Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
4 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.6°C23.9°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
21.6°C25.4°C
4 BF 43%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.9°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.6°C21.9°C
2 BF 49%
"Ελληνικό γιαούρτι" η ονομασία μόνο για προέλευση από Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ελληνικό γιαούρτι" η ονομασία μόνο για προέλευση από Ελλάδα

Θετική εξέλιξη συνιστά η τοποθέτηση του επιτρόπου για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων V. Antriukaitis, προς το ΥΠΑΑΤ, ότι η ονομασία “ελληνικό γιαούρτι” χαρακτηρίζει μόνο το σχετικό προϊόν που προέρχεται από την Ελλάδα.

Πρόκειται για απάντηση του επιτρόπου στις αντιδράσεις/κινήσεις της Ελλάδας για τη διασφάλιση του ελληνικού γιαουρτιού, απέναντι στην πρωτοφανή αξίωση της τσεχικής κυβέρνησης να φέρει στην Κομισιόν, προς έγκριση, κείμενο εθνικής νομοθεσίας για τη δημιουργία, στην αγορά της, κατηγοριών ελληνικού γιαουρτιού (του “κανονικού” ελληνικού γιαουρτιού και του “τύπου” ή “στυλ” ελληνικού γιαουρτιού, όπως τα ονομάζει).

Ειδικότερα ο επίτροπος αναφέρει ότι η ονομασία “ελληνικό γιαούρτι” είναι αποδεκτή από την Επιτροπή ως ένδειξη προέλευσης (δηλαδή γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα), σημειώνοντας ότι ιδιαίτερα η χρήση του όρου “ελληνικό γιαούρτι”, για προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος, θα εξαπατούσε τους καταναλωτές και θα δημιουργούσε άδικο ανταγωνισμό στην αγορά της Ε.Ε. Παράλληλα, θεωρεί πως το να ονομάζεται γιαούρτι που δεν προέρχεται από την Ελλάδα “ελληνικό γιαούρτι” και να αναφέρει το αληθινό μέρος παρασκευής στην επισήμανση (π.χ. παράγεται στη Χ χώρα - διαφορετική από την Ελλάδα), δεν είναι αρκετό για να αποφύγει ή να επανορθώσει τον παραπλανητικό χαρακτήρα του ονόματος “ελληνικό γιαούρτι” σχετικά με τη χώρα προέλευσης.

Αναφορικά με τις άλλες ονομασίες, όπως “γιαούρτι ελληνικού τύπου”, ή “γιαούρτι ελληνικού τρόπου-στιλ” ή “γιαούρτι ελληνικής συνταγής”, η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτές οι ονομασίες μπορεί να γίνουν αποδεκτές, ώστε να υποδείξουν ότι τα γιαούρτια έχουν παχιά και κρεμώδη υφή, λόγω των ιδιαίτερων μεθόδων παραγωγής. Ωστόσο, αναφέρεται ότι η προοπτική να παραπλανήσουν τους καταναλωτές πρέπει να εκτιμηθεί για κάθε μια περίπτωση ξεχωριστά, έχοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των προϊόντων, όπως επίσης και την παρουσίαση (π.χ. με εικόνες) και άλλες επιπλέον πληροφορίες που δίνονται με την επισήμανση των τροφίμων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου επισήμανε ότι ουσιαστικά έγιναν αποδεκτά τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς “και αυτό αποτελεί μια πρώτη νίκη σε μια προσπάθεια υπεράσπισης ενός προϊόντος που είναι συνυφασμένο με την ελληνική ποιοτική παραγωγή”.

Σημείωσε ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα, όμως “δεν θα το αφήσουμε, θα συνεχίζουμε να πιέζουμε παίρνοντας νέες πρωτοβουλίες ώστε να μην υπάρξει έγκριση από την Κομισιόν σε αυτό που ζητά η Τσεχία” και σε οποιαδήποτε απόπειρα από πλευράς Τσεχίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας “θα είμαστε απέναντί τους”.

Αναφέρθηκε παράλληλα στο θέμα της προστασίας της φέτας στη συμφωνία με τον Καναδά και στη δέσμευση της Κομισιόν για τη δυνατότητα αναθεώρησης της συμφωνίας εντός της μεταβατικής περιόδου, τονίζοντας πάντως ότι χρειάζεται επαγρύπνηση από εδώ και πέρα για όλες τις συμφωνίες της Ε.Ε., “δεν θα πρέπει να μείνουμε ήσυχοι, αλλά αντίθετα να επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία των προϊόντων μας, αλλά και την αναθεώρηση των συμφωνιών που έχουν ήδη κλείσει”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL