Live τώρα    
4°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
4 °C
2.8°C5.6°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
4 °C
2.2°C5.0°C
4 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
2 °C
-2.2°C4.0°C
0 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
6.7°C10.0°C
4 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
0 °C
-1.1°C1.0°C
0 BF 64%
Eurogroup / «Πράσινο φως» για τα 767 εκατ. ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Eurogroup / «Πράσινο φως» για τα 767 εκατ. ευρώ

Eurogroup συνεδρίαση
(EUROKINISSI/POOL PHOTO EUROPEAN UNION)

Tην απόφαση εκταμίευσης του τέταρτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε το Eurogroup.

«To Eurogroup συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις μακροοικονομικές προοπτικές της, με βάση την όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύθηκε στις 18 Νοεμβρίου» σημειώνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Όπως επισημαίνει η αυξημένη αβεβαιότητα λόγω πανδημίας κάνει ακόμα πιο σημαντική την αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων κινδύνων που περιγράφονται στην έκθεση της Κομισιόν. Καλεί την Ελλάδα να διατηρήσει και όπου είναι απαραίτητο να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για να στηριχθεί περαιτέρω η οικονομική ανάκαμψη, να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας και να υποστηριχθεί η δέσμευση για βελτίωση της μακροπρόθεσμης δυνητικής ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται στο ανακοινωθέν, τονίζεται η ανάγκη να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης με τρόπο που θα μεγιστοποιεί το αντίκτυπο εφαρμόζοντας μια φιλόδοξη φιλική προς την ανάπτυξη μεταρρυθμιστική ατζέντα.

«Αυτά είναι υπέροχα νέα για την Ελλάδα και για ολόκληρη την ευρωζώνη. Αντικατοπτρίζουν τη σκληρή δουλειά και τα καλά αποτελέσματα που πέτυχε η Ελλάδα» ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.

Ολόκληρο το ανακοινωθέν του Εurogroup

Το Eurogroup συζήτηση την πρόοδο της Ελλάδας όσον αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και το μακροοικονομικό της outlook, στη βάση της όγδοης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου.

Όπως και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, η πανδημία είχε σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για την Ελλάδα. Η φθινοπωρινή πρόβλεψη της Κομισιόν δείχνει ισχυρή συρρίκνωση στην οικονομική δραστηριότητα και αύξηση της ανεργίας το 2020, αν και αναμένεται μερική ανάκαμψη το 2021.

Eπαινούμε τις ελληνικές αρχές για τον μεγάλο όγκο έγκαιρων, στοχευμένων και προσωρινών μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί ως τώρα για τον περιορισμό του αντίκτυπου της πανδημίας στις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τον τομέα της υγείας.

Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, συγκεκριμένα την έγκριση της σημαντικής μεταρρύθμισης του ελληνικού πλαισίου αφερεγγυότητας, η οποία αναμένεται να συμβάλει στην επίλυση των βασικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Άλλοι τομείς στους οποίους έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος είναι η δημόσια διοίκηση, ο κλάδος της ενέργειας, τα δημόσια έσοδα και η κοινωνική πρόνοια. Την ίδια στιγμή, οι αρχές έχουν κάνει βήματα για να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις σε μεταρρυθμίσεις «κλειδιά» λόγω της πανδημίας και ιδίως μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας.

Η αυξημένη αβεβαιότητα που συνεπάγεται η πανδημία συνεχίζει να καθιστά πρόδηλη την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά τα υφιστάμενα μεσοπρόθεσμα ρίσκα και οι προκλήσεις που αναγνωρίζονται στην έκθεση ενισχυμένης εποπτεία. Καλούμε λοιπόν την Ελλάδα να διατηρήσει και όπου είναι αναγκαίο να ενισχύσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για παράσχει περαιτέρω στήριξη στην οικονομική ανάκαμψη, να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να επιβεβαιώσει τη δέσμευση να βελτιώσει τη δυνητική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουμε επιπλέον τη σημασία της χρησιμοποίησης των πόρων που είναι διαθέσιμοι από το Ταμείο Ανάκαμψης με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα με την εφαρμογή μιας φιλόδοξης φιλοαναπτυξιακής μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Καλούμε επίσης τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες που συνεχίσουν να επιβαρύνουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και της διαχείρισης των δημοσίων εσόδων και να προχωρήσουν με το σχέδιο εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Καλωσορίζουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να εγκρίνει το συντομότερο δυνατό διατάξεις εφαρμογής για το πλαίσιο αφερεγγυότητας και να εφαρμόσει το αναγκαίο σύστημα IT για να διασφαλίσει την αναγκαστική εκτέλεση όλων των ενεχύρων όταν τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες αφερεγγυότητας. Αυτό θα συνεχίσει να είναι αντικείμενο αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Με βάση τα παραπάνω, το Eurogroup καλωσορίζει την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, η Ελλάδα έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτύχει τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις, και ότι πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης.

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα όργανα των κρατών μελών, το Eurogroup Working Group και το Συμβούλιο των Διοικητών του EFSF αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση των αντίστοιχων εσόδων από τα ομόλογα των προγραμμάτων SMP-ANFA και τον μηδενισμό του επιτοκιακού περιθωρίου ορισμένων δανείων του EFSF, συνολικά 767 εκατ. ευρώ.

Προσβλέπουμε στην ένατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί τον Φεβρουάριο του 2021.

Ικανοποίηση στο ΥΠΟΙΚ

«Πρόκειται για το τρίτο πακέτο που αποδεσμεύεται επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, μέσα σε ένα έτος, ενισχύοντας, συνολικά, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 2,05 δισ. ευρώ» αναφέρει από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η δήλωσή του:

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Eurogroup.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η 8η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα.

Ήταν η 5η, συνεχόμενη, θετική Έκθεση για την Ελλάδα, μέσα σε περίπου έναν χρόνο, και η 3η επιτυχημένη Έκθεση εν μέσω της πρωτόγνωρης, σε παγκόσμιο επίπεδο, υγειονομικής κρίσης.

Εκθειάστηκε, για άλλη μια φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της. Αντίδραση η οποία, όπως υπογραμμίστηκε, συμβάλλει καθοριστικά στη γρηγορότερη επανεκκίνηση της οικονομίας, στην προστασία των θέσεων εργασίας και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Επικροτήθηκε η πρόοδος σε σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, παρά τις αντίξοες συνθήκες, και οι προοπτικές για ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Προοπτικές που ενισχύονται μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των σημαντικών πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τους οποίους εξασφάλισε η Ελληνική Κυβέρνηση.

Επακόλουθο των ανωτέρω υπήρξε η απόφαση εκταμίευσης του τέταρτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το τρίτο πακέτο που αποδεσμεύεται επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, μέσα σε ένα έτος, ενισχύοντας, συνολικά, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 2,05 δισ. ευρώ.

Η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη των εταίρων, των θεσμών, των αγορών, των επενδυτών, των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και – πρωτίστως – της ελληνικής κοινωνίας, συνεχίζουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών, με στόχο να υπερβούμε τις σημερινές δυσκολίες με τις ελάχιστες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, να αναδιατάξουμε την οικονομία μας και να θέσουμε τις βάσεις για υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL