Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.6°C13.0°C
0 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
8.1°C12.5°C
2 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.5°C16.4°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
7 °C
6.9°C9.5°C
0 BF 100%
Αυξήσεις / Πολλαπλά τα προβλήματα της ακρίβειας για χιλιάδες οικογένειες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυξήσεις / Πολλαπλά τα προβλήματα της ακρίβειας για χιλιάδες οικογένειες

ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Πολλαπλά προβλήματα αντιμετωπίζουν χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα, εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης των τιμών σε βασικά προϊόντα, αλλά και στα καύσιμα. Οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα, κατά τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαφόρων ειδών ζητήματα στην καθημερινότητα. Μάλιστα, δεδομένου ότι η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει μέσα στον χειμώνα, την ώρα που η κυβέρνηση λαμβάνει ανεπαρκή μέτρα, το πρόβλημα επιτείνεται. Η ΑΥΓΗ αναζήτησε πολίτες της διπλανής πόρτας για να καταγράψει το πώς βιώνουν το ακανθώδες ζήτημα της ακρίβειας

«Η κατάσταση είναι δύσκολη»

Όπως αναφέρει η Μ.Δ., «η κατάσταση είναι δύσκολη», προσθέτοντας ότι το σούπερ μάρκετ του μήνα έχει ανέβει στα 750 ευρώ μέσα σε λίγο διάστημα, όταν πριν από κάποιους μήνες ανερχόταν στα 600 ευρώ. Η ίδια είναι γιατρός, ενώ ο σύζυγός της είναι ελεύθερος επαγγελματίας, καθότι εργάζεται ως κινηματογραφιστής. Μάλιστα, ο ίδιος “πέρασε” τους πρώτους μήνες του lockdown όντας σε αναστολή εργασίας, κάτι που έφερε δυσκολίες στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Οι δυο τους έχουν δύο παιδιά, τα οποία πηγαίνουν σε δημόσιο σχολείο, ενώ μένουν σε σπίτι στο κέντρο της Αθήνας (Αμπελόκηπους), το οποίο τους έχει παραχωρηθεί από τους γονείς.

Η ίδια λέει πως «δεν σκεφτόμαστε να αγοράσουμε δικό μας σπίτι ή να νοικιάσουμε», καθότι τα οικονομικά τους δεν τους το επιτρέπουν. «Βλέπουμε οικογένειες που μένουν στο ενοίκιο και είναι αρκετά δυσβάσταχτο», λέει σημειώνοντας ότι και εκείνη πρέπει να πληρώνει ενοίκιο για το ιατρείο της.

«Έχουμε ανησυχία λόγω της ακρίβειας» αναφέρει στην ΑΥΓΗ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι ανάγκες μεγαλώνουν», ενώ προσθέτει πως είναι πολύ προβληματισμένη διότι «η οικονομική κρίση μάς πλήττει άμεσα ή έμμεσα όλους».

«Κόβουμε από παντού»

Την ίδια ώρα, πολύ προβληματισμένος είναι και ο Τ.Κ., κάτοικος Σεπολίων. Ο ίδιος είναι ιδιωτικός υπάλληλος σε κατασκευαστική εταιρεία, ενώ η σύζυγός του είναι καθηγήτρια αγγλικών. «Πλέον πρέπει να πληρώνομε 20 ευρώ επιπλέον κάθε εβδομάδα στο σούπερ μάρκετ», αναφέρει στην  ΑΥΓΗ, έχοντας να προσφέρουν και στα δύο μικρά τους παιδιά, 1 έτους και 3 ετών.

«Παίρνουμε πράγματα μετρημένα. Πλέον, κόβουμε από παντού. Κόβεις από τα δικά σου, όχι, φυσικά, από τα παιδιά σου», αναφέρει προσθέτοντας ότι πλέον δεν θα βγουν εύκολα έξω, όχι λόγω της πανδημίας, αλλά λόγω της οικονομικής τους κατάστασης.

Η ακρίβεια αποτυπώνεται και στη μετακίνηση του ιδίου, καθότι, όπως λέει, «πληρώνω 50 ευρώ την εβδομάδα για βενζίνη, ενώ πριν από λίγους μήνες έδινα γύρω στα 30 ευρώ», ενώ έχει πάρει και ένα καταναλωτικό δάνειο, προκειμένου να αγοράσει πράγματα για το σπίτι τους.

«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Με τη σύζυγο σημειώνουμε τα πάντα. Γίνεται κανονικά συμβούλιο οικονομικής πολιτικής» σημειώνει, προσθέτοντας ότι έχει ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι, μέσα στους επόμενους μήνες.

«Ανησυχούμε για το τι θα γίνει στην πορεία»

Σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκεται και η Μ.Π.

«Το σούπερ μάρκετ για μια τριμελή οικογένεια, όπως εμείς, ήταν κοντά στα 400 ευρώ τον μήνα, ενώ για κρεοπωλείο κοντά στα 80 ευρώ και 50 ευρώ για ψαρικά».

Πλέον διαπιστώνει πως δίνουν 100 ευρώ παραπάνω ανά μήνα, προκειμένου να αγοράζουν τα βασικά προϊόντα.

Η Μ.Π. είναι ιδιωτική υπάλληλος, ενώ ο σύζυγός της ελεύθερος επαγγελματίας, έχοντας να πληρώσει και ένα ενοίκιο κοντά στα 320 ευρώ τον μήνα για το μαγαζί του.

Με την αύξηση των τιμών στα καύσιμα, η ίδια πρέπει να δίνει επιπλέον 20 ευρώ τον μήνα, την ώρα που για το φροντιστήριο της μικρής τους κόρης πρέπει να δίνουν 155 ευρώ ανά μήνα.

Η ίδια δηλώνει την ανησυχία της «για το τι θα γίνει στην πορεία», καθότι σε αυτή τη φάση τα πράγματα είναι οριακά, ενώ αναμένεται να αυξηθούν οι δυσκολίες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΠΑΣΟΚ
ΑΝΑΛΥΣΗ

Κίνημα Αλλαγής / Τι σηματοδοτούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της εκλογής προέδρου

Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα αλλαγής προκαλούν συζητήσεις. Τόσο ο αριθμός της συμμετοχής, όσο και ο συσχετισμός των δυνάμεων που καταγράφηκε στην κάλπη,...

SOCIAL