Απάντηση στα όσα είπε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στην Εξεταστική της Βουλής για τα όσα έλεγε ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών την περίοδο της πρώτης διαπραγμάτευσης έδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς ο πρώτος ανέφερε ότι ο δεύτερος έβλαψε τη χώρα παρουσιάζοντας τον εαυτό του στον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ως εκπρόσωπο μίας χρεοκοπημένης χώρας.
Με δήλωσή του στο Real.gr ο κ. Βαρουφάκης παραδέχεται ότι μιλούσε για πτωχευμένο κράτος, υπό την έννοια ότι υπήρχε ανάγκη για κούρεμα του χρέους.
«Ως υπουργός Οικονομικών επιχειρηματολογούσα ότι το δημόσιο χρέος μας ήταν μη βιώσιμο (δηλαδή ότι το κράτος είχε πτωχεύσει) και έπρεπε να κουρευτεί" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Εν συνεχεία επιτέθηκε στον διοικητή της ΤτΕ αναφέροντας: "Ως εκλεγμένος από 140 χιλιάδες ψηφοφόρους έκρινα ότι ο διορισμένος από τον κ. Σαμαρά είχε ιερή υποχρέωση να συστρατεύεται στην προσπάθεια της εκλεγμένης κυβέρνησης για απομείωση του δημόσιου χρέους... Τον παραδίδω στην κρίση του ελληνικού λαού, ο οποίος μας κρίνει όλους».
Στο πλευρό του Γιάννη Στουρνάρα τάχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης λέγοντας ότι η τακτική Βαρουφάκη «έχει κοστίσει στη χώρα περί τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ».