Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.2°C16.2°C
0 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
9.6°C16.0°C
0 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C15.5°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
15.4°C19.8°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
6 °C
5.9°C10.5°C
0 BF 93%
Αντικειμενικές / Δώρο της κυβέρνησης 450 εκατ. ευρώ στους μεγαλοϊδιοκτήτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντικειμενικές / Δώρο της κυβέρνησης 450 εκατ. ευρώ στους μεγαλοϊδιοκτήτες

ΑΘΗΝΑ

«Δωράκι» στους μεγαλοϊδιοκτήτες ετοιμάζει η κυβέρνηση. Πρόκειται για την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων, την οποία μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες, να εφαρμόσει σταδιακά από το επόμενο έτος. Η εν λόγω κατάργηση θα «χρηματοδοτηθεί» από τα έσοδα που θα εισπράξουν τα ταμεία του κράτους από την ένταξη των νέων περιοχών στο σύστημα που θα «τρέξει» η ΑΑΔΕ, καθώς και τη δημιουργία του νέου ψηφιακού χάρτη αξιών ακινήτων. Με την κατάργηση του φόρου θα καταστεί πιο ελαστική η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας για τους κατέχοντες και ειδικά για τους περίπου 450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που καταβάλλουν ετησίως τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η μαζική ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα αξιών των ακινήτων περιοχών που έως τώρα παραμένουν εκτός φορολόγησης μπορεί να δημιουργήσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα επιτρέψει τη μείωση και κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Σημειώνεται εν προκειμένω ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με αφορολόγητο 250.000 ευρώ και με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15%, για ακίνητα αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, έως 1,10%, για όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία από 1 έως 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με 1,15% υπολογίζεται το υπερβάλλον ποσό, πάνω από αυτό το όριο. O φόρος που βεβαιώθηκε πέρυσι ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,52 εκατ. ευρώ πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις.

Όπως είναι ευνόητο, η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου θα ελαφρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας, ήτοι όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία 400.000 ευρώ και πλέον. Περισσότερο ωφελημένοι όμως θα είναι οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, τους οποίους ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει με συντελεστές άνω του 1%.

Για περίπου 50.000 νομικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται με συντελεστή 5,5‰, ενώ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με 1‰.

Σημειώνεται ότι την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ έχουν προτείνει και η επιτροπή Πισσαρίδη, στην έκθεσή της για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το ΙΟΒΕ

Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που θα τεθούν σε ισχύ το 2022, έχοντας πολλαπλασιάσει τις μεταβιβάσεις ακινήτων τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στις τουριστικές περιοχές, και τούτο καθώς η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές φέρνει σε χιλιάδες περιοχές αυξήσεις, συμπαρασύροντας τους περισσότερους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένονται αυξήσεις σε περίπου 6.000 περιοχές και μειώσεις ή «πάγωμα» των τιμών σε 3.000 με 4.000. Μέσα δε στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι νέες τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια, οι οποίες θα ισχύσουν από τις αρχές του 2022 για τον υπολογισμό των φόρων μεταβιβάσεων, του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων που αφορούν τα ακίνητα.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ολοκληρώσει την άσκηση της εξίσωσης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα.

Η ΑΑΔΕ καλείται να διαπιστώσει εάν οι νέες εντάξεις περιοχών δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο 400-500 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για να εξουδετερώσει τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν στον ΕΝΦΙΑ μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε άλλες, που θα φανεί στα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων που θα λάβουν οι φορολογούμενοι το 2022. Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι με τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν 450.000 φορολογούμενοι και που η επιτροπή Πισσαρίδη έχει συστήσει την κατάργησή του.

Στο μεταξύ, την εμπροσθοβαρή πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2022 αποκαλύπτει η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα από την Κομισιόν. Συγκεκριμένα, η εκκαθάριση και η πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου του 2022 αντί του Σεπτεμβρίου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όταν ολοκληρωθεί η πληρωμή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ του 2021, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσουν, με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2022, ώστε ο νέος «λογαριασμός» να έχει αναρτηθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου στο Taxis. Έτσι, οι πληρωμές του φόρου ακινήτων θα απλώνονται σε μεγαλύτερο διάστημα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL