ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ
Τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ναυτιλίας παρουσίασε ο Θ. Δρίτσας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, με το θέμα των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών και την ανάγκη ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος στο Ανατολικό Αιγαίο να ιεραρχούνται ψηλά στην ατζέντα.
Άμεση αναμένεται να είναι η ενίσχυση των 3 Περιφερειών του Ανατολικού Αιγαίου που συνιστούν και την "πρώτη γραμμή πίεσης", καθώς πρόκειται να μετακινηθούν 205 στελέχη του Λιμενικού σε υπηρεσίες του σώματος στα συγκεκριμένα νησιά. Συγκεκριμένα, 20 θέσεις καλύπτονται στη Λέσβο, 13 στη Χίο, 48 στη Σάμο, 10 στη Σύμη, 46 στη Ρόδο, 20 στη Λέρο, 15 στην Κάλυμνο και 33 στην Κω. Για "σύνθετο πρόβλημα με δύσκολες λύσεις" έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός, που επισήμανε ότι δέχεται προτάσεις από τις ενώσεις και την ομοσπονδία των λιμενικών τις οποίες εξετάζει. "Δεν μπορεί να μη λαμβάνονται υπ' όψιν οι ανάγκες των ανθρώπων" τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι πραγματοποιούνται συσκέψεις σχεδιασμού και στελέχωσης των υπηρεσιών, μιλώντας για "πάρα πολύ επείγουσα κατάσταση".
Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τριπλασιασμό των κονδυλίων για τις επιχειρήσεις Triton και Poseidon που αφορούν την έρευνα και τη διάσωση. "Διευρύνεται η δυνατότητα για όσους επιχειρούν στο Αν. Αιγαίο", σημείωσε, κάνοντας λόγο για απόφαση με "θετικά σημεία" που ανοίγει "μικρό παράθυρο" δικαιότερου καταμερισμού των βαρών στην Ευρώπη.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να αλλάξει τον "ιταλοκεντρικό" χαρακτήρα που είχαν τα προτεινόμενα μέτρα και να συμπεριληφθεί σε αυτά και η χώρα μας. Δεν έλειψαν οι αιχμές προς την τουρκική πλευρά με τον Θ. Δρίτσα να ζητάει μεγαλύερης έντασης συνέργειες και μεγαλύτερο μερίδιο που πρέπει να αναλάβουν οι γείτονες. "Τα ξημερώματα του Σαββάτου είχαμε μια 'έκρηξη' στη Λέσβο. 10 σκάφη με περίπου 500 μετανάστες πέρασαν στο νησί. Αυτό είναι ένα μη σύνηθες συμβάν" είπε χαρακτηριστικά.
Προτεραιότητα η ασφάλεια πλοίων και επιβατών
Εν αναμονή των πορισμάτων από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στα πλοία της ακτοπλοίας βρίσκεται το υπουργείο, αφού για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια μπήκε μπροστά αυτή η διαδικασία πριν τις περιόδους αιχμής. Μάλιστα, όπως επισήμανε ο αν. υπουργός, υπήρξαν περιστατικά φθορών και βλαβών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα εν πλω, τα οποία εξαιτίας της επιθεώρησης επιλύθηκαν.
"Προαπαιτούμενο ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού"
"Το λιμάνι μπορεί να είναι δημόσιο και με συνεργασίες" επισήμανε ο Θ. Δρίτσας, ερωτόμενος για το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΟΛΠ, εμμένοντας ιδιαίτερα στο ότι το ζήτημα της αξιοποίησης του λιμανιού εξαρτάται από την έκβαση της διαπραγμάτευσης. "Για οποιοδήποτε σχέδιο αξιοποίησης, σε οποιαδήποτε κατεύθυνση, προαπαιτούμενο είναι να έχει οχυρωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού" είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας στην ουσία όσα είχε δηλώσει μερικές μέρες νωρίτερα.