Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.4°C17.2°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.8°C15.6°C
0 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.6°C16.0°C
1 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.7°C17.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
13.0°C13.0°C
1 BF 47%
ΔΕΚΟ / Η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος στους ιδιώτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΕΚΟ / Η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος στους ιδιώτες

Δύο πρόσφατες «θεομηνίες», η συνεχιζόμενη πανδημία της Covid-19 και η απελθούσα κακοκαιρία «Μήδεια», ήλθαν να απογυμνώσουν από επιχειρήματα όσους μιλούν περί αδήριτης ανάγκης ιδιωτικοποιήσεων επιχειρήσεων και οργανισμών νευραλγικών τομέων λειτουργίας του κράτους.

Τη σοβαρή πιθανότητα της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης, διά του Μ. Χρυσοχοΐδη, για το προληπτικό κλείσιμο της εθνικής οδού, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ στον ιδιώτη διαχειριστή της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, ανέδειξαν την περασμένη Τετάρτη με ερώτηση προς τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Νίκου Φίλη.

Την ίδια ώρα περισσότερα από 250.000 νοικοκυριά έμειναν, όσο διήρκεσε η «Μήδεια», χωρίς ρεύμα, ενώ ακόμη και νεκρούς είχαμε επειδή η διακοπή ρεύματος άφησε χωρίς αναπνευστήρα ανθρώπους με πρόβλημα υγείας. Και αυτό επειδή, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ στον ρ/σ Στο Κόκκινο, εκτός από την έλλειψη συντονισμού υπάρχει και έλλειψη προσωπικού, όπως λ.χ. για την έγκαιρη καταγραφή των δένδρων που είναι επικίνδυνα για πτώση στα καλώδια.

Πριν από αυτές τις εξελίξεις, προ διμήνου, οι ιδιωτικές εταιρείες ταχυμεταφορών «σήκωσαν ψηλά τα χέρια» αδυνατώντας να προσφέρουν τον όγκο των υπηρεσιών που θα ανταποκρινόταν στην αυξημένη ζήτηση του κοινού συνεπεία και του επιβληθέντος τότε lockdown.

Και βέβαια ακόμη και οι πλέον ακραιφνείς θιασώτες της κυριαρχίας του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας «ανακάλυψαν» με την πανδημία τα καλά της δημόσιας Υγείας.

Υπ’ αυτές τις αντίξοες για το φιλελεύθερο πρόγραμμά της συνθήκες, η κυβέρνηση δρομολογεί ιδιωτικοποιήσεις με μεθοδικά βήματα. Σε αυτά εντάσσεται και το «σχέδιο σκούπα" με εθελούσιες εξόδους που προωθεί για το προσωπικό των ΔΕΚΟ.

Βέβαια η κίνηση αυτή δεν αποβλέπει μόνο σε μειώσεις προσωπικού ώστε οι υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις να περάσουν με λιγότερα «βάρη» στους υποψήφιους αγοραστές, αλλά και σε ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις μέσω, κατά βάση, εξατομικευμένων συμβάσεων με το προσωπικό.

Πρόκριμα των ατομικών μισθολογίων στο Δημόσιο, με τρόπο τέτοιο που στον κάθε υπάλληλο θα τίθεται διαφορετική παραγωγική στοχοθεσία, διαφορετικοί όροι συμβολαίου και διαφορετικό μισθολόγιο, αποτελεί το πρόσφατο νομοσχέδιο για την ΑΑΔΕ. Μέσω αυτού εισάγονται οιονεί ατομικές συμβάσεις για τους υπαλλήλους, με πρόσληψη 242 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Παράλληλα προωθούνται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και νέες εθελούσιες έξοδοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με προφανή τη σκοπιμότητα της μείωσης του προσωπικού. Μετά τη ΔΕΗ βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή στα ΕΛ.ΤΑ. (παρότι και αυτά είχαν προβλήματα εξαιτίας της ζήτησης), ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες ΔΕΚΟ, όπως η ΕΥΔΑΠ, ώστε να υπάρξει μείωση προσωπικού και να επέλθουν ανατροπές στο μισθολογικό και τις εργασιακές σχέσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL