Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Τράπεζα της Ελλάδος / Παραδέχθηκαν ότι 37 από τα 47 δισ. βρίσκονται «παρκαρισμένα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τράπεζα της Ελλάδος / Παραδέχθηκαν ότι 37 από τα 47 δισ. βρίσκονται «παρκαρισμένα»

Τράπεζα της Ελλάδος
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Κατάρρευση του κυβερνητικού αφηγήματος σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, καθώς αποκαλύφθηκε ότι από τα περίπου 47 δισ. που έχει δώσει για ενίσχυση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στο τραπεζικό σύστημα, τα 37 δισ.δεν έχουν αξιοποιηθεί και βρίσκονται κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή, με ερώτησή του ο αν. τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης, σχετικά με τον δανεισμό των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανάγκασε τον εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδος, Διευθυντή Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της ΤτΕ Δημ. Μαλλιαρόπουλο να παραδεχτεί όσα κατά καιρούς έχουμε καταγγείλει και να διαψεύσει παράλληλα όλη την προπαγάνδα του Υπουργείου Οικονομικών.

Αποκαλύφθηκε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο και από τα πλέον επίσημα χείλη ότι παρά τους πανηγυρισμούς του Οικονομικού επιτελείου, το ποσόν των 47 δις της ΕΚΤ  δεν διατέθηκε για την ενίσχυση της αγοράς και των πολιτών, αλλά 37 δις παραμένουν «κρατημένα» στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο διάλογος είναι αποκαλυπτικός:

Τρ. Αλεξιάδης: Από ό,τι έχετε πει, περίπου 47 δισ. είναι αυτά, τα οποία έχουν έρθει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID, για ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος. Μπορεί να είναι περισσότερα ή λιγότερα – θα μας πείτε εσείς. Καλό είναι να έχουμε μία εικόνα, πόσα από αυτά πήγαν στους μικρομεσαίους, πόσα σε πολίτες, πόσα έχουν «παρκάρει» σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ή στην Τράπεζα της Ελλάδος. Διότι, αν μιλούμε για πλεονάζουσα ρευστότητα και αυτή η πλεονάζουσα ρευστότητα, τελικά, δεν αφορά στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις, τότε κάτι δεν πάει καλά και δεν μπορούμε να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Δημ. Μαλλιαρόπουλος (Διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τραπέζης της Ελλάδος): Ο κύριος Αλεξιάδης ρώτησε για τη χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα. Ναι ισχύει δεν είναι κανένα μυστικό, το βγάζουμε και εμείς στους ισολογισμούς της Τραπέζης της Ελλάδος, 47 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν πάρει οι τράπεζες από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα από το Ευρωσύστημα ως δάνεια. Από αυτά τα 47 δισεκατομμύρια τα 37 είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Βέβαια, δύο δισεκατομμύρια είναι υποχρεωτικά διαθέσιμα, το υπόλοιπο είναι ένα μαξιλάρι ρευστότητας.

Αναλυτικά η ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνα Αλεξιάδη στην Επιτροπή:

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, συγχαρητήρια για την εκλογή σας και εύχομαι να έχετε πάντα τη δύναμη και την υπομονή να διευθύνετε τις συνεδριάσεις της Επιτροπής, όπως το κάνατε μέχρι τώρα. Λέω την υπομονή, διότι πραγματικά χρειάζεται υπομονή να διευθύνεις μια συνεδρίαση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, στο οποίο από την κυβερνητική παράταξη, από τους 150 περίπου Βουλευτές, (γιατί μερικοί έχουν διαγραφεί ή  έχουν αποχωρήσει,) αυτή τη στιγμή στην αίθουσα δεν υπάρχει ούτε ένας Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και όσοι είναι συνδεδεμένοι έχουν κλειστές και τις οθόνες τους, ενώ από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε τρεις στην αίθουσα και ένας παρακολουθεί με ανοιχτή την οθόνη.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Είναι σε τηλεδιάσκεψη. Είναι αρκετοί συνάδελφοι, αγαπητέ κύριε Αλεξιάδη.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Εύχομαι να είναι σε τηλεδιάσκεψη, να ακούσουν και να παρέμβουν και να τοποθετηθούν, διότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και είναι και θέμα σεβασμού ως προς τους καλεσμένους μας και τους φορείς και όσους ήρθαν εδώ και κάθονται και ακούν τις απόψεις. Είναι θέμα σεβασμού όταν λέμε διάλογο, να ακούμε, να τοποθετούμαστε και να ακούμε και τις απαντήσεις.

Θα θέσω και εγώ ζητήματα και στους εκπροσώπους των φορέων και ελπίζω στην δευτερομιλία τους, να απαντήσουν σε αυτά τα ζητήματα. Πρώτα απ’ όλα, είναι θετικός ο διάλογος που γίνεται σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και όπως έχουμε επαναλάβει πάρα πολλές φορές και μονότονα, θα το ξαναπούμε σήμερα μέχρι να αναγκαστεί το Υπουργείο Οικονομικών να το κάνει, μακάρι το Υπουργείο Οικονομικών, με τα τόσα πολλά επιχειρήματα που έχει, για τα τόσα «τραγικά λάθη» που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στο τομέα της φορολογίας, μακάρι να πάρει πρωτοβουλία και να οργανώσουμε μια ανάλογη συζήτηση για τα θέματα φορολογικού συστήματος. Μακάρι, να καλέσουμε εδώ και ειδικούς - ένας από αυτούς είναι ο κ. Ράπανος, που θυμάμαι σε Επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος από τη δεκαετία του ’90 - με ειδική γνώση σε αυτά τα ζητήματα, για να μιλήσουμε για όλα αυτά.

Σε ότι αφορά τη σημερινή διαδικασία και με ευθύνη πιστεύω και του Υπουργείου Οικονομικών, θα έπρεπε να υπάρχει μια καλύτερη προετοιμασία και να έχουμε τουλάχιστον κάποιες γραπτές εισηγήσεις και κάποια δεδομένα και είναι λάθος ότι συζητάμε για ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα προφορικά. Δεν νομίζω ότι αυτό βοηθά, ούτε αξιοποιεί την εγκυρότητα, την επαγγελματική πείρα, την επιστημονική επάρκεια των καλεσμένων μας, των εκπροσώπων των φορέων, ούτε εμάς ως κοινοβούλιο. Καλό θα ήταν να υπάρχουν γραπτές εισηγήσεις και να τοποθετηθούμε για όλα αυτά τα ζητήματα.

Με δεδομένο τον σεβασμό στο πρόσωπο όσων είναι στην αίθουσα, αλλά και όσων εκπροσώπων φορέων είναι από τηλεδιάσκεψη, θέλω να πω ότι σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις. Γνωρίζω πρόσωπα, γνωρίζω πολιτικές διαδρομές, γνωρίζω πολιτικές απόψεις, είμαι από αυτούς που έχω πει με σαφήνεια ότι δεν υπάρχει απολίτικος τεχνοκράτης. Έχουν λυθεί αυτά φιλοσοφικά, από την αρχαία Ελλάδα. Υπάρχουν πολιτικές απόψεις, υπάρχουν πολιτικές διαφορές, τα σέβομαι αυτά, αλλά σας παρακαλώ, όταν ακούμε σε αυτήν την αίθουσα για κοινωνικό πρόσωπο τραπεζών, φέρτε μας εδώ  έστω έναν πελάτη τραπεζών. Επειδή εγώ έχω αποπληρώσει το στεγαστικό μου δάνειο μετά από μεγάλο αγώνα και μετά από μεγάλη ταλαιπωρία, μπορώ να σας φέρω στοιχεία πόσο επιβαρύνθηκα και πόσο ταλαιπωρήθηκα μετά την αποπληρωμή του δανείου. Αυτό όμως είναι προσωπική μου υπόθεση. Δεν μιλάω γι’ αυτό, αλλά όλα καλά στον τομέα των τραπεζών; Αυτή η λογική των πανηγυρισμών κι ότι δεν έχει γίνει κανένα λάθος και όλα είναι τέλεια! Ρωτήστε, λοιπόν, τους πελάτες, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, για τις υπέρογκες χρεώσεις, οι οποίες δυστυχώς εξακολουθούν να ισχύουν και να επιβαρύνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω πως οι υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών, οι οποίες έχουν ενισχυθεί τόσο πολύ από το ελληνικό δημόσιο, βοηθούν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και βοηθούν την ανάπτυξη. Πως βοηθούν; Ρωτάω, λοιπόν και απαντήστε μας, για το κλείσιμο καταστημάτων, διότι εγώ στην πλατεία Κρήνης στη Νίκαια που μένω, σε μια λαϊκή περιοχή, όπου δεν έχει και ρευστότητα ο κόσμος και πηγαίνουν οι συνταξιούχοι και οι πολίτες όλη την ώρα με την κάρτα να βγάλουν χρήματα, δεν υπάρχει πλέον τίποτα .

Οι συνταξιούχοι πρέπει να κάνουν χιλιόμετρα για να βρουν ΑΤΜ. Δεν λέω για τα ΑΤΜ που στήνουν άλλες επιχειρήσεις, με πολύ μεγάλες χρεώσεις για να κάνεις ανάληψη. Λέω ότι πρέπει, στοιχειωδώς, οι μεγάλες τουλάχιστον τράπεζες, σε κεντρικά σημεία, να έχουν ένα ΑΤΜ χωρίς υπερβολικές χρεώσεις.
Επίσης, επειδή σωστά μιλήσατε για μείωση κόστους για διάφορους λόγους, καλό είναι να έχουμε μία ενημέρωση από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτή η μείωση κόστους αφορά μόνο τραπεζικά καταστήματα, μείωση αριθμού υπαλλήλων και τα λοιπά; Έχετε κάνει κάτι, σε μείωση κόστους, στις μεγάλες και πολύ μεγάλες αμοιβές στελεχών των τραπεζών; Μακάρι να έχουμε ένα στοιχείο εκεί, για να έχουμε και εμείς να λέμε στον κόσμο και να απαντούμε.

Εμείς, ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -και ήμουν από αυτούς που συμμετείχα, στη διάρκεια που είχα την ανάλογη ευθύνη- κάναμε ότι ήταν δυνατόν να ενισχυθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Έλεγα από τότε στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, στην Τράπεζα της Ελλάδος και στους υπόλοιπους, για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που είναι μια αναγκαιότητα και τεχνολογική και είναι μια αναγκαιότητα και για το Υπουργείο Οικονομικών. Διότι, όσο ενισχύουμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μειώνουμε φοροδιαφυγή, διαφθορά, λαθρεμπόριο. Διότι περνάνε όλα μέσω του τραπεζικού συστήματος. Αφού το τραπεζικό σύστημα θα έχει τόσο μεγάλο όφελος, θα πρέπει και αυτό να κάνει κάποιο βήμα. Δεν το βλέπω αυτό το βήμα και βλέπω ακόμα υπερβολικές χρεώσεις.

Άκουσα πάρα πολλά από εσάς. Δεν περίμενα να ακούσω από την Κυβέρνηση, καθώς είναι γνωστές οι απόψεις της γι’ αυτά τα ζητήματα. Δεν άκουσα, όμως, ποια είναι η θέση σας για τα δάνεια των κομμάτων -συγκεκριμένων κομμάτων- για τα δάνεια πολιτικών προσώπων, αν δόθηκαν σωστά, αν αποδόθηκαν ευθύνες, αν παρακολουθείτε ως φορείς που έχετε την ευθύνη τον τομέα αποπληρωμής. Διότι, αν ένας πολίτης έχει πρόβλημα στην αποπληρωμή του δανείου, θα ενεργοποιηθεί ο νόμος που έχουν ψηφίσει και θα έχει πρόβλημα ακόμα και η πρώτη κατοικία του. Πολιτικά πρόσωπα, ορισμένα από τα οποία έχουν τεράστιες αμοιβές, όπως προκύπτει από το πόθεν έσχες, γιατί δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις και τα δάνειά τους;

Καταθέτω, κύριε Πρόεδρε, στα Πρακτικά -και παράκληση μέχρι τέλος να υπάρχει απάντηση- ένα σημερινό δημοσίευμα για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Παράκληση να υπάρξει μία απάντηση. «Σκάνδαλο Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου: Αναίρεση από τον Άρειο Πάγο στην απαλλακτική απόφαση». Να έχουμε και τη γνώμη σας.
Επίσης, «Παράνομο δώρο 700 εκατομμυρίων στις τράπεζες», που αφορά στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και διάφορους άλλους. Τα καταθέτω στα Πρακτικά και παράκληση να έχουμε απαντήσεις για αυτά τα ζητήματα.

Είπα για το θέμα των δανείων των κομμάτων, διότι, σύμφωνα με την Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη  - ορισμένοι από το χώρο σας έχουν συμμετάσχει σε αυτήν την ιστορία της περίφημης Έκθεσης, η οποία ποτέ δεν ήρθε εδώ να συζητηθεί και να μας εξηγήσουν διάφορα πράγματα-  όταν μια επιχείρηση δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, είναι «επιχείρηση ζόμπι». Όταν ένα πολιτικό πρόσωπο, με τεράστιο δανεισμό ή ένα κόμμα με τεράστιο δανεισμό, δεν μπορεί να αποπληρώσει, τι είναι; Είναι «ζόμπι» ή όχι; Αυτό, όμως, πρέπει να το απαντήσετε σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Και ένα ερώτημα για την Τράπεζα της Ελλάδος. Θα ήθελα  η Τράπεζα της Ελλάδος να μου εξηγήσει το εξής. Επειδή μελετώ από τη δεκαετία του ‘80 τις Εκθέσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, σχεδόν πάντα -και πολύ καλά έκανε- στο Κεφάλαιο που είχε για το φορολογικό μηχανισμό, διαπίστωνε και διατύπωνε το ότι δυστυχώς δεν υπάρχει ανεξαρτησία του φορολογικού μηχανισμού και τα τότε κόμματα εξουσίας -ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ-παρενέβαιναν στους φορολογικούς μηχανισμούς. Αυτό, πολύ σωστά, έχει αντιγραφεί και από τους θεσμούς, στα διάφορα προαπαιτούμενα εκθέσεων και τα λοιπά.

Εμείς, λοιπόν, κάναμε κινήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση, 2015-2019. Και θα ήθελα την άποψη της Τράπεζας της Ελλάδος αν θεωρεί αρκετές αυτές τις κινήσεις που έγιναν το 2015-2019. Για το τι έγινε μετά το 2019, μπορεί να ρωτήσει ο κ. Υπουργός και να τοποθετηθεί για αυτά τα ζητήματα,  διότι εμείς έχουμε καταγγείλει επώνυμα και συγκεκριμένα ζητήματα.

Και μία άλλη ερώτηση. Από ό,τι έχετε πει, περίπου 47 δισ. είναι αυτά, τα οποία έχουν έρθει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID, για ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος. Μπορεί να είναι περισσότερα ή λιγότερα –θα μας πείτε εσείς. Καλό είναι να έχουμε μία εικόνα, πόσα από αυτά πήγαν στους μικρομεσαίους, πόσα σε πολίτες, πόσα έχουν «παρκάρει» σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ή στην Τράπεζα της Ελλάδος. Διότι, αν μιλούμε για «πλεονάζουσα ρευστότητα» και αυτή η πλεονάζουσα ρευστότητα, τελικά, δεν αφορά στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις, τότε κάτι δεν πάει καλά και δεν μπορούμε να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Εγώ, παρ’ όλα αυτά, θεωρώ θετικό το ότι έχει ξεκινήσει αυτός ο διάλογος. Μακάρι να συνεχιστεί. Μακάρι, κύριε Πρόεδρε, να πείσετε και άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να είναι στην αίθουσα.
Εμείς θα είμαστε εδώ. Να μιλήσουν και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και, βεβαίως, να ακούσουμε τις απόψεις και τις απαντήσεις σας.

Σας ευχαριστώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL