Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
24.2°C29.5°C
0 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.6°C27.8°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
23.0°C28.7°C
3 BF 44%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.8°C27.2°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
19.9°C27.7°C
0 BF 56%
Βουλή / Άνοιξε ο δρόμος ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουλή / Άνοιξε ο δρόμος ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ

ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ

Την ξεκάθαρη έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης Ν.Δ. για την προστασία των δικαιωμάτων και της περιουσίας του Δημοσίου στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων καταδεικνύει η απόρριψη της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., με την οποία θωρακίζεται το δημόσιο συμφέρον, ώστε να κλείσει μαζί με τη διοίκηση το... ενοχλητικό ζήτημα, στη σημερινή γενική συνέλευση.

Με συνοπτικές διαδικασίες χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, χωρίς επί της ουσίας να τοποθετηθεί, απεφάνθη ότι η τροπολογία δεν γίνεται δεκτή, ανοίγοντας τον δρόμο για τη λήψη αποφάσεων που περιλαμβάνουν την απεμπόληση του δικαιώματος του Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία στο Δ.Σ.

Μιλώντας στη Βουλή ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος χαρακτήρισε αναγκαία την τροπολογία καθώς “η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει, όπως φαίνεται, την πολιτική επάρκεια και τη βούληση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Πολιτείας, παρότι το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. στα ΕΛ.ΠΕ. καθώς και το δικαίωμα συμμετοχής των εργαζομένων είχαν αποτυπωθεί στη Συμφωνία Μετόχων του 2003”. Όπως επισήμανε, πρόκειται για ξεκάθαρη παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων και δικαιωμάτων του Δημοσίου στον ιδιώτη μέτοχο, που αποτιμώνται το λιγότερο σε 100 εκατ. Επανέλαβε ότι δεν επιτρέπεται κυβέρνηση και υπουργοί να “κρύβονται” πίσω από νομιμοφανείς δικαιολογίες, περί προσαρμογής στους νόμους, με ξεκάθαρη στόχευση να εξυπηρετήσουν τον ιδιώτη μέτοχο. Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι η τροπολογία αποτελεί και προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. για την επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Με ανανεωμένη... εντολή εκχώρησης των δικαιωμάτων του Δημοσίου, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. Α. Σιάμισιης επανήλθε χθες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α'  τριμήνου 2021, υποβαθμίζοντας εκ νέου το θέμα και επισημαίνοντας ότι είναι λιγότερο συναφές ποιος θα ελέγχει την εταιρεία και το Δ.Σ., αφού πιο σημαντικό είναι να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για μετόχους και εταιρεία, καθιστώντας σαφές ότι σήμερα λήγει το ζήτημα. Ανέφερε δε ότι σε δύο μήνες αναμένεται να έρθει στο συμβούλιο η πρόταση για την έναρξη του εταιρικού μετασχηματισμού, με αιχμή τη δημιουργία εταιρείας holding.

Όσο για τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού ΠΕΝ Κ. Σκρέκα με εκπροσώπους των εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ., δεν είχε, όπως αναμενόταν, κανένα αποτέλεσμα, με τον υπουργό να αποφεύγει να τοποθετηθεί, δηλώνοντας... αναρμόδιος.

Αποτελέσματα

Οι επιπτώσεις της πορείας των διεθνών πετρελαϊκών αγορών εξακολουθούν να αποτυπώνονται στα αποτελέσματα του ομίλου καθώς η ανάκαμψη των διεθνών τιμών του πετρελαίου και η επίπτωσή τους στην αποτίμηση αποθεμάτων κάλυψαν σημαντικό μέρος των απωλειών του 2020, ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η ζήτηση καυσίμων (-14% συνολικά), ιδιαίτερα στην αεροπορία (-69%), λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις. Υποχώρηση σημείωσαν οι όγκοι πωλήσεων (-12%) και οι πωλήσεις (-10%).

Αν και ο όμιλος μιλά για σημαντική ανάκαμψη της δημοσιευμένης κερδοφορίας στα υψηλότερα των τελευταίων ετών (176 εκατ.) και δημοσιευμένα καθαρά αποτελέσματα στα 90 εκατ. (από -341 εκατ.), ωστόσο τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 60 εκατ. (-53%) και τα καθαρά κέρδη σε 2 εκατ. (-95%). Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 18%.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL