Live τώρα    
5°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
3.3°C6.1°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
4 °C
1.7°C6.0°C
4 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
2 °C
-2.2°C5.0°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
6.7°C10.0°C
5 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
1 °C
0.6°C1.0°C
0 BF 64%
Νέο χωροταξικό / Αναχρονιστικό σχέδιο - σκούπα του ΥΠΕΝ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο χωροταξικό / Αναχρονιστικό σχέδιο - σκούπα του ΥΠΕΝ

ΑΘΗΝΑ

Την περαιτέρω απορρύθμιση του συνόλου των κανόνων χωρικού σχεδιασμού και ό,τι με κόπο είχε ανακτηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση (επαναφορά της πυραμίδας του ορθολογικού χωρικού σχεδιασμού, δικλίδες για να μην ανατρέπονται αυτόματα τα θεσμοθετημένα σχέδια χρήσεων γης κ.λπ.) προωθεί το νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» του ΥΠΕΝ, το οποίο κατατέθηκε χθες το πρωί στη Βουλή.

Παράλληλα πειράζει επί τα χείρω το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής του δομημένου περιβάλλοντος (αλλαγές στον νέο Οικοδομικό Κανονισμό, στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών κ.ά.).

Το νομοσχέδιο - σκούπα των 136 άρθρων, που αποτυπώνεται σε 185 σελίδες, περιέχει και ένα πλήθος άλλων διατάξεων άσχετων μεταξύ τους, από την παράδοση των δασών και δασικών εκτάσεων στον ιατρικό τουρισμό (επιτρέπει τις επεμβάσεις) έως τη λειτουργία του Κτηματολογίου και την τακτοποίηση αυθαιρέτων τα οποία έχουν κατασχέσει οι τράπεζες.

Όσο για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, με την κατάργηση των παρεκκλίσεων, που έδιναν υπό προϋποθέσεις τη δυνατότητα δόμησης σε γήπεδα 750 τ,μ., 1.200 τ.μ. και 2 στρεμμάτων, τη στιγμή που πριμοδοτούνταν με παραπάνω συντελεστή δόμησης εντός οι εκτός οργανωμένων υποδοχέων τουριστικές και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, εφευρέθηκε το εξής τρικ: Μέσα στα δύο χρόνια από την ψήφιση του νόμου μπορεί να κατατεθεί αίτηση για έκδοση οικοδομικής άδειας, χωρίς να απαιτείται η έγκριση της δασικής ή αρχαιολογικής υπηρεσία συν τη διάρκεια ισχύος της οικοδομικής άδειας (4-6 χρόνια) και μαζί με τη διάρκεια ισχύος της οικοδομικής άδειας.

Ενδεικτικά για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα (τουριστικά χωριά) ο συντελεστής δόμησης αυξάνεται από 1,15 σε 0,20, στα επιχειρηματικά πάρκα. Οι οικοδομικές άδειες στις εκτός σχεδίου επιβαρύνονται με τέλος 5% υπέρ του Πράσινου Ταμείου. Η προβληματική και καταφανώς αντισυνταγματική διάταξη που προέβλεπε δυο κατηγορίες δημοτικών οδών α και β σε όσες δημιουργούν δικαίωμα δόμησης, όπως ισχύει σήμερα και σε όσες λειτουργούν μόνο ως δίοδοι, δίδοντας το δικαίωμα να κτίσουν σε οργανωμένους υποδοχείς, αποσύρθηκε.

Τραγική οπισθοδρόμηση

Με το νομοσχέδιο καταργείται ο νόμος για τον χωρικό σχεδιασμό του 2016 και πλέον ο ολοκληρωμένος χωρικός σχεδιασμός αναιρείται, αφού η υπερκείμενη εθνική στρατηγική δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και «κουμάντο» στην οργάνωση του χώρου κάνουν τα Τομεακά Ειδικά Πλαίσια (Τουρισμού, Βιομηχανίας, ΑΠΕ κ.λπ.), τα οποία παίρνουν και ρυθμιστικές κατευθύνσεις από τα υποκείμενα Περιφερειακά Χωροταξικά.

Παράλληλα στο κατώτερο επίπεδο κυριαρχούν τα κατά περίπτωση Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια για διάφορες αναπτύξεις (κυρίως real estate), τα οποία ανατρέπουν τον όποιο θεσμοθετημένο πολεοδομικό σχεδιασμό (π.χ. Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου) «ενδυναμώνοντας» τον αποσπασματικό του χαρακτήρα και τη χύδην σημειακή χωροθέτηση δραστηριοτήτων.

Το ΥΠΕΝ ικανοποιεί αιτήματα του ΣΕΒ και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και αλλάζει νόμο του 2018, αφαιρώντας αντιεπιστημονικά τον κρίσιμο και ευαίσθητο παράκτιο χώρο από τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Ο παράκτιος χώρος, ως γνωστόν, πλήττεται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, λόγω κλιματικής κρίσης. Η ανατολική Μεσόγειος θεωρείται ότι θα υποφέρει ιδιαίτερα από την άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Ανατρέπεται και πάλι το Προεδρικό Διάταγμα του 2018 για τις κατηγορίες και το περιεχόμενο των χρήσεων γης και προβλέπεται νέο, το οποίο θα αντιστοιχεί στους τους φορολογικούς Κώδικες Οικονομικών Δραστηριοτήτων (ΚΟΔ)!

Ακόμη ιδιώτες αξιολογητές θα επιβλέπουν τις χωροταξικές και πολεοδομικές μελέτες, ενώ κινδυνεύει με ακύρωση ο πολεοδομικός σχεδιασμός μέσω της διασφάλισης χώρων πρασίνου, κοινωφελών εγκαταστάσεων κ.λπ. αφού προβλέπεται η αυτοδίκαιη άρση των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων εάν παρέλθουν 15 χρόνια από την επιβολή τους και ορίζεται ότι μια ρυμοτομική απαλλοτρίωση μπορεί να επανεπιβληθεί μόνο μια φορά.

Κτηματολόγιο

Ενεργοποιείται το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο εντός 6 μηνών. Το ύψος του προστίμου θα είναι από τα 300 στα 2.000 ευρώ ανάλογα με την αξία του ακινήτου και θα προσαυξάνεται ανάλογα με τη χρονική καθυστέρηση της δήλωσης. Δίνεται παράταση για ένα έτος, έως το τέλος του 2021, στις οριστικές εγγραφές στο Κτηματολόγιο για τις 297 περιοχές της χώρας στις οποίες η κτηματογράφηση ξεκίνησε πριν το 2006.

Αυθαίρετα

Εντάσσονται στην κατηγορία 4 και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης οι:

* Αυθαίρετοι ανοικτοί εξώστες ή τμήματά τους που υπέρκεινται του κοινόχρηστου χώρου της πόλης (ρυμοτομική γραμμή).

* Αυθαίρετες κατασκευές σε ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια, ανεξαρτήτως του ποσοστού υπέρβασης της κάλυψης ή της δόμησης, όταν αυτές δεν ξεπερνούν τα 50 τ.μ. σε συνολική δόμηση.

* Κατασκευές που έγιναν βάσει νόμιμης οικοδομικής άδειας, επί ακινήτου που κατόπιν κατατμήθηκε, και υπερβαίνουν την προβλεπόμενη δόμηση και κάλυψη, όπως αυτή υπολογίζεται επί του ακινήτου που διαμορφώθηκε μετά την κατάτμηση.

Δώρα στις τράπεζες

Αναστέλλονται οι κυρώσεις για αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσεις της Κατηγορίας 5 (έχουν λήξει οι προθεσμίες από τον Σεπτέμβριο) για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες κηρύχθηκαν εντός του έτους 2020 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, ακίνητα που αποκτώνται μέσω αναγκαστικού πλειστηριασμού, ακίνητα που αποκτώνται κατόπιν κληρονομικής διαδοχής, ακίνητα που εκμισθώνονται με σύμβαση λίζινγκ και επανέρχονται στη χρήση του κυρίου ή επικαρπωτή τους μετά τη λύση ή λήξη της σύμβασης, ακίνητα που μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Αμέτρητος αριθμός άλλων διατάξεων εξυπηρετεί ποικιλώνυμα συμφέροντα.  Έτσι για παράδειγμα στην περιαστική ζώνη του όρους Αιγάλεω χωροθετείται δημαρχείο, ενώ στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου Μεσογείων, στη γεωργική γη προστίθενται όροι δόμησης με χρήση εκπαίδευση.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL