Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Βέρτιγκο εξαιτίας των εκρηκτικών αυξήσεων στις τιμές προϊόντων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Βέρτιγκο εξαιτίας των εκρηκτικών αυξήσεων στις τιμές προϊόντων

ΑΔΩΝΙΣ

Έκδηλη είναι η αμηχανία που επικρατεί στην κυβέρνηση εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης των τιμών σε μια σειρά από τομείς, οι οποίοι πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ως εκ τούτου κάποια κυβερνητικά στελέχη έχουν αρχίσει να ρίχνουν τα βέλη τους προς συναδέλφους τους, δείγμα του ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε φάση απορρύθμισης. Ακόμη και το πακέτο που αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ φαίνεται ανεπαρκές για να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Άδωνις Γεωργιάδης φρόντισε να βγάλει εαυτόν εκτός κάδρου ευθυνών για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, ενώ φρόντισε να επιρρίψει στον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ευθύνες για το «ράλι» στην τιμή του ρεύματος.

Μπηχτές...

Είναι χαρακτηριστικό ότι χαρακτήρισε "παγκόσμιο φαινόμενο" την ακρίβεια φέρνοντας ως παράδειγμα τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. "Ασφαλώς μας ανησυχεί το φαινόμενο και το παρακολουθούμε" είπε ο υπουργός εκτιμώντας ότι "αυτή η τάση στις τιμές θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το αργότερο μέχρι τις γιορτές" και πρόσθεσε πως "αυτό που με ανησυχεί είναι η ενέργεια, που δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης".

Είναι πέρα από σαφές ότι αποδίδει ευθύνη στον έτερο υπουργό, φροντίζοντας να αποδιώξει τις όποιες ευθύνες του ίδιου.

"Η Ελλάδα πάει πολύ καλά, που σημαίνει ότι η πολιτική της κυβέρνησής μας πάει καλά" σημείωσε και ανέφερε ότι "έχει ανακοινωθεί αύξηση του κατώτατου μισθού, που όμως αυξήθηκε και από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι κάτω του μέσο όρου της Ευρωζώνης, ενώ η πενιχρή αύξηση του 2% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο την αύξηση 50% στην τιμή του ρεύματος. Ούτε και το γεγονός ότι παρατηρούνται αυξήσεις της τάξεως του 15% σε βασικά προϊόντα των σούπερ μάρκετ.

Συνεπώς τα μέτρα - ασπιρίνη που ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ αναμένεται να μην αντιμετωπίσουν την τραγική κατάσταση, η οποία έχει δημιουργηθεί.  Άλλωστε τα περισσότερα εξ αυτών αναμενόταν να ανακοινωθούν πριν καν ξεσπάσει το κύμα της ακρίβειας.

Γιατί είναι «μικρό» το καλάθι της ΔΕΘ

Την ίδια ώρα τα μέτρα για τις αυξήσεις τιμών στο ρεύμα φαίνεται ότι δεν επαρκούν. Σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επεξεργάζονται σενάριο για υψηλότερη επιδότηση της κιλοβατώρας σε νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ). Ωστόσο το βασικό ζήτημα είναι η τιμή της χονδρικής, η οποία καθορίζεται από ολιγοπώλια, όπως καταγγέλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Βάρος» για τον οικογενειακό προϋπολογισμό

Παράλληλα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα το κόστος για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΛΚΑ ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τα τρόφιμα τον Ιούλιο του 2021 είναι αυξημένος κατά 0,4% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020 και κατά 1,73% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020.

Σύμφωνα με το Γραφείο  Έρευνας Αγοράς IRI και τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. στις τιμές φυτικής και ζωικής παραγωγής και γενικά σε 10 κατηγορίες τροφίμων καταγράφηκε αύξηση 4,6% τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Πρώτοι στη λίστα των ανατιμήσεων είναι οι «εισαγόμενοι κωδικοί» βιομηχανικών ειδών με 9,3%.

Έχουμε μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου 80%, του πετρελαίου 30%, στις πρώτες ύλες, ακόμα και στον καφέ (20% στην τιμή χονδρικής), ενώ ακολουθούν τα εγχώρια προϊόντα και κυρίως τρόφιμα, όπως αρνί και κατσίκι 13%, οπωροκηπευτικά 8%, νωπά ψάρια 7%, φρούτα 5%, τυριά και λάδι 3%.

Ούτε σε αυτό έχει επαρκή απάντηση η κυβερνητική πολιτική Μητσοτάκη. Η προανακοινωμένη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα μετά το διετές «πάγωμα» και η κατάργηση του μέτρου σε επόμενη φάση για τον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους, η οποία «ξαναζεσταίνεται» από το επιτελείο Μητσοτάκη, δεν πρόκειται να ανασχέσει το «ράλι τιμών» ούτε να στηρίξει ουσιαστικά τα ευάλωτα νοικοκυριά.  Όπως και το όποιο κούρεμα του τέλους επιτηδεύματος.

Όλα αυτά μάλιστα συμβαίνουν την ώρα που χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν τεράστια χρέη, τα οποία δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία. Το συνολικό κούρεμα οφειλών θεωρείται αναγκαίο από τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, αλλά δεν ακούγεται μέχρι στιγμής από τα κυβερνητικά χείλη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL