Για αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τον Δεκέμβριο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου στη Μάλτα. Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2016 και, αν κριθεί αναγκαίο, θα παραταθεί, τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ.
"Ήδη το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων μάς προσφέρει ευελιξία έτσι όπως έχει σχεδιαστεί", ανέφερε και σημείωσε ότι ο βαθμός της νομισματικής χαλάρωσης θα επανεξεταστεί τον Δεκέμβριο.
"Μόνο εάν αποτιμήσουμε όλα τα δεδομένα θα αποφασίσουμε να δράσουμε για τη στήριξη της οικονομίας", υπογράμμισε.
Ο κ. Ντράγκι αποκάλυψε ότι στη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκε η μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, ενώ υπήρξαν και μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου που τάχθηκαν υπέρ της ανάληψης περαιτέρω δράσης.
Μίνι ράλι στις αγορές
Μίνι ράλι προκάλεσε στις ευρωαγορές η δήλωση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ότι θα επανεξεταστεί το Δεκέμβριο η νομισματική χαλάρωση, καθώς άφησε για ακόμη μία φορά την αίσθηση στην αγορά ότι θα υπάρξει πιθανόν αύξηση του προγράμματος αγοράς τίτλων.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,44%, στις 6.376 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 2,48%, στις 10.491 μονάδες, και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 2,28%, στις 4.802 μονάδες.
Αμετάβλητα τα επιτόκια
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό τού 0,05%.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,05%, 0,30% και -0,20% αντιστοίχως.
Ντ. Νουί: Να γίνει γρήγορα η ανακεφαλαιοποίηση
Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ώστε οι τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν έγκαιρα μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων ανέφερε η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του SSM, του μόνιμου εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών.
Η ΕΚΤ έχει ολοκληρώσει τα stress tests και πλέον είναι σαφές τι κεφάλαια θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες, ενώ οι ανακοινώσεις αναμένονται προσεχώς, με πιθανότερη ημερομηνία αυτής της 30ής Οκτωβρίου.
Στο τέλος του 2015 τοποθέτησε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι σε απάντησή του σε ερώτηση της επικεφαλής της Ελιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Εύας Καϊλή, προσθέτοντας επίσης ότι δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ η άρση των περιορισμών των capital controls.
Μείωση κατά 1 δισ. ευρώ του ELA
Τέλος, κατά 1 δισ. ευρώ μειώθηκε το όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες χθες, 22 Οκτωβρίου 2015, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου ELA προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 86,9 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015, έπειτα από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.
Γ.Α.