Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
ΔΕΗ / Ολοκληρώνεται το έγκλημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΕΗ / Ολοκληρώνεται το έγκλημα

ΔΕΗ

Στην εκτέλεση του σχεδίου της για το ξεπούλημα (και) της ΔΕΗ θα προχωρήσουν και επισήμως η κυβέρνηση της Ν.Δ. και οι εκλεκτοί της διοικούντες, αυτή την εβδομάδα, μετά τη μεθόδευση της προσχεδιασμένης εκχώρησης της πλειοψηφικής συμμετοχής του Δημοσίου σε ιδιώτες επενδυτές μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Μεθαύριο Τρίτη 19 Οκτωβρίου, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, θα συζητηθεί μεταξύ άλλων (2ο θέμα ημερήσιας διάταξης) και: “Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, η κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης των υφισταμένων μετόχων, η εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, τον προσδιορισμό των όρων της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και του τρόπου και των λοιπών όρων διάθεσης των εκδοθησομένων μετοχών”.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, καθώς στο παρελθόν η πραγματοποίηση αρκετών γενικών συνελεύσεων με φυσική παρουσία είχε εμποδιστεί από εργαζόμενους - συνδικαλιστές, η συνέλευση της Τρίτης θα γίνει με τηλεδιάσκεψη, αποκλειστικά, για τους μετόχους της ΔΕΗ με έγκριση από το Χρηματιστήριο Αθηνών...

Η μεθόδευση

Προηγήθηκε, αργά το απόγευμα της 23ης Σεπτεμβρίου, μια επεισοδιακή συνεδρίαση του Δ.Σ., κατά την οποία εμφανίστηκε από το πουθενά ένα “επικαιροποιημένο” business plan ύψους 8,4 δισ. για την περίοδο 2022-2026, το οποίο στην κυριολεξία ξεφυλλίστηκε σε ένα εικοσάλεπτο και συνοδεύτηκε εντελώς αιφνιδιαστικά, ακόμα και για μέλη της δικής τους διοίκησης, από πρόταση -και απόφαση τελικά- περί αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, δηλαδή και του Δημοσίου, που κατέχει το 51%.

Σχεδόν αμέσως μετά το υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και η θυγατρική του ΤΑΙΠΕΔ, βασικοί μέτοχοι της ΔΕΗ, με ποσοστά 34% και 17% (σύνολο 51%), αντίστοιχα, ανακοίνωσαν ότι “θα εξετάσουν -σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό-, με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρεία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία”.

Δηλαδή μέσω ΕΕΣΥΠ - ΤΑΙΠΕΔ θα παραδοθεί μέρος του μεριδίου που κατέχει το Δημόσιο (μέσω ΕΕΣΥΠ - ΤΑΙΠΕΔ) στην αγορά, με αποτέλεσμα την απώλεια της πλειοψηφικής συμμετοχής στον όμιλο ΔΕΗ.

Τη μεθόδευση επί της διαδικασίας εξήγησε προχθές ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδης επισημαίνοντας ότι, κανονικά, για τα θέματα του Δ.Σ. είναι υποχρέωση καταστατική, αλλά και νομική, να ενημερώνονται τα μέλη του 48 ώρες πριν από τη συνεδρίασή του.

Ωστόσο το βασικό θέμα στην επίμαχη συνεδρίαση του Δ.Σ. ήταν η έγκριση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ κατά 49% και μετά το τέλος όλων των θεμάτων ήρθε όχι μόνο ως ενημέρωση, αλλά και για λήψη απόφασης, το επίμαχο θέμα της ΑΜΚ -και δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι οι αποφάσεις πάρθηκαν μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, αργά το απόγευμα.

Άρα, σημείωσε, έγινε μια προσπάθεια εξαπάτησης των μελών του Δ.Σ., χωρίς να αναφερθεί ότι δεν θα υπάρχει συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην ΑΜΚ, που βεβαίως θα δρομολογούσε άλλες εξελίξεις (π.χ. το βέτο των 48 ωρών).

Ο κίνδυνος

Παράλληλα το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι πληροφορίες, από τις κατά τα άλλα ανεπίσημες επαφές της διοίκησης της ΔΕΗ, για το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως ξένων funds, και μεγάλων μάλιστα διεθνών ονομάτων, για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ.

Η ΑΜΚ, που ανακοινώθηκε στο Δ.Σ. του Σεπτεμβρίου, αφορούσε άντληση κεφαλαίων ύψους 750 εκατ., με τη διάθεση νέων μετοχών με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές εκτός Ελλάδος. Σήμερα γίνεται λόγος για επενδυτικό ενδιαφέρον που θα ξεπεράσει το 1 δισ....

Ο Γ. Αδαμίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι, αν συμβεί αυτό, θα πρέπει το υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ να ενεργοποιήσουν διαδικασίες προκειμένου να μην χαθεί και αυτό που ονομάζουν blocking minority, δηλαδή η υποτιθέμενη καταστατική μειοψηφία του Δημοσίου.

Σημείωσε δε ότι, αν με βάση διάφορες διαρροές των τελευταίων ημερών η αμερικανική εταιρεία CVC (που διεκδικούσε και το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά μειοδότησε) προχωρήσει στην εξαγορά του 10%, και αφού το ΤΑΙΠΕΔ εξακολουθεί να διατηρεί τη δυνατότητα παραχώρησης του 17% της ΔΕΗ, τότε μπορεί να μην μιλάμε για 34% στο Δημόσιο...

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι έχει διαταχθεί αυτεπαγγέλτως από την Οικονομική Εισαγγελία προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί τυχόν αξιόποινες πράξεις, όπως χειραγώγηση και κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης, λόγω των περίεργων διακυμάνσεων της μετοχής της ΔΕΗ πριν και μετά την ανακοίνωση της ΑΜΚ.

Κινητοποιήσεις

Το “Δ” της ΔΕΗ δεν πρέπει να χαθεί, διεμήνυσαν ΓΕΝΟΠ και παραγωγικοί φορείς (Κεντρική  Ένωση Επιμελητηρίων, ΓΣΕΒΕΕ) αναφερόμενοι στο έγκλημα εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας που επιχειρείται να συντελεστεί με την εκχώρηση της πλειοψηφίας του Δημοσίου σε ιδιώτες επενδυτές.

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στη Μεγαλόπολη, σήμερα το απόγευμα πραγματοποιείται συλλαλητήριο στην Πτολεμαΐδα και την Τρίτη, ημέρα πραγματοποίησης της Γενικής Συνέλευσης, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα, καθώς και εικοσιτετράωρη απεργία των εργαζομένων στον όμιλο.

ΔΕΗ

Επιβαρύνσεις καταναλωτών από τα υπερκέρδη των προμηθευτών και τη λειτουργία της αγοράς

 

Την ώρα που η ακρίβεια στις τιμές του ρεύματος κλιμακώνεται και ενώ όλο και περισσότερο ξεγυμνώνεται η στρεβλή λειτουργία της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, η κυβέρνηση μεθοδεύει άρον - άρον τον διωγμό του Δημοσίου από τη ΔΕΗ, το μοναδικό, πλέον, μέσο άσκησης κοινωνικής πολιτικής στην ενέργεια.

Οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ξεφύγει, καθώς τον Οκτώβριο μάλλον “παγιώνονται” σε επίπεδα άνω των 200 ευρώ ανά Mwh (μεγαβατώρα) προμηνύοντας νέες μεγάλες ανατιμήσεις στους επόμενους λογαριασμούς.  Ήδη η επιπλέον επιβάρυνση της αγοράς στην οικιακή κατανάλωση εκτιμάται σε περίπου 88 ευρώ ανά Mwh για τον Σεπτέμβριο, ενώ ανοδική αναμένεται να είναι η πορεία της τους προσεχείς μήνες.

Υπολογίζεται ότι, αν οι οικιακοί καταναλωτές, μόνο, επιβαρύνθηκαν με συνολικά περίπου 80 εκατ. μηνιαίως την περίοδο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου (με μέση χονδρεμπορική τιμή περίπου 136,8 και 147 ευρώ ανά Mwh Αύγουστο και Σεπτέμβριο), τότε την περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου η συνολική επιβάρυνση θα φτάσει κοντά στα 200 εκατ. μηνιαίως, εφόσον αυξάνονται οι χονδρεμπορικές τιμές σε επίπεδα άνω των 200 ευρώ ανά Mwh.

Πολύ δυσοίωνα όμως είναι τα νούμερα και για τις μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις.

Κύκλοι της αγοράς υπολογίζουν ότι, εάν η μέση τάση (επιχειρήσεις - μικρές βιομηχανίες) πλήρωνε την τιμή της αγοράς, θα ήταν για τον Σεπτέμβριο συνολικά 157,5 ευρώ ανά Mwh, όταν το πρώτο τρίμηνο του έτους η χρέωση ήταν 70 ευρώ ανά Mwh, ανάλογα με το προφίλ κατανάλωσής τους.

Δηλαδή πρόκειται για αύξηση 87,5 ευρώ ανά Mwh ή επιβάρυνση στην αγορά της μέσης τάσης, 90 εκατ. Ανά μήνα, μόνο από το ρεύμα. Εάν υποθέσουμε ότι η κρίση ξεκίνησε τον Ιούλιο και θα διαρκέσει έως τον Μάρτιο με αντίστοιχη ένταση το σύνολο, στο οκτάμηνο θα ανέλθει σε 720 εκατ. για τους καταναλωτές μέσης τάσης.

Οι δε μικρές επιχειρήσεις της χαμηλής τάσης που έχουν υψηλότερα από το οικιακό τιμολόγια εκτιμάται ότι θα φτάσουν με τις ρήτρες περίπου στα 180 ευρώ ανά Mwh, όταν πλήρωναν 130 ευρώ προ κρίσης και ρητρών. Υπολογίζεται ότι θα επιβαρυνθούν με περίπου 35 εκατ. τον μήνα.

Υπερκέρδη και δομή των αγορών

Αποκαλυπτική πάντως είναι η παραδοχή ότι οι καταναλωτές πληρώνουν επιπλέον 39% στο κόστος ρεύματος, που αντιστοιχεί στα “ουρανοκατέβατα” κέρδη των προμηθευτών (ενδεικτικά για το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου), λόγω της δομής του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής ενεργειακής οικονομίας ΕΜΠ Π. Κάπρος, που εκπόνησε και τη μελέτη για το εθνικό σχέδιο μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού, κατέδειξε, με ένα παράδειγμα για τις χονδρεμπορικές οριακές (χρηματιστηριακές) τιμές έναντι του μέσου κόστους και των απροσδόκητων κερδών των προμηθευτών, ότι το συνολικό μέσο κόστος ανά μονάδα παραγωγής είναι 39% χαμηλότερο του κόστους της χονδρεμπορικής αγοράς.

Επομένως οι καταναλωτές τελικά πληρώνουν τα κόστη της αγοράς (140 ευρώ ανά μεγαβατώρα), που σημαίνει +39% για “ουρανοκατέβατα” κέρδη, και όχι το δίκαιο, συνολικό μέσο κόστος (101 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Αν η αξία όλης της αγοράς είναι στα 6 δισ. ετησίως, ήτοι 500 εκατ. τον μήνα, τότε η επιβάρυνση του 39% μόνο για το προηγούμενο δίμηνο ανέρχεται σε σχεδόν 200 εκατ. μηνιαίως!

Πάντως γίνεται προφανές ότι, παρά τη διεθνή ενεργειακή κρίση με την έκρηξη τιμών στο φυσικό αέριο, που συνδέεται με το ενεργειακό μίγμα κάθε χώρας, αλλά και με την ανετοιμότητα της Ε.Ε. να αντισταθμίσει τους κινδύνους μέχρι να καταστεί εφικτή η μετάβαση σε ΑΠΕ, υπάρχουν και σοβαρά ζητήματα στην αγορά:

* Δεν χρησιμοποιούνται εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου, όπως είναι τα προθεσμιακά και τα διμερή συμβόλαια.

* Η σημερινή δομή του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά έχει ευνοήσει τη συλλογή “ουρανοκατέβατων” κερδών και έχει αποτύχει στο να αντανακλά τα χαμηλά κόστη των ΑΠΕ στα τιμολόγια των καταναλωτών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL