Επικριτικός για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να εγκρίνει τη χορήγηση ρευστότητας 90 δις. ευρώ, μέσω του μηχανισμού έκτακτης χρηματοδότησης της Τράπεζας της Ελλάδας (ELA), στις ελληνικές τράπεζες, εμφανίσθηκε ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Κλέμενς Φούεστ σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times.
«Ήταν κακή πολιτική. Εάν είχαν σταματήσει τον ELA τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, κάτι που θα ήταν απόλυτα δικαιολογημένο, ο (πρωθυπουργός Αλέξης) Τσίπρας θα ήταν διατεθειμένος να διαπραγματευθεί και να καταλήξει σε συμφωνία πολύ νωρίτερα», δήλωσε ο Φούεστ, ο οποίος τον ερχόμενο Απρίλιο θα διαδεχθεί τον Χανς - Βέρνερ Ζιν ως επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου Ifo στο Μόναχο. «Η ανησυχία μου είναι ότι η ΕΚΤ ενέδωσε πολύ εύκολα σε εκείνους που θέλουν να διαχειρισθεί την κρίση του ευρώ. Ερμηνεύοντας πιο περιοριστικά την (καταστατική) εντολή της, θα μπορούσε να έχει αποτρέψει μέρος της ζημιάς που έγινε στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο Γερμανός οικονομολόγος.
Οι απόψεις του για την πολιτική της ΕΚΤ γενικότερα, είναι πιο εκλεπτυσμένες από εκείνες του Ζιν. Αν και συμμερίζεται την άποψη ότι η κεντρική τράπεζα πιθανόν να υπερέβη κατά καιρούς την εντολή της, ο Φούεστ είναι απόλυτος ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, πρέπει να ενεργεί προς το συμφέρον της Ευρωζώνης συνολικά. «Δεν είναι η εντολή της ΕΚΤ να επιδιώκει τα γερμανικά ή τα γαλλικά οικονομικά συμφέροντα, αλλά εκείνα της Ευρωζώνης ως σύνολο», δήλωσε, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει δημοκρατικός έλεγχος της νομισματικής πολιτικής. Υπάρχει ένας υψηλός βαθμός ανεξαρτησίας (της) και αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι πολύ, πολύ προσεκτική στο να μην υπερβαίνει την εντολή της».
ΑΜΠΕ