ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ
"Έπεσαν" οι πρώτες υπογραφές μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development για το "ξεπούλημα" του Ελληνικού στη δεύτερη, όπως το έχουν χαρακτηρίσει πολλοί παράγοντες της αγοράς, αφού βάσει της συμφωνίας το εν λόγω εκχωρείται στη εταιρεία έναντι μόλις 915 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, σύμφωνα έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τα 3 δισ. ευρώ είναι η συντηρητική εκτίμηση της αξίας της έκτασης, ενώ είναι κατά 222% μεγαλύτερη από τα 915 εκατομμύρια ευρώ.
Πλέον, αναμένεται σειρά αποφάσεων και εγκρίσεων που πρέπει ληφθούν ώστε να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση του 100% της Ελληνικό Α.Ε. στο επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development, συμφερόντων της επιχειρηματικής οικογένειας Λάτση. Η σχετική σύμβαση υπεγράφη χθες με τη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) να υποστηρίζει πως "ολοκληρώνεται με επιτυχία μια απαιτητική διεθνής διαγωνιστική διαδικασία που διεξήχθη με τις πλέον αυστηρές δικλίδες ασφαλείας για το Ελληνικό Δημόσιο και σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας".
Στο ΤΑΙΠΕΔ υπενθυμίζουν πως "σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης πώλησης, στο τίμημα των 915 εκατ. ευρώ προστίθεται και επιπλέον ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ που δεσμεύεται να καταβάλει η εταιρεία για την υλοποίηση των απαραιτήτων έργων σε επίπεδο υποδομών.
Οι εγκρίσεις
Σύμφωνα με με την αναφερθείσα εταιρεία, η σύμβαση για το Ελληνικό υπεγράφη από εταιρεία ειδικού σκοπού (ΕΕΣ) στην οποία η Lamda Development πρέπει να διατηρήσει ποσοστό τουλάχιστον 33,34% για την επόμενη τριετία. Η Lamda Development θα παράσχει και σειρά εγγυήσεων εκ μέρους της ΕΕΣ. Η τελευταία πρέπει να καταθέσει, με την υπογραφή της σύμβασης, εγγυητική επιστολή 30 εκατ. ευρώ, αφού προηγουμένως της επιστραφεί η εγγυητική επιστολή των 15 εκατ. που είχε καταθέσει προκειμένου να συμμετάσχει στον διαγωνισμό.
Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών το Δημόσιο πρέπει να προχωρήσει σε σειρά κινήσεων, όπως για παράδειγμα να εγκριθεί η σύμβαση από τη Βουλή, να έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο ειδικός χωροταξικός σχεδιασμός, να έχουν δημοσιευθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, να έχει εγκριθεί η άδεια καζίνου, κ.λπ. Αν εντός διετίας δεν έχει προχωρήσει κάποιο από τα συγκεκριμένα βήματα, οι επενδυτές μπορούν να αποχωρήσουν χωρίς καμία επιβάρυνση.