Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
FinCEN / Διεθνείς τράπεζες σε ρόλο «πλυντηρίων»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

FinCEN / Διεθνείς τράπεζες σε ρόλο «πλυντηρίων»

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΥΡΩ
FLICKR/MARCO VERCH
ΑΝΑΛΥΣΗ

Τη συστηματική λειτουργία διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η αμερικανική JP Morgan και η Deutsche Bank, ως «πλυντήρια» νομιμοποίησης χρημάτων, από εγκληματική δραστηριότητα, αποκαλύπτουν μυστικά έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ τα οποία δημοσιοποιήθηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists - ICIJ).

Σύμφωνα με την ICIJ οι διεθνείς τράπεζες λειτουργούν συστηματικά και εν γνώσει των διοικήσεων τους σαν «πλυντήρια». Το βασικό νέο στοιχείο που προκύπτει από έγγραφα της αμερικανικής αρχής για το «ξέπλυμα», FinCEN, είναι ότι υπήρχαν συνεχείς προειδοποιήσεις για συμμόρφωση με τη νομοθεσία (compliance officers) για συναλλαγές που ενδεχομένως να υποκρύπτουν «ξέπλυμα», ωστόσο οι τράπεζες τελικά προχωρούσαν.

https://www.euronews.com/2020/09/21/dirty-money-world-s-largest-banks-failing-to-stop-money-laundering-on-vast-scale?jwsource=cl

Σύμφωνα με τα νέα αυτά στοιχεία φαίνεται πως οι διοικήσεις των τραπεζών έδιναν προτεραιότητα στην αποκόμιση κερδών, παρά στην εφαρμογή του νόμου.

Μεγάλες τράπεζες όπως η JPMorgan Chase, η Deutsche Bank, η HSBC και άλλες, αψήφισαν τους «κανονισμούς καταστολής "ξεπλύματος" χρημάτων» επιτρέποντας να διακινηθούν ποσά «ύποπτου» χρήματος, που φθάνουν τα 2 τρισ. δολάρια.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν από την υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνουν περισσότερες από 2.100 ύποπτες αναφορές δραστηριότητας.

Συνολικά, αφορούν συναλλαγές άνω των 2 τρισ. δολ. μεταξύ του 1999 και του 2017, οι οποίες επισημάνθηκαν από στελέχη των τραπεζών που είναι υπεύθυνα για τη συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με τη νομοθεσία ως πιθανή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή άλλη εγκληματική δραστηριότητα.

Σε αυτά τα ποσά περιλαμβάνονται 514 δισ. δολ. που διακινήθηκαν μέσω της JPMorgan και 1,3 τρισ. δολ. από την Deutsche Bank.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ICIJ τα αρχεία που διέρρευσαν αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 0,02% των περισσότερων από 12 εκατ. αναφορών.

Όπως τονίζει το ICIJ:

Πέντε διεθνείς τράπεζες (JPMorgan, HSBC, Standard Chartered Bank, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon) συνέχισαν να επωφελούνται από τις συναλλαγές με οικονομικά ισχυρούς υπόπτους για ξέπλυμα, ακόμη και αφού επιβλήθηκαν σε αυτά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κυρώσεις από τις αμερικανικές αρχές για προηγούμενες αποτυχίες στον έλεγχο του «ξεπλύματος».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τράπεζες συνέχιζαν να μεταφέρουν παράνομα κεφάλαια, ακόμη και αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις, αν δεν σταματούσαν να συναλλάσσονται με «μαφιόζους και διεφθαρμένα καθεστώτα».

Η JPMorgan, διακίνησε χρήματα φυσικών και νομικών προσώπων που συνδέονται με τη μαζική λεηλασία κρατικού χρήματος στη Μαλαισία, τη Βενεζουέλα και την Ουκρανία.

Η αμερικανική τράπεζα διακίνησε, επίσης, περισσότερα από 50 εκατ. δολάρια για λογαριασμό του Πολ Μάναφορτ, πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Η τράπεζα μετέφερε τουλάχιστον 6,9 εκατ. δολάρια σε συναλλαγές του Μάναφορτ τους 14 μήνες μετά την παραίτησή του από την εκστρατεία του Τραμπ, εν μέσω θύελλας καταγγελιών για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω της συνεργασίας του Μάναφορτ με φιλορωσικό πολιτικό κόμμα στην Ουκρανία.

Η HSBC, η Standard Chartered Bank, η Deutsche Bank και η Bank of New York Mellon συνέχισαν επίσης να διεκπεραιώνουν ύποπτες πληρωμές παρά τις παρόμοιες υποσχέσεις προς τις κυβερνητικές αρχές, σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα.

Εμπλοκή της τουρκικής τράπεζας Aktif Bank

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη DW στο στόχαστρο των αποκαλύψεων της FinCEN βρίσκεται και η τουρκική τράπεζα Aktif Bank, η οποία φαίρεται να «ξεπλύνει» για λογαριασμό ευρύτατου δικτύου πελατών.

Η Αktif Bank είναι μέρος της Calik Holding, ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Τουρκία, στον οποίο ανήκουν περισσότερες από 30 εταιρείες. H Calik, με τη σειρά της, φέρεται να έχει στενούς δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση.

Μια σειρά «ύποπτων δοσοληψιών», όπως προκύπτει από τα FinCEN files, σχετίζονται με την την Calik Holding, την περίοδο που διευθύνων σύμβουλός της ήταν ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν, ο οποίος είναι ο νυν υπουργός Οικονομίας.

Η έρευνα του ICIJ δείχνει ότι με τη βοήθεια της Aktif Bank, ξεπλύθηκε μαύρο χρήμα, το οποίο στη συνέχεια διευθετήθηκε στην αγορά. Σύμφωνα με τα αρχεία FinCEN, η Aktif Bank φέρεται να έχει μεσολαβήσει για ύποπτες συναλλαγές αξίας περίπου 91,6 εκατομ. δολαρίων (77,3 εκατομ. ευρώ) μέσω συνεργατών της στις ΗΠΑ.

Επιπλέον τα επίμαχα έγγραφα «ρίχνουν φως» σε ένα αμφιλεγόμενο δίκτυο πελατών της τουρκικής τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων παρόχων πορνογραφικού υλικού αλλά και ομίλου που φέρεται να είχε παράνομες επιχειρηματικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Το όνομα που τράβηξε αρχικά τα βλέμματα ήταν του γερμανικού παρόχου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Wirecard Bank AG, που εμπλέκεται σε σκάνδαλο απάτης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και φαίνεται να είναι ένας εκ των πελατών της Αktif, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής τράπεζας BNY Mellon.

Η τελευταία θεώρησε τις συναλλαγές της Wirecard «υψηλού κινδύνου» και πάγωσε τους λογαριασμούς της. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Aktif να βοηθήσει τη Wirecard, η οποία μετέφερε χρήματα της Wirecard μέσω μυστικού λογαριασμού.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η Wirecard πραγματοποίησε έως και 12 «ύποπτες συναλλαγές» αξίας άνω των 110.000 δολαρίων μέσω του επίμαχου λογαριασμού της Aktif μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου του 2014. Η Wirecard με τον τρόπο αυτό διεξήγαγε πολλές συναλλαγές για πελάτες από τους κλάδους της πορνογραφίας και των τυχερών παιχνιδιών.

Περίπου 400 δημοσιογράφοι από 88 χώρες συμμετείχαν επί 16 μήνες στις έρευνες των «FinCEN files».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL