Live τώρα    
Κορωνοϊός / Η υγειονομική εικόνα της χώρας πλήττει τον τουρισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Η υγειονομική εικόνα της χώρας πλήττει τον τουρισμό

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Υπό αμφισβήτηση τίθενται οι κυβερνητικές επιλογές προβολής του τουρισμού, με τους εργαζόμενους στον ΕΟΤ να επικρίνουν την επιβαλλόμενη συνεργασία του οργανισμού με τον ιδιωτικό φορέα Marketing Greece, ενώ ο κλάδος δέχεται νέα πλήγματα από σημαντικές αγορές, όπως η Βρετανία και η Γερμανία.

Πέντε νησιωτικοί και δύο ηπειρωτικοί τουριστικοί προορισμοί ζημιώνονται από την απόφαση της TUI UK να προχωρήσει σε νέες ακυρώσεις διακοπών έως τις 31 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος tour operator είχε ανακοινώσει ακύρωση πακέτων διακοπών έως 21 Ιουλίου, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Το νέο βρετανικό πλήγμα ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με αυτό από πλευράς ακόμα μίας σημαντικής αγοράς, της γερμανικής, όπου τοπικά ΜΜΕ εκφράζουν σκεπτικισμό για τις υγειονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και ως εκ τούτου τη σκοπιμότητα διακοπών στη χώρα μας. Η μεν βαυαρική Merkur αναφέρθηκε στην έκρηξη κρουσμάτων Covid-19, η δε Kreiszeitung της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας κάλεσε τους Γερμανούς να το ξανασκεφτούν προτού ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Μιλώντας πάντως χθες σε ημερίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης χαρακτήρισε προσεκτικό το άνοιγμα του τουρισμού, λέγοντας ότι δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα υγείας από την επανεκκίνησή του. Πρόσθεσε ότι πρέπει μέσα στο καλοκαίρι να πετύχουμε το 70% της ανοσίας.

Πιο αναλυτικά, το βρετανικό πλήγμα συνίσταται στο ότι η TUI UK ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα και νέες ακυρώσεις μεταξύ των οποίων και σε ελληνικούς προορισμούς, όπως για πτήση και διαμονή σε Σκιάθο που επρόκειτο να αναχωρήσουν έως 22 Ιουλίου, Πρέβεζα που επρόκειτο να αναχωρήσουν έως 24 Ιουλίου, Σαντορίνη και Χανιά που θα αναχωρούσαν έως και τις 26 Ιουλίου και Χαλκιδική, Σάμο και Θάσο που επρόκειτο να αναχωρήσουν έως και τις 31 Ιουλίου. Οι υπόλοιπες ακυρώσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, το Μαρόκο, τα Κανάρια και τη Μάλαγα.

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων του ΕΟΤ επικρίνει την αναγκαστική συνεργασία του οργανισμού με τη Marketing Greece δηλώνοντας ότι «ο ΕΟΤ δεν χρειάζεται έναν αναγκαστικό ‘γάμο’ με μια ιδιωτική εταιρεία που δεν διαθέτει ούτε την εμπειρία του ούτε τις περγαμηνές του». Διευκρινίζουν ότι δεν είναι αντίθετοι σε συνεργασίες με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων τουριστικής προβολής και προώθησης αυτών, «αλλά πάντα με διαφανείς διαδικασίες και διαγωνισμούς, όπως ορίζει το ελληνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο”, ενώ σημειώνουν ότι «η περσινή προκλητική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την ουσιαστική αντικατάσταση του ρόλου του Οργανισμού από μια ιδιωτική εταιρεία, τη Marketing Greece, με την απευθείας ανάθεση και σύναψη συμβάσεων για τη διαφήμιση της χώρας, η οποία έφερε μεγάλη σύγχυση, αναστάτωση και παραιτήσεις στον Οργανισμό με το πρόσχημα της πανδημίας, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στη διεθνή τουριστική αγορά, κάθε άλλο μάλιστα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0