Επιβεβαιώνει ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Μοσκοβισί, την πρόθεση Σαμαρά να συναινέσει σε νέα μέτρα, ενώ ξεκαθαρίζει ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα. Διευκρινίζει μάλιστα, ότι Σαμαράς και Βενιζέλος είναι ενήμεροι σχετικά, αφού μιλά "κάθε μέρα" μαζί τους. Πηγές της Ε.Ε. προειδοποιούν για νέα "ευρω-κρίση" από την 1η Ιανουαρίου αν δεν κλείσει η συμφωνία.
Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθαρίζει ότι ο Α. Σαμαράς γνωρίζει πως μόνο αν υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα και αποδεχθεί "νέες υποχρεώσεις" μπορεί να λάβει περαιτέρω βοήθεια.
Όπως λέει, μιλάει "κάθε μέρα" με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αλλά και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, και υπογραμμίζει ότι "το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει, το χρειαζόμαστε για την αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα".
«Είμαστε σύμφωνοι ότι η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, αν μη τι άλλο και για να προστατευθεί η Ευρωζώνη, ανέφερε ο επίτροπος.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Süddeutsche Zeitung επικαλούμενη ευρωπαϊκούς διαπραγματευτικούς κύκλους τονίζει ότι η Ε.Ε. επείγεται να "κλείσει" το ελληνικό ζήτημα τις επόμενες ημέρες.
"Αν δεν τα βρούμε επιτέλους με τους Έλληνες, την 1η Ιανουαρίου μας περιμένει μία νέα ευρω-κρίση", επισημαίνουν οι αξιωματούχοι της Ε.Ε., σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο Γάλλος επίτροπος, πάντως, δηλώνει ότι "θα υπάρξει μια παράταση και μετά την Πρωτοχρονιά", υπονοώντας την παράταση του μνημονίου, ενώ μιλά και για μία "προληπτική γραμμή πίστωσης" στην Ελλάδα.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η παράταση του μνημονίου προϋποθέτει την έγκριση και της γερμανικής Βουλής, προσθέτοντας ότι οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων έχουν πάρει σχετική ειδοποίηση. Εκτιμάται, δε, ότι είναι μάλλον απίθανο να απορρίψει η Bundestag την παράταση του ελληνικού προγράμματος.