Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Κομισιόν / Δημοσιονομική ευελιξία και το 2022
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κομισιόν / Δημοσιονομική ευελιξία και το 2022

ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Να παραμείνουν ανενεργοί οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. και το 2022 προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομίες των κρατών - μελών συνεχίζουν να είναι καταστροφικές, με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία η συνέχιση της δημόσιας στήριξης. Η εν λόγω σύσταση αποτελεί μέρος των γενικών κατευθυντήριων γραμμών της Επιτροπής προς τα κράτη - μέλη σχετικά με την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής κατά την προσεχή περίοδο, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Μάιο, σε συνέχεια των εαρινών οικονομικών προβλέψεων.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Επιτροπής, η απόφαση από τα κράτη - μέλη θα πρέπει να ληφθεί μετά από μια συνολική αξιολόγηση της κατάστασης της οικονομίας βάσει ποσοτικών κριτηρίων.  Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας στην Ε.Ε. ή στη ζώνη του ευρώ σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα (τέλος του 2019) θα αποτελούσε το βασικό ποσοτικό κριτήριο για να προβεί η Επιτροπή στη συνολική αξιολόγηση της απενεργοποίησης ή της συνέχισης της εφαρμογής της γενικής ρήτρας διαφυγής. Ως εκ τούτου, από τις τρέχουσες προκαταρκτικές ενδείξεις συνάγεται η συνέχιση της εφαρμογής της γενικής ρήτρας διαφυγής το 2022 και η απενεργοποίησή της από το 2023’.

Όπως συμφώνησαν σε συνέντευξη Τύπου χθες στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής τον περασμένο Μάρτιο και η εφαρμογή πλήρους ευελιξίας όσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και ανάπτυξης ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά μέτρα, που βοήθησαν τις ευρωπαϊκές οικονομίες να αντιμετωπίσουν την πρωτόγνωρη κατάσταση που επέφερε σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους η πανδημία και θα ήταν λάθος να καταργηθούν πρόωρα. «Θα ήταν ένα λάθος που κάναμε στο παρελθόν και δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο Π. Τζεντιλόνι.

Ωστόσο, για την Επιτροπή φαίνεται να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των ασφαλών δημοσιονομικά χωρών και αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το χρέος και γι’ αυτό προτείνουν όσο προχωρούν ο εμβολιασμός και η μείωση των περιοριστικών μέτρων να υπάρχει και πιο «συνετή» δημοσιονομική πολιτική, χωρίς βέβαια να καλούν σε ανάκληση της υποστηρικτικής δημοσιονομικής πολιτικής. Επιπλέον, σύμφωνα με την Επιτροπή, σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη των πιο αδύναμων οικονομιών θα παίξουν σίγουρα και τα κεφάλαια από το ταμείο ανάκαμψης, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την προσέλκυση επενδύσεων.

Τέλος, στην Επιτροπή εκτιμούν πως η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας είναι κάτι που πρέπει να επανέλθει στο τραπέζι μετά το δεύτερο μισό του έτους. Ωστόσο, όπως σχολίαζε χθες ο Β. Ντομπρόβσκις, είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα «αμφιλεγόμενο» ζήτημα, στο οποίο είναι δύσκολο να επιτευχθεί ομοφωνία.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL