Ξεκίνησε χθες, σε τεχνικό επίπεδο, η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ενώ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, όλοι οι επικεφαλής των θεσμών θα βρίσκονται στην Αθήνα μέχρι την Παρασκευή, προκειμένου να φτάσουμε στο κυρίως μενού. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
«Όλοι μιλάνε με όλους, υπάρχουν πολλοί παίκτες που ενδιαφέρονται να βρεθεί λύση, και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντηση, για να συμπληρώσει: «Ενημερώσαμε τον Γ. Στουρνάρα για την αξιολόγηση». Ακόμη συμπλήρωσε με νόημα: "Η ελάφρυνση του χρέους είναι εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο μακροπρόθεσμα αλλά και βραχυπρόθεσμα. Διότι, εάν το ελληνικό χρέος δεν κριθεί βιώσιμο, η προβλεπόμενη έξοδος στις αγορές το 2018 δεν είναι εφικτή. Πρέπει, συνεπώς, οι συνομιλίες να αρχίσουν τώρα και να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα".
Το χρέος μετά την αξιολόγηση
«Κλειδί» χαρακτήρισαν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς είναι «προαπαιτούμενο» για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.
"Το κλειδί είναι να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση" δήλωσε υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αντιπροεδρία.
Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι υπάρχει πυρετός διαβουλεύσεων στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, με πρωτοβουλία κυρίως της ΕΚΤ, προκειμένου να βρεθεί μια αποδεκτή λύση στο θέμα του χρέους. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί ένα πακέτο μέτρων το οποίο θα καλύπτει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στο Βερολίνο για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Άλλωστε, ο διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας δήλωσε χθες από το συνέδριο του ΣΕΤΕ: "Η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις. Αν συμβεί αυτό, οι θετικές επιπτώσεις θα γίνουν γρήγορα αισθητές και θα ισχυροποιηθεί η πρόβλεψη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με επιταχυνόμενους ρυθμούς από το 2017 και μετά".
Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ώς τις αρχές Δεκεμβρίου
Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση έως το τέλος του Νοεμβρίου, προκειμένου στις 5 Δεκεμβρίου και στο τελευταίο προγραμματισμένο φέτος Eurogroup να υπάρξουν αποφάσεις και για το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Ως εκ τούτου, στη συνέχεια η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ και να αρχίσουν να δημιουργούνται οι συνθήκες για έξοδο στις αγορές.
Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνονται οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τα δημοσιονομικά μεγέθη (νέος προϋπολογισμός, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2017- 2021 και πρωτογενή πλεονάσματα), η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, ο νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων κ.ά.
Στο ίδιο μοτίβο ο Σόιμπλε
Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στη "γραμμή" που έχει χαράξει και μιλώντας στην εφημερίδα "General Anzeiger" της Βόννης ανέφερε: "Θα διεκπεραιώσουμε το τρίτο πρόγραμμα έως το τέλος του 2018 και τότε θα αποφασίσουμε τι είναι ενδεχομένως ακόμα αναγκαίο. Εάν μιλάμε τώρα για ελαφρύνσεις του χρέους, αποδυναμώνεται η διάθεση για μεταρρυθμίσεις".