Live τώρα    
Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της ΤτΕ: / Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της ΤτΕ: Η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της ΤτΕ: / Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της ΤτΕ: Η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης

Στον δρόμο της ανάκαμψης βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία μετά το 2014 θα εμφανίσει για πρώτη φορά το 2016 θετικό ρυθμό μεγέθυνσης. Το παραπάνω αισιόδοξο μήνυμα εξέπεμψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση παρουσίασης της «Έκθεσης για τη Μετάβαση 2016-17» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), τονίζοντας ότι η «ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2016 καθιστά λογικό να περιμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το έτος συνολικά για πρώτη φορά από το 2014».

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως «είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν στη συνέχεια για να μείνει η Ελλάδα στον δρόμο ενός νέου, εξωστρεφούς αναπτυξιακού μοντέλου, να διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή». Όπως είπε, πρόκειται για προϋπόθεση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι πολιτικά βιώσιμες.

Ο κεντρικός τραπεζίτης στάθηκε στην ομιλία του στη βελτίωση στο διαρθρωτικό πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα κατά παραπάνω από 17 ποσοστιαίες μονάδες του δυνητικού ΑΕΠ την περίοδο 2009-2016. Ο ίδιος εξήγησε πως, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση του οικονομικού κύκλου, η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα ήταν υπερδιπλάσια από αυτή που πέτυχαν άλλα κράτη-μέλη, τα οποία εφάρμοσαν παρόμοια προγράμματα.

Εξάλλου, όπως τόνισε, επιτεύχθηκε «η ανάκτηση της μεγάλης σωρευτικής απώλειας στην ανταγωνιστικότητα του κόστους εργασίας έναντι των εμπορικών μας εταίρων την περίοδο 2000-2009, καθώς και η εξάλειψη του ελλείμματος του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, το οποίο είχε ξεπεράσει το 15% του ΑΕΠ το 2008».

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υποστήριξε πως κατά το β' και γ' τρίμηνο του 2016 υποχώρησε ελαφρώς ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων για πρώτη φορά από το 2014.

ΤτΕ: Τα νοικοκυριά απώλεσαν το 37,5% του πλούτου τους μέσα στην κρίση

Το 37,5% του χρηματοοικονομικού τους πλούτου απώλεσαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της κρίσης, από το 2008 έως το 2016, σύμφωνα με μελέτη που περιλαμβάνεται στο Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος με τίτλο «Η οικονομική συμπεριφορά των νοικοκυριών στην Ελλάδα: Πρόσφατες εξελίξεις και προοπτικές».

Η έρευνα εξετάζει, μεταξύ άλλων, την αποταμιευτική συμπεριφορά των νοικοκυριών στην Ελλάδα, αρχικά μέσω της αλληλεπίδρασης των επενδύσεων και του χρέους και κατόπιν μέσω της αλληλεπίδρασης της κατανάλωσης και του διαθέσιμου εισοδήματος. Από την ανάλυση προκύπτει ότι η οικονομική κρίση επηρέασε σημαντικά τον καθαρό χρηματοοικονομικό πλούτο των ελληνικών νοικοκυριών, ο οποίος από τις αρχές τους 2008 μέχρι τις αρχές του 2016 υποχώρησε κατά 37,5%.

Κατά την επιδείνωση της κρίσης, παρατηρείται αποστροφή προς τον κίνδυνο και αναδιάταξη του χαρτοφυλακίου των νοικοκυριών, με προτίμηση για τις πιο άμεσα ρευστοποιήσιμες μορφές χρηματοοικονομικού πλούτου, όπως οι καταθέσεις, ενώ το μερίδιο σε μετοχές, χρεόγραφα και αμοιβαία κεφάλαια μειώθηκε σημαντικά.

Προ της κρίσης παρατηρείται συνεχής και ταχεία αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών, κυρίως για να πραγματοποιηθούν επενδύσεις σε κατοικίες.

Τα νοικοκυριά προχωρούν σε απομείωση των υποχρεώσεών τους για πρώτη φορά στο τέλος του 2010, δυναμική η οποία συνεχίζεται και στα επόμενα τρίμηνα, συνολικά ωστόσο αυτές παραμένουν υψηλές, όπως αποτυπώνεται στους δείκτες μόχλευσης.

"F.T.": Σε "πολύ καλή κατάσταση" τα οικονομικά της Ελλάδας

Την ίδια ώρα, τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι σε «πολύ καλή κατάσταση», αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Financial Times" με αφορμή τα στοιχεία του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας που ανακοινώθηκαν την Τρίτη. «Αυτό είναι κάτι που δεν ακούει κανείς πολύ συχνά» σημειώνει το δημοσίευμα με τίτλο «Το ελληνικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού εκτοξεύθηκε εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup». «Τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν» σχολιάζει το δημοσίευμα, με τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα καύσιμα, στον καπνό και άλλα προϊόντα να είναι αυξημένα.

EBRD: Παραμένουν οι ανισότητες

Επιδείνωση του δείκτη ανισότητας στην Ελλάδα την περίοδο 2011 - 2016 διαπιστώνουν στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης παρουσιάζοντας την Έκθεση για τη Μετάβαση από το 2016 στο 2017.

Μόνο το 1% των νοικοκυριών στην Ελλάδα εκτιμά πως η κατάσταση είναι καλύτερη σήμερα σε σύγκριση με τέσσερα χρόνια πριν, όταν το αντίστοιχο ποσοστό των νοικοκυριών στη Γερμανία αγγίζει το 33%.

Ακόμη, το 6% των νοικοκυριών στην Ελλάδα εκτιμά ότι η πολιτική κατάσταση είναι καλύτερη σήμερα σε σχέση με 4 χρόνια πριν, έναντι 17% στη Γερμανία και 9% στην Ιταλία, ενώ το 12% των νοικοκυριών στη χώρα μας εκτιμά ότι η διαφθορά έχει μειωθεί σήμερα σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, ενώ στην Ιταλία μόνο το 10% των νοικοκυριών συμμερίζεται την άποψη αυτή, ενώ στη Γερμανία το ποσοστό φτάνει το 16%.

Τέλος, μόνο το 10% των νοικοκυριών στην Ελλάδα δηλώνει ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση, έναντι 55% στη Γερμανία και 33% στην Ιταλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0