Live τώρα    
Κοντά η συμφωνία στο ασφαλιστικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοντά η συμφωνία στο ασφαλιστικό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το ασφαλιστικό μπορεί και να έχει κλείσει, καθώς, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης (Σάββατο) μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των δανειστών.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ανακοίνωση ότι το κουαρτέτο θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι και μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι θα προκύψει συμφωνία, καθώς η σύγκλιση στα καίρια θέματα που σημειώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη θεωρείται ότι άνοιξε τον δρόμο για συμφωνία.

Μετά την υποχώρηση -του ΔΝΤ- στο θέμα των εργοδοτικών εισφορών, την κατοχύρωση -σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας- της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και τα σοβαρά βήματα προσέγγισης στα ποσοστά αναπλήρωσης, οι εκκρεμότητες περιορίστηκαν σημαντικά.

Ο υπουργός Εργασίας εκτιμά ότι η τελική συμφωνία δεν θα αλλοιώνει τη λογική της αναδιανομής υπέρ των χαμηλότερων στρωμάτων, προκειμένου να προστατευθούν οι μικρές και μεσαίες συντάξεις, ενώ προσθέτει ότι θα προστατευτούν σε κάθε περίπτωση οι συντάξιμες αποδοχές (κύριας και επικουρικής) μέχρι τα 1.400 ευρώ.

Αναλυτικά, μέχρι την Πέμπτη, είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος:

* Στην εθνική σύνταξη η οποία θα χορηγείται στην εικοσαετία και θα είναι στα 384 ευρώ, ενώ θα διαμορφώνεται με αύξηση 1/20 για κάθε έτος μετά τη συμπλήρωση της δεκαπενταετίας που θα αντιστοιχεί στα 288 ευρώ.

* Στα ποσοστά αναπλήρωσης, όπου από ποσοστό 0,5% που ζητούσε το ΔΝΤ για τα 15 έτη ασφάλισης, η συζήτηση αφορά πλέον ένα ποσοστό εκκίνησης στο 0,7%. Το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο για μεγαλύτερη κλιμάκωση του ποσοστού αναπλήρωσης μεταξύ 25 και 35 ετών ασφάλισης ικανοποιώντας το αίτημα των δανειστών για μεγαλύτερη αναλογικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό αναπλήρωσης θα διαμορφωθεί από 1,29% σε 1,31% μεταξύ 25 και 27 ετών, ενώ θα διατηρηθεί 0,9% στα 18 χρόνια και 1,04% στα 21 χρόνια. Επίσης, από 2% ποσοστό αναπλήρωσης που προβλεπόταν στο σχέδιο για 40 έτη ασφάλισης, αυτό θα διαμορφωθεί πιθανότατα σε 2,2%.


Μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές

Οι δανειστές -και κυρίως το ΔΝΤ- υποχώρησαν στο θέμα της αύξησης των εισφορών προκειμένου να καλυφθεί μέρος του δημοσιονομικού κενού (1,8 δισ. ή 1% του ΑΕΠ), ωστόσο συνέδεσαν το συγκεκριμένο θέμα με μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας, θα υπάρξει συμβιβασμός σε αύξηση των εισφορών γύρω στο 1%. Από το συγκεκριμένο μέτρο εξοικονομούνται περί τα 300 εκατ. ευρώ και έτσι από το συνολικό κενό των 600 εκατ. ευρώ που χώριζε τις δύο πλευρές τα άλλα 300 εκατ. θα βρεθούν από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κλιμακωτή μείωση των επικουρικών, που θα φθάσει στις υψηλές αποδοχές μέχρι και 40%, ωστόσο θα υπάρξει στοιχειώδης προστασία για τις χαμηλές επικουρικές μέχρι 150 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0