Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
ΔΕΗ / Το «Δ» να μείνει και να γίνει πιο ισχυρό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΕΗ / Το «Δ» να μείνει και να γίνει πιο ισχυρό

ΔΕΗ
Από τη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου των ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, που συμπαρατάσσονται στον αγώνα για διατήρηση του δημόσιου ελέγχου στην επιχείρηση

Τεράστια προβλήματα σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρισμού, και κυρίως στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που οι τιμές ρεύματος έχουν εκτροχιαστεί, συνεπάγεται η απώλεια του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ που προωθούν κυβέρνηση Ν.Δ. και διοίκηση.

Να μην χαθεί το “Δ” της ΔΕΗ, αλλά να γίνει πιο ισχυρό στηρίζοντας την ελληνική κοινωνία και οικονομία ήταν το μήνυμα που έστειλαν, χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, Κεντρική  Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), που συμπαρατάσσονται στον αγώνα για διατήρηση του δημόσιου ελέγχου στην επιχείρηση.

«Η αίσθησή μας είναι ότι ο κ. Στάσσης προσπάθησε να υφαρπάξει την ψήφο των μελών του Δ.Σ. και έγινε μια προσπάθεια εξαπάτησης του Δ.Σ.» σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδης αναφερόμενος στον τρόπο που μεθοδεύτηκε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) με ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου από το 51% στο 34%, σχολιάζοντας και το περίεργο “παιχνίδι” της χρηματιστηριακής τιμής των μετοχών της ΔΕΗ.  Όσο για την ανακοίνωση Υπερταμείου - ΤΑΙΠΕΔ περί καταστατικής μειοψηφίας του Δημοσίου, παρέπεμψε στο μοντέλο ΟΤΕ: σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η δήθεν ισχυρή καταστατική μειοψηφία έπαψε να υπάρχει και πλέον είναι ιδιοκτησίας της γερμανικής εταιρείας και μάλιστα με πολύ μειωμένες υπηρεσίες για τους  Έλληνες χρήστες σε σχέση με την Ευρώπη και με υψηλότερο κόστος...

Ζήτησε να μην υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτός και να συμμετάσχει στην ΑΜΚ το Δημόσιο εκφράζοντας φόβους ότι αν ισχύσουν τελικά τα περί ισχυρού ενδιαφέροντος και από τα 750 εκατ που επιδιώκεται να αντληθούν από τη διαδικασία, οι προσφορές ξεπεράσουν το 1 δισ., τότε κινδυνεύει να χαθεί, με τη διάθεση παραπάνω μετοχών, ακόμα και το 34%, η υποτιθέμενη καταστατική μειοψηφία του Δημοσίου στη ΔΕΗ.

«Είμαστε μια χώρα πλήρως ενεργειακά εξαρτημένη, αφού κλείσαμε και πολύ νωρίτερα λιγνιτικές μονάδες και χωρίς να υπάρχει μια κρατική δομή που το Δημόσιο θα μπορεί να ασκήσει την κοινωνική του πολιτική» σημείωσε και κατέληξε: “Πολύ φοβάμαι ότι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης, αν δεν αντιδράσει ο ελληνικός λαός, θα είναι το νερό”.

Καταστροφική η ιδιωτικοποίηση

Η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, να κρατηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της, γιατί κάθε άλλη πολιτική θα μπορούσε να είναι καταστροφική για την ίδια την επιχείρηση και την οικονομία, επισήμαναν οι πρόεδροι των ΚΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ Γ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι η ΑΜΚ δεν είναι προς όφελος του εκσυγχρονισμού ή των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.  Άλλωστε, πρόσθεσε, για τον εκσυγχρονισμό η κυβέρνηση μπορούσε να αντλήσει κεφάλαια από τα κέρδη της ΔΕΗ, φθηνό χρήμα στην ΕΚΤ, την ΕΤΕπ, κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης...

«Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα λειτουργούν αύριο η οικονομία και η κοινωνία με μια ΔΕΗ όπου θα αποφασίζουν ιδιώτες, όταν το παράδειγμα σήμερα από τους ιδιώτες παρόχους είναι αρνητικότατο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μας ενδιαφέρει το ‘Δ’ της ΔΕΗ γιατί μας ενδιαφέρει η ενέργεια» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να την ιδιωτικοποιήσει σχεδόν πλήρως, χωρίς καμία ασφάλεια, αφού ακολουθούνται πολιτικές εκποίησης δημόσιων αγαθών χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο κοινωνικός τους χαρακτήρας. Η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, επισήμανε, ώστε να υπάρχει κοινωνική πολιτική στις τιμές και ταυτόχρονα να λειτουργεί ως ρυθμιστής της αγοράς ενέργειας.

Και οι δύο άσκησαν κριτική για την ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική, ιδίως αναφορικά με την πρόωρη απολιγνιτοποίηση, τονίζοντας την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια και χαμηλή τιμή ρεύματος στην ενεργειακή μετάβαση.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL