Την αποτροπή της κατασκευής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα στα Βασιλικά Θέρμης, αξιοποιώντας όλα τα νόμιμα μέσα στο πλαίσιο της υπάρχουσας νομοθεσίας, καθώς και την αλλαγή του ανεπαρκούς, ασαφούς και διάτρητου ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση μονάδων βιομάζας, ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή ο υπουργός τόνισε ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αφήνει κενά και προκαλεί αντιφάσεις με αποτέλεσμα να επωφελούνται κερδοσκοπικές επενδύσεις οι οποίες μπορεί να είναι επωφελείς για ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά συχνά επιβαρύνουν το περιβάλλον, τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες και δεν προσφέρουν στην απασχόληση.
Μάλιστα ανέφερε ότι το υπουργείο έχει αρχίσει να επεξεργάζεται την αλλαγή του πλαισίου αυτού, με στόχο να τεθούν όροι και κανόνες, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι κατά τις τεχνικές διεργασίες βιομάζας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προκαλούνται συχνά αέρια και στερεά απόβλητα, ορισμένα εκ των οποίων είναι επικίνδυνα, ενώ ενδεχομένως εκλύονται και επικίνδυνα υγρά απόβλητα. Η ηλεκτροπαραγωγή από βιομάζα, συμπλήρωσε, δεν είναι απλώς μια μορφή ΑΠΕ, αλλά προσομοιάζει με εγκατάσταση ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων.
Ειδικά για τη συγκεκριμένη επένδυση στα Βασιλικά δήλωσε αρνητικός κι αναφέρθηκε στις επαφές του με πολυάριθμους εκπροσώπους φορέων της περιοχής, κατά τις οποίες διαπίστωσε γενικευμένη, αλλά δικαιολογημένη, αντίδραση.
Όπως εξήγησε, πρόκειται για μια μονάδα σε συσκευασία δύο μονάδων για να παρακαμφθεί μάλλον η ατελής κανονιστική νομοθεσία, η ρύπανση που φαίνεται ότι θα προκληθεί είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, η πρώτη ύλη των μονάδων μάλλον θα είναι εισαγόμενη και η απασχόληση που θα προσφέρουν θα είναι σχεδόν μηδαμινή, ενώ οι μονάδες εγκαθίστανται σχετικά κοντά στον οικισμό και σε εκτάσεις ιδιαίτερα υψηλής αγροτικής παραγωγικότητας.
Κατέληξε ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα νόμιμα μέσα για να αποτραπεί η κατασκευή των δύο συγκεκριμένων μονάδων.