ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΖΟΥΝΤΑ
Στα μέσα Ιουλίου σκοπεύει η κυβέρνηση να καταθέσει τις προτάσεις της για την ένταξη στο νέο επενδυτικό σχέδιο της Ε.Ε., γνωστό και ως "πακέτο Γιούνκερ". Αυτό φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης στον Γίρκι Κατάινεν, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες το μεσημέρι.
Συνεργασία για να γίνουν επενδύσεις
Αξίζει να σημειωθεί πως η συνάντηση του Γ. Κατάινεν με τον Έλληνα υπουργό έγινε λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη που έδωσε στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια της οποίας έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις. «Είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να βρούμε ειδικούς τρόπους να φέρουμε επενδύσεις, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την οδό των μεταρρυθμίσεων» είπε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Κατάινεν.
Ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε στον υπουργό ότι υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης, μέσω του πακέτου Γιούνκερ, στους τομείς της ενέργειας, των μικρομεσαίων, των υποδομών και του τουρισμού.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Σταθάκης φέρεται να ενημέρωσε τον κ. Κατάινεν ότι η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται για ένταξη στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων του τομέα έρευνας και καινοτομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των κοινωνικών υποδομών.
Να καταπολεμηθεί η διαφθορά
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε, ο κ. Κατάινεν σημείωσε ότι «είναι στα χέρια των ελληνικών αρχών να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις» και προέτρεψε την κυβέρνηση να «κάνει αυτό που της αναλογεί», τονίζοντας παράλληλα ότι γνωρίζει τις θυσίες που έχουν γίνει. Αναφερόμενος στην κατάσταση της χώρας είπε ότι «η κρίση εδώ είναι μεγαλύτερη από οπουδήποτε άλλου. Η Ευρώπη θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα», ενώ δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμα ότι η εμπιστοσύνη των εταίρων προς την Ελλάδα μειώνεται.
«Η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά της, αλλά πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά, να βελτιωθεί το νομικό σύστημα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και να προχωρήσει η απελευθέρωση επαγγελμάτων» τόνισε.
ΣΕΒ: Να αξιοποιήσουμε το "πακέτο Γιούνκερ"
Σταθερότητα και διαρκή και ουσιαστική διαβούλευση με τους οργανωμένους φορείς της αγοράς και τους κοινωνικούς εταίρους ζήτησαν οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων από την κυβέρνηση, δηλώνοντας ετοιμότητα για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και των πρωτοβουλιών της Ε.Ε., με αιχμή το "πακέτο Γιούνκερ".
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κ. Μπίτσιος εκ μέρους της διοίκησης του συνδέσμου ανέφερε ότι η ρευστότητα είναι αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη για την πραγματοποίηση επενδύσεων και απαιτούνται συνεργασία δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία και γόνιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, όμως τίποτα δεν πρόκειται να γίνει αν δεν αποκατασταθεί η σταθερότητα. Γι' αυτό, πρόσθεσε, η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς είναι ζωτικής σημασίας, χωρίς να σημαίνει αποδοχή όλων των απαιτήσεων. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό που θα διασφαλίσει μια βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα τερματίζοντας οριστικά και αμετάκλητα τις αμφισβητήσεις για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Παρουσιάστηκαν ώριμες προτάσεις με εμβληματικά παραδείγματα ιδιωτικών επενδύσεων, όπως: υποδομές και δίκτυα υψηλών επιχειρηματικών ωφελειών με επίκεντρο τη διασύνδεση Κρήτης - Ηπειρωτικής Ελλάδας που μειώνει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας κατά 7%-8%, προώθηση δυνατοτήτων αξιοποίησης "silver economy" (υπηρεσίες στην τρίτη ηλικία), έρευνα και ανάπτυξη στη φαρμακοβιομηχανία και την ψηφιακή οικονομία.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην άμεση ανάγκη για διαμόρφωση αξιόπιστης πολιτικής επιτάχυνσης ιδιωτικών επενδύσεων με επίκεντρο έναν νέο και απλό επενδυτικό νόμο που θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το ΕΣΠΑ και τους στόχους της Ευρώπης 2020.
Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Α. Καλλιτσάντσης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη για επενδύσεις στρατηγικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα αντιστρέψουν την τάση αποβιομηχάνισης και μείωσης των παραγωγικών επενδύσεων, που βαίνει κλιμακούμενη.