Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Στόχος της κυβέρνησης να τηρηθούν τα συμφωνημένα / Ξεκινά το "μπρα ντε φερ" με τους θεσμούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στόχος της κυβέρνησης να τηρηθούν τα συμφωνημένα / Ξεκινά το "μπρα ντε φερ" με τους θεσμούς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ, ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ

Σε ένα σκληρό "μπρα ντε φερ" με τους θεσμούς αναμένεται να επιδοθεί από αύριο Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, εφόσον κάμφθηκαν τα τεχνικά και διαδικαστικά θέματα που «μπλόκαραν» την έλευση τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ στην Αθήνα. Εστάλη το απόγευμα της Παρασκευής το αίτημα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που εκκρεμούσε από ελληνικής πλευράς προς το Ταμείο και ειδικότερα την επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ, ανοίγοντας τον δρόμο για να έλθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποί του, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας. Οι επικεφαλής των «θεσμών» και του ESM αναμένεται να έχουν καταφθάσει μέχρι σήμερα το βράδυ στην πρωτεύουσα. Από ελληνικής πλευράς σε επίπεδο τεχνικής διαπραγμάτευσης θα ηγηθεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης.

Η επιδίωξη και το... στοιχειώδες προαπαιτούμενο

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την τριετή συμφωνία και τη δανειακή σύμβαση πριν από τις 20 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να πληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ, ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, περιγράφοντας το χρονοδιάγραμμα, έλεγε ότι το αργότερο στις 11-12 Αυγούστου οι συνομιλίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ώστε στη συνέχεια να υπάρξει χρόνος να ψηφιστεί το νέο μνημόνιο από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, ώστε να εκταμιευθούν τα πρώτα 5 δισ.

Όπως ανέφεραν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη στην "ΑΥΓΗ" της Κυριακής, στοιχειώδες... προαπαιτούμενο από την ελληνική πλευρά είναι να τηρηθούν τα συμφωνημένα μεταξύ των δύο πλευρών και να μην υπάρξουν εκ των υστέρων νέες απαιτήσεις από πλευράς δανειστών.

Οι αγρότες, η δέσμευση για τις πρόωρες συντάξεις και το παράλογο της εισφοράς αλληλεγγύης

Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για κάποιες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες "πιέζουν" τους θεσμούς να υπάρξει ένα τρίτο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο όμως δεν προβλέπεται πουθενά! Μάλιστα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην "Αυγή": "Ούτε στο κείμενο του τελευταίου Eurogroup, αλλά ούτε και σε αυτά της συνόδου κορυφής και του Eurosummit υπάρχει πρόβλεψη να ψηφιστούν μέτρα σε αυτή τη φάση για τη φορολόγηση των αγροτών. Και τα έξι σημεία - bullets αφορούν άλλα μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν". Επιπλέον, η ελληνική πλευρά θεωρεί σκόπιμο να εφαρμοστούν σταδιακά οι όποιες παρεμβάσεις αφορούν το συγκεκριμένο ακανθώδες ζήτημα, φτάνοντας έως και το 2016. Επομένως, σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο θα προσπαθήσει να "πιέσει" προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Αναφορικά με το έτερο ζήτημα το οποίο φέρεται να θέτουν κάποιες πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αφορά τις πρόωρες συντάξεις, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι θεσμοί δεσμεύτηκαν προφορικά, να μην τεθεί τώρα, καθώς καμία πλευρά δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για να προχωρήσει σε αλλαγές.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι οι θεσμοί ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, από την κυβέρνηση, να πάρει πίσω την επιβολή του 8% της εισφοράς αλληλεγγύης στα υψηλά εισοδήματα. Ειρήσθω εν παρόδω, το συγκεκριμένο μέτρο θα επιβάλλεται σε υπουργούς και βουλευτές, κάτι το οποίο σχολίασε σκωπτικά ο δημοσιογράφος του Channel 4 Πολ Μέισον.

Η κατανομή των προαπαιτουμένων και η αντιστροφή της ύφεσης

Σημαντικό ζήτημα για το κυβερνητικό επιτελείο αποτελεί το πώς θα "μοιραστούν" τα προαπαιτούμενα στον χρόνο, πόσα δηλαδή θα ζητηθούν άμεσα και πόσα θα μεταφερθούν σε επόμενα τρίμηνα της 3ετούς δανειακής σύμβασης. Επίσης, υψίστης σημασίας είναι το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή τα μέτρα τα οποία θα ζητηθεί να λάβει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και οι ρήτρες που θα υπάρχουν σε περίπτωση αποτυχίας. Όμως, στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει αναπτυξιακό αντιστάθμισμα, τόσο με μεταρρυθμίσεις όσο και με "πακέτα" επενδύσεων, όπως εκείνο του Γιούνκερ αλλά και το ΕΣΠΑ.

Το σίγουρο είναι ότι κάποιες χώρες ασκούν πίεση στους θεσμούς, ώστε εκείνοι με τη σειρά τους να κλιμακώσουν τις "ενστάσεις" τους τους προς την ελληνική πλευρά, παρ' ότι τα δύο νομοσχέδια που περιλαμβάνονταν στη συμφωνία ψηφίστηκαν σε χρόνο-ρεκόρ από τη Βουλή.

Το τοπίο με τα δήθεν αυγουστιάτικα προαπαιτούμενα εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει από τις πρώτες κιόλας διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 27 Ιουλίου. "Εμείς τηρούμε όσα έχουμε συμφωνήσει. Δεν έχουμε σκοπό να παραβιάσουμε κάτι από όσα έχουμε δεσμευτεί. Ελπίζουμε ότι θα κάνουν όλες οι πλευρές το ίδιο", ήταν η χαρακτηριστική φράση ανώτερου κυβερνητικού στελέχους.

Οι συναντήσεις στο Χίλτον

Το κλιμάκιο των θεσμών, που απαρτίζεται από τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM), θα βλέπει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιαράκης, και πιθανότατα ο προϊστάμενος του Οικονομικού γραφείου της γ.γ. του πρωθυπουργού Φραγκίσκος Κουτεντάκης, θα ηγείται της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, ενώ τις πολιτικές κατευθύνσεις θα δίνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής στο οποίο προεδρεύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και μετέχουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης και Σπύρος Σαγιάς.

Σε ό,τι αφορά το μέρος των διαπραγματεύσεων, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι θα γίνονται στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Από αύριο μέχρι και το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου, που εκπνέει το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει θέσει η κυβέρνηση, οι δύο πλευρές θα αποκρυσταλλώσουν τις μεταρρυθμίσεις έως το τέλος του 2018.

Σημαντική μείωση στα πλεονάσματα

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα εξεταστούν όλα τα πιθανά σενάρια με τις επιπτώσεις των παρεμβάσεων στην κάμψη του ΑΕΠ, που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο. Η κυβέρνηση επιμένει στο ότι η λήψη υφεσιακών μέτρων θα πρέπει να αντισταθμίσεται από αναπτυξιακά πακέτα, αλλά και μεταρρυθμίσεις.

Σημαντική αλλαγή στο πρόγραμμα είναι πως οι αρχικοί στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016 και 3% το 2017 έχουν πια εγκαταλειφθεί και ο μόνος στόχος που απομένει είναι αυτός του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στην "Αυγή" της Κυριακής ότι ο ελληνικός σχεδιασμός προβλέπει να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2015 και 2016, ήτοι 1%. Για το 2017, υπάρχει πρόβλεψη να αυξηθεί λίγο, ούτως ώστε να φτάσει στο 3,5% το 2018.

Τα δύο σκέλη

Από εκεί και πέρα διαπραγμάτευση θα λάβει χώρα σε δύο σκέλη. Το πρώτο έχει να κάνει με τη σύνταξη του νέου Μνημονίου (MoU Memorandum of Understanding) όπου οι 15 σελίδες της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου θα γίνουν 180 με λεπτομέρειες για τις δράσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η χώρα.

Σε χρόνο παράλληλο θα «τρέχουν» οι διαβουλεύσεις για το ύψος και το περιεχόμενο της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας έως το 2018 με ένα ποσό που θα φτάνει τα 86 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου έως 25 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL