Live τώρα    
"F.T.": Καλύτερα Grexit παρά η "Κόλαση του Δάντη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"F.T.": Καλύτερα Grexit παρά η "Κόλαση του Δάντη"

"Το πρόγραμμα που προτάθηκε από τους πιστωτές (σ.σ.: το αποκαλεί οικονομική εκδοχή της Κόλασης του Δάντη) θα παρέτεινε την ελληνική ύφεση για αρκετά χρόνια" αναφέρει ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μινχάου, ενώ σημειώνει ότι το Grexit θα είχε πιο αρνητικές οικονομικές συνέπειες βραχυπρόθεσμα, αλλά θα υπήρχε κάποιο ανοδικό περιθώριο μελλοντικά. Σχετικά με την επόμενη μέρα για την Ελλάδα αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος που θα δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και, αν δεν αντιδράσει θετικά η ΕΚΤ, στο τέλος θα υπάρξει εισαγωγή εθνικού νομίσματος. Σχετικά με την υπόλοιπη Ευρωζώνη προειδοποιεί: "Ο εφιάλτης τώρα αρχίζει".

"Στην πραγματικότητα οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρχίζουν να φανερώνουν την πραγματική φύση της διαμάχης, η οποία ταυτίζεται περισσότερο με την ισχύ και τη δημοκρατία παρά με την οικονομία και τα οικονομικά μεγέθη. [...] Το Όχι θα έδινε τουλάχιστον στην Ελλάδα τη δυνατότητα να λάβει την τύχη στα χέρια της και να χτίσει ένα μέλλον που (αν και δεν θα είναι ποτέ ίδιο με το παρελθόν) καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο από τα βασανιστήρια του παρόντος" υποστηρίζει ο Νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτζ.

Έτερος νομπελίστας οικονομολόγος, ο Πολ Κρούγκμαν, επιχειρεί μία σύγκριση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας το 2007 σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα και υποστηρίζει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν υψηλό, αλλά όχι πολύ υψηλότερο από πολλές άλλες χώρες. Υποστηρίζει πως η κατάσταση μετατράπηκε σε καταστροφή και οδήγησε σε εκτίναξη του χρέους σε 170% του ΑΕΠ εξαιτίας του ασφυκτικού κλοιού του ευρώ. Παράλληλα προειδοποιεί: "Εάν η Ευρώπη όπως είναι οργανωμένη στην παρούσα φάση μπορεί να μετατρέψει μεσαίου μεγέθους δημοσιονομικές αδυναμίες σε έναν εφιάλτη, τότε το σύστημα ουσιαστικά δεν λειτουργεί".

Ο δημοσιογράφος των "Financial Times" Πίτερ Σπίγκελ εξέφρασε την άποψη πως η επόμενη πραγματικά κρίσιμη ημερομηνία για την πορεία της Ελλάδας είναι η 20ή Ιουλίου, καθώς τότε λήγουν τα ομόλογα της ΕΚΤ. Εάν δεν αποπληρωθούν, η ΕΚΤ θα αποσύρει τον μηχανισμό στήριξης από τα ελληνικά ιδρύματα και η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από την επιστροφή στη δραχμή.

Αν και η Ελλάδα πιθανότατα θα βγει από το ευρώ, θα είναι κρίσιμης σημασίας, για κοινωνικούς και γεωπολιτικούς λόγους, να διασφαλιστεί ότι δε θα αποκοπεί από την Ευρώπη τονίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

Φ.Κ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0