Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Κόκκινα δάνεια / Bad bank θέλει ο Στουρνάρας, αρνητικός ο Σταϊκούρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κόκκινα δάνεια / Bad bank θέλει ο Στουρνάρας, αρνητικός ο Σταϊκούρας

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Συνεχίζεται η υπόγεια αντιπαράθεση Σταϊκούρα - Στουρνάρα για την bad bank («κακή τράπεζα») που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να της φορτωθούν τα κόκκινα δάνεια που αυξάνονται δραματικά. Την ανάγκη «να υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση των χρεών, με κούρεμα οφειλής των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» υπογράμμισε η  Έφη Αχτσιόγλου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία είχε ως αντικείμενο τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαίωσε την αρνητική πορεία που έχει πάρει η ελληνική οικονομία, καθώς χάνεται και το πρώτο τρίμηνο. «Η μείωση του ΑΕΠ εκτιμάται πως ήταν 10% για το 2020, ενώ φαίνεται προς το παρόν ανάκαμψη μόνο από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους» ανέφερε.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η ανάπτυξη μετατίθεται για βαθιά μέσα στο 2021, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός για την πρόταση Στουρνάρα που παρουσιάστηκε στην Επιτροπή της Βουλής. «Η κυβέρνηση, με την αξιοποίηση διεθνών συμβούλων, εξετάζει και αξιολογεί την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος» είπε με τυπικότητα ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Η αξιολόγηση γίνεται με γνώμονα την ανάλυση κόστους - οφέλους για πολίτες, Δημόσιο και τράπεζες, τηρώντας και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Την ίδια αξιολόγηση κάνουν αυτή την περίοδο τραπεζικά ιδρύματα, φορείς και θεσμοί χωρίς κανείς -μέχρι σήμερα- να την έχει ολοκληρώσει».  Άρα η πρόταση Στουρνάρα είναι μη αξιολογημένη...

Η απάντηση ήρθε από τον Γ. Στουρνάρα, που έδειξε ότι εκείνος από την πλευρά του έκανε τη δουλειά του. «Ο θεσμικός ρόλος της ΤτΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα τελειώνει εδώ» είπε χαρακτηριστικά, ενώ προειδοποίησε ότι πρέπει να προστατευτούν πρωτίστως οι τράπεζες, λέγοντας ότι «η ελληνική οικονομία εξαρτάται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις τράπεζές της σε σχέση με την ευρωπαϊκή οικονομία».

Η πρόταση Στουρνάρα είναι η δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση ενός ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα δάνεια θα μεταβιβαστούν στην bad bank στην καθαρή λογιστική τους αξία και στη συνέχεια θα τιτλοποιηθούν σε όρους αγοράς. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη και για την αντιμετώπιση του ζητήματος του αναβαλλόμενου φόρου που οφείλουν οι τράπεζες στο Δημόσιο κι αυτό κάθε χρόνο τους επιτρέπει να μην τον πληρώσουν.

Αχτσιόγλου: Κυβερνητική παρέμβαση στη δανειοδότηση επιχειρήσεων

Με βάση την πρόταση Στουρνάρα, το Ελληνικό Δημόσιο θα προσφέρει την εγγύησή του ώστε να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ της αξίας μεταβίβασης και της εκτιμώμενης αγοραίας αξίας. Η  Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε ότι το Ελληνικό Δημόσιο, όταν δίνει εγγυήσεις για τραπεζικό δανεισμό, έχει νομικά τη δυνατότητα να παρέμβει στην κατεύθυνση της δανειοδότησης. «Η κυβέρνηση άσκησε τέτοια παρέμβαση στα τραπεζικά δάνεια που δίνονται στην πανδημία; Στο να κατευθυνθούν, δηλαδή, αυτά τα δάνεια σε συγκεκριμένους κλάδους; Κι αν όχι, γιατί δεν την άσκησε;» ρώτησε.

Φλαμπουράρης: Να μην χρεωθεί το Δημόσιο

Παρεμβαίνοντας στο θέμα των εγγυήσεων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Φλαμπουράρης έθεσε δύο κριτήρια για την πρόταση Στουρνάρα: α) να μην χρεωθεί το Ελληνικό Δημόσιο, β) να είναι δίκαιο προς τους δανειολήπτες και προς όλους όσοι εμπλέκονται. «Στο τέλος της ημέρας, ό,τι και να γίνει, στόχος είναι να μην επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος» απάντησε ο Γ. Στουρνάρας.

Ο Χρ. Σταϊκούρας επέμεινε στη διαχείριση των κόκκινων δανείων μέσω του «Ηρακλή», αλλά ο Γ. Στουρνάρας επισήμανε ότι και «μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών που είναι προγραμματισμένες με τον ‘Ηρακλή’ το πρώτο ήμισυ του 2021, θα συνεχίσουν να υφίστανται μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 40 με 45 δισ. ευρώ».

«Πρέπει να υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση των χρεών κι αυτό σημαίνει -αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ- ότι πρέπει να περιλαμβάνει και διαγραφή, να περιλαμβάνει κούρεμα» είπε εμφατικά η Έ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι «οι αναβολές και οι μερικές παρατάσεις δεν είναι ριζική λύση». Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «το 65% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό. Η κυβέρνηση δηλώνει ανεύθυνη και οι τράπεζες απαντούν ότι έτσι είναι οι κανόνες. Θα οδηγήσουν λοιπόν το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αφανισμό; Θα αναλάβει επιτέλους η κυβέρνηση ρόλο;».

«Η χειρότερη δυνατή διαχείριση είναι η bad bank όπως την προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος» εκτίμησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει «σε σεισάχθεια με διαγραφή μέρους του κεφαλαίου».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL