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά. Η Ελλάδα καλείται να επανεξετάζει τακτικά τη χρήση, την αποτελεσματικότητα και την επάρκεια των μέτρων στήριξης και να τα προσαρμόζει.

Το αγκάθι του χρέους

Στην καθιερωμένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η έκθεση σημειώνει ότι, αν και οι κίνδυνοι παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητοι σε σύγκριση με την 11η αξιολόγηση, η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή. Ως πιο σημαντικούς μακροπρόθεσμα κινδύνους αξιολογεί τα σενάρια «χαμηλής ανάπτυξης» και «ασφαλίστρων υψηλότερου κινδύνου».

Στο βασικό σενάριο, το χρέος μειώνεται, από 203% του ΑΕΠ το 2021, σε περίπου 54% του ΑΕΠ το 2060, ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν μακροπρόθεσμα κάτω από το 15% του ΑΕΠ. Στο σενάριο υψηλότερου κινδύνου, το χρέος μειώνεται στο 90% του ΑΕΠ έως το 2060 και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κυμαίνονται γύρω στο 18% του ΑΕΠ από τη δεκαετία του 2030. Στο δε σενάριο χαμηλής ανάπτυξης, το επίπεδο του χρέους δεν σταθεροποιείται, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες ξεπερνούν μόνιμα το 20% του ΑΕΠ έως το 2050.

Τα εναλλακτικά σενάρια δείχνουν ότι οι πιθανές αλλαγές στο περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου που παρατηρείται σήμερα σε μεσαία μακροπρόθεσμη και ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη βιωσιμότητα του χρέους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL