Αγροτική σύνταξη στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού με βάση την εθνική σύνταξη, εισφορές στη λογική της ανταποδοτικότητας, αυτόνομος ΟΓΑ και πολλαπλές εναλλακτικές για την αντιμετώπιση φορολογικών μέτρων, σε συνδυασμό με την εκτίμηση συνεπειών των προαπαιτούμενων στον πρωτογενή τομέα, περιλαμβάνονται στη διαπραγματευτική "φαρέτρα" του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της απάλυνσης των επιπτώσεων των προβλεπομένων για τον αγροτικό τομέα στη νέα συμφωνία.
Ο υπουργός Β. Αποστόλου επισήμανε σχετικά με το ασφαλιστικό ότι η όποια πρόταση θα ενταχθεί στη συνολική προσέγγιση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού παράλληλα με τη μετατόπιση και τη σταδιακή αύξηση ασφαλίστρου. Έκανε λόγο για αυτόνομη πορεία - χρηματοδότηση του ΟΓΑ, διευκρινίζοντας ότι έχει διασφαλιστεί πως θα μείνει αυτόνομο ταμείο, ενώ κατατίθεται η άποψη για την εθνική σύνταξη, εκτός της λογικής της ανταποδοτικότητας. Στο "κομμάτι" της σύνταξης σημείωσε ότι θα υπάρχει αναφορά στην "εθνική σύνταξη", στο πλαίσιο της γενικής μεταρρύθμισης, και, δεδομένου ότι θα ξεπερνά τα 331 ευρώ τον μήνα -που σήμερα είναι η μέση σύνταξη για το 92% των συνταξιούχων ΟΓΑ- μπορεί να αποτελέσει θετική εξέλιξη και "από 'κεί και πάνω να ρυθμίσουμε θέματα ανταποδοτικότητας".
Αναφορικά με την αντιμετώπιση των φορολογικών μέτρων -θέμα που θα κλείσει έως το τέλος του χρόνου- ο υπουργός αναφέρθηκε στον εξορθολογισμό της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ με έμφαση στον έλεγχο και αναμενόμενο σημαντικό δημοσιονομικό όφελος που μπορεί να λειτουργήσει ως ισοδύναμο, ενώ σημεία αναφοράς παραμένουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και η γι' αυτούς διατήρηση του συντελεστή 13%, η φορολογία σε άλλες χώρες, η ενίσχυση του αφορολόγητου των 12.000, η εξαίρεση των εξισωτικών αποζημιώσεων από τη φορολογητέα ύλη κ.λπ.
Ο γενικός γραμματέας Χ. Κασίμης σημείωσε ότι δεν υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένο ύψος εσόδων από τον αγροτικό τομέα, ενώ τόνισε ότι ένα "χαρτί" στη διαπραγμάτευση αποτελεί η εκτίμηση των συνεπειών, που έχει εκπονήσει το υπουργείο, κάθε σεναρίου για την ελληνική γεωργία, καθώς διαπιστώνονται αντιφάσεις μεταξύ προαπαιτουμένων. Για παράδειγμα, ανέφερε, κάποια φορολογικά μέτρα έρχονται σε αντίθεση με άλλα προαπαιτούμενα για την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας, για την οποία πρέπει το υπουργείο να καταθέσει σχετική στρατηγική - έως το τέλος του έτους.
Για τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει δυνάμεις των αγροτών ο Β. Αποστόλου σημείωσε πως "η κινηματική λειτουργία είναι στο DNA μας", είναι δική τους επιλογή οι κινητοποιήσεις, εμείς δεν κάνουμε ό,τι κάνουμε για να τις σταματήσουμε, προσθέτοντας, πάντως, ότι θα καλέσει σε διάλογο και όσους αγρότες δεν ζήτησαν συνάντηση μαζί του.
Συνεταιρισμοί
Ο υπουργός δημοσιοποίησε χθες το σχέδιο νόμου περί αγροτικών συνεταιρισμών, που τίθεται από σήμερα και για περίπου έναν μήνα σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου έως το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί και νομοθετικά η σχετική διαδικασία.
Όπως τόνισε, το νέο πλαίσιο έρχεται αφενός να αντιμετωπίσει την υφιστάμενη κατάσταση ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη των παθογενειών του παρελθόντος (συνεταιρισμοί - σφραγίδες κ.λπ.) και αφετέρου να παράσχει ένα ευνοϊκό νομικό πλαίσιο, προκειμένου οι μικροί αγρότες να δημιουργήσουν μια συνεταιριστική επιχείρηση στο πνεύμα του συνεργατισμού και της κοινωνικής οικονομίας σε υγιείς βάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 6.500 καταγεγραμμένους συνεταιρισμούς μόνο 1.042 λειτουργούν, εκ των οποίων μόνο 15-20 εμφανίζουν υγιή οικονομικά στοιχεία, ενώ οι άλλοι είναι υπερχρεωμένοι ή σε μείωση εμπορικής δραστηριότητας -οι δε υπόλοιποι 5.400 είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτοι, συνεταιρισμοί - σφραγίδες που έπαψαν να λειτουργούν από καιρό.
Σειρά παίρνει το σχέδιο νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες, που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να κατευθυνθεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ώστε έως το τέλος του έτους να ολοκληρωθεί, σε συνδυασμό με την κατάρτιση των διαχειριστικών σχεδίων που προχωρούν, ενώ θα δρομολογηθεί αλλαγή πλαισίου και στο αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα.
Ειδικότερα, στο σχέδιο νόμου για τους συνεταιρισμούς, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:
* Μείωση του αριθμού μελών για σύσταση Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) σε δέκα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
* Κατάργηση προσδιορισμού υποχρεωτικού ελάχιστου συνεταιριστικού κεφαλαίου.
* Δυνατότητα συγκρότησης ιδεολογικής συνεταιριστικής οργάνωσης σε εθνικό επίπεδο με μέλη τοπικούς ή περιφερειακούς συνεταιρισμούς. Η πολιτεία αναγνωρίζει την οργάνωση που εκπροσωπεί συνεταιρισμένους αγρότες, εφόσον έχει μέλη τουλάχιστον το 50% των οργανώσεων που είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο.
* Κατάργηση της χρηματοδότησης από το υπουργείο δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων. Ο Β. Αποστόλου και για την εκκρεμότητα της τρέχουσας περιόδου δήλωσε χαρακτηριστικά: "Υπογραφή για να πάρουν λεφτά δεν υπάρχει για τίποτα".
* Δυνατότητες για μη υγιείς / υπερχρεωμένους συνεταιρισμούς: συγχώνευση, κήρυξη σε κατάσταση πτώχευσης, λύση όταν πτωχεύσει ή τα ίδια κεφάλαια πέσουν κάτω από το ένα πέμπτο του συνεταιριστικού κεφαλαίου, ή κατόπιν ελέγχου διαπιστωθεί παράνομη λειτουργία, ή αδράνησε για τουλάχιστον τρεις συνεχείς διαχειριστικές χρήσεις, ή συνάγεται εγκατάλειψη σκοπού λόγω μειωμένης δραστηριότητας. Σημειώνεται ότι περί τα 600 εκατ. ζητάει σήμερα πίσω η Ε.Ε. απειλώντας με οικονομικό αδιέξοδο πολλούς συνεταιρισμούς.
* Έλεγχος σε τρία επίπεδα: εποπτικό συμβούλιο για έλεγχο λειτουργίας, διορισμένοι ελεγκτές για διαχειριστικό, λογιστικό, οικονομικό έλεγχο ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, κρατική εποπτεία μέσω Εθνικού Μητρώου και κλάδου επιθεωρητών στο ΥΠΑΑΤ.
* Δυνατότητα των μελών Α.Σ. (1/5 μελών ή 1/20 μελών σε αντιπροσωπευτική γενική συνέλευση), Εποπτικού Συμβουλίου και Ελεγκτών (και χωρίς έγκριση Δ.Σ.) να συγκαλούν γενική συνέλευση.
* Θέσπιση ευθύνης μελών σε σχέση με Α.Σ. και δημιουργία πλαισίου για αποφυγή φαινομένων κατάχρησης εξουσίας από μέλη Α.Σ. ή Δ.Σ. (π.χ. απαγόρευση συγγενικής σχέσης μεταξύ μελών, απαγόρευση κατάληψης δημόσιας αιρετής θέσης από τα μέλη του Δ.Σ. συνεταιρισμών πριν παρέλθουν τρία χρόνια από την εκλογή τους σε θέση μέλους, θέσπιση σταυρών προτίμησης στα 2/5 του αριθμού μελών Δ.Σ. και κατάργηση αμοιβών του κ.λπ.).
* Ποινικές διατάξεις για σειρά παραπτωμάτων: ποινές φυλάκισης έως ένα έτος και χρηματικά πρόστιμα.
* Ευνοϊκό πλαίσιο λειτουργίας Α.Σ. ώστε να καταστούν υγιείς οικονομικά επιχειρήσεις (υποχρέωση μέλους να παραδίδει 80% της ετήσιας παραγωγής, δυνατότητα επένδυσης από μη μέλη αγοράς προαιρετικών μερίδων χωρίς δικαίωμα ψήφου κ.ά.)
Νέα "εργαλεία"
Παράλληλα εισάγονται δύο νέα "εργαλεία":
1. Συμβάσεις μελλοντικής πώλησης αγροτικών προϊόντων, δηλαδή ιδιωτικές γραπτές συμβάσεις βεβαίας χρονολογίας για μελλοντική πώληση αγροτικών προϊόντων από τους Α.Σ. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν είδος - όγκο προϊόντος, ελάχιστη διάρκεια ισχύος όχι μικρότερη από ένα έτος, τιμή προϊόντος, τρόπο - χρόνο πληρωμής κ.λπ., ενώ προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα έως 5% της συνολικής αξίας της σύμβασης για κάθε παράλειψη στη σύμβαση, φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών στον αγοραστή αν δεν πληρώσει τα συμφωνηθέντα και φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και πρόστιμο 50.000 ευρώ τουλάχιστον σε περίπτωση μεταπώλησης ή μεταβίβασης και διαπραγμάτευσης των συμβολαίων αυτών σε δημοπρατήρια, χρηματαγορές / χρηματιστήρια εμπορευμάτων.
2. Φορέας Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας (ΔΙΑΓΕΠ Α.Ε.), με σκοπό την αξιοποίηση των ακινήτων αγροτικής γης, εξοπλισμού και αγροτικών προϊόντων (δυνατότητες, απογραφής, χαρτογράφησης / κτηματογράφησης, διάθεσης περιουσιακών στοιχείων με πώληση, ανταλλαγή, μίσθωση, παραχώρησης, συνεκμετάλλευσης, εκπόνησης μελετών, σύναψης δανείων, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών κ.λπ.). Προβλέπεται και ετήσια οικονομική ενίσχυση από τον προϋπολογισμό του ΥΠΑΑΤ και των δημοσίων επενδύσεων, χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων Ε.Ε. κ.ά.
Αλλαγές προσώπων
Παράλληλα ο Β. Αποστόλου ανακοίνωσε αλλαγές προσώπων σε εποπτευόμενους οργανισμούς του ΥΠΑΑΤ, στο πλαίσιο επαναξιολόγησής τους, όπως τόνισε, με βασικό στόχο να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του αγροτικού χώρου και στην υπηρέτησή του.
Ειδικότερα:
* ΟΠΕΚΕΠΕ: Α' αντιπρόεδρος Γ. Καρυώτης, β' αντιπρόεδρος Γ. Αποστολάκης (έως σήμερα γενικός διευθυντής), γενικός διευθυντής Ν. Καπάτος.
* ΕΛΓΑ: Πρόεδρος Φ. Κουρεμπές, αντιπρόεδρος: Θ. Ζανιάς.
* ΕΛΓΟ Δήμητρα: Πρόεδρος ο Γ. Καρέτζος (μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος), διευθύνων σύμβουλος Θ. Καπρέλης.
* Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών: Πρόεδρος Α.Μ. Γιάντση (πρώην β' αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ), αντιπρόεδρος Δ. Πετροπουλάκης.
Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ν. Στουπής είναι ο νέος γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ στη θέση του Δ. Γελαλή, ενώ παραμένει ο έτερος γενικός γραμματέας Χ. Κασίμης.
Αντιγόνη Ζούντα