Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.1°C29.0°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.0°C25.7°C
4 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
29 °C
28.8°C33.7°C
1 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C25.2°C
4 BF 47%
Όχι στην αναστολή λειτουργίας της Hellenic Steel, συγκέντρωση εργαζομένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όχι στην αναστολή λειτουργίας της Hellenic Steel, συγκέντρωση εργαζομένων

Αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να μην κλείσει η Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Χάλυβος (Hellenic Steel), είναι οι 300 εργαζόμενοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης και την πεισματική άρνηση του υπουργού Ανάπτυξης να δεχθεί το σωματείο τους αλλά και τη διοίκηση του εργοστασίου. Αυτή την ώρα πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από το ΥΜΑΘ ενώ προτίθενται να κατασκηνώσουν από τη Δευτέρα έξω από το γραφείο του Ν. Δένδια.

Την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου, η διοίκηση της Ηellenic Steel καλεί σε έκτακτη γενική συνέλευση με κύριο θέμα τη "λύση και εκκαθάριση της εταιρίας ή υιοθέτηση εναλλακτικών μέτρων".

Πρόκειται για μια από τις τελευταίες βαριές βιομηχανίες της Θεσσαλονίκης, που αν κλείσει θα προσθέσει επιπλέον 300 άνεργους στο ήδη υψηλό ποσοστό ανεργίας (30%) της πόλης.

Για πλήρη αδιαφορία σχετικά με τον χαλυβουργικό κλάδο αλλά και το κόστος της ενέργειας, κατηγορούν την κυβέρνηση το σωματείο της εταιρίας Χάλυβος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), επισημαίνοντας ότι "αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού (Ε.Ε.) θωρακίζονται από τις κυβερνήσεις, προστατεύοντας τόσο τις θέσεις εργασίας όσο και την εξωστρέφεια τους με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία".

Η πλειοψηφία των μετοχών της ελληνικής εταιρίας (77,12%) ανήκει στην ιταλική χαλυβουργία ILVA SPA, ενώ συμμετέχουν στη μετοχική σύνθεση, μια γερμανική εταιρία και δύο ελληνικές τράπεζες. Η εταιρεία ILVA τελεί από τον Ιούνιο του 2013 υπό καθεστώς κρατικής επιτροπείας. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι η εταιρεία είναι βιώσιμη δεν έχει χρέη στο ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και ζητούν την μεσολάβηση της ελληνικής κυβέρνησης στην ιταλική κυβέρνηση και στην μητρική εταιρεία ώστε να αποτραπεί η εκκαθάριση της ελληνικής εταιρείας και να δοθεί παράταση χρόνου για να αναζητηθούν άλλες λύσεις (αγοραστές, επενδυτές, κ.α.).

Βιώσιμη η Hellenic Steel λένε οι εργαζόμενοι

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στην ΑΕΕΧ, η εταιρεία έχει πολύ σημαντική ετήσια παραγωγή (περίπου 200.000 τόνους επεξεργασμένων προϊόντων χάλυβα με συνολική δυνατότητα παραγωγής 400.000 τόνους), που σε ποσοστό 50 - 60% εξάγεται στα Βαλκάνια, στην Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική. Είναι μοναδικός παραγωγός στο είδος της στην Ελλάδα και κατέχει το 40% της εγχώριας αγοράς, ενώ το υπόλοιπο μερίδιο καλύπτεται από εισαγωγές. Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες του ΟΛΘ (5-8% της διακίνησης dry bulk) και απασχολεί 272 εργαζόμενους, ενώ συνεργάζεται με ανεξάρτητους μεταφορείς και διακινεί τα προϊόντα της επιμερισμένα σε 14.000 διαδρομές με πληρωμές περίπου 1,5 εκ. ευρώ.

Οι εγκαταστάσεις της στα Διαβατά είναι ιδιόκτητες, η εταιρεία δεν χρωστά στο ελληνικό δημόσιο, σε τράπεζες, ή στο προσωπικό, ενώ αποδίδει ετησίως στο ελληνικό δημόσιο, δέκα εκατομμύρια ευρώ για ΦΠΑ και έξι εκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Οι μόνες οφειλές της ΑΕΕΧ είναι προς την μητρική εταιρεία και ανέρχονται σε 62 εκ. Ευρώ. Για το χρέος αυτό το σωματείο ζητά να υπάρξει χρόνος για να αναζητηθεί λύση ώστε να μην κλείσει το εργοστάσιο. Να σημειωθεί ότι η ΑΕΕΧ βρίσκεται επιπλέον μεταξύ των πρώτων 200 ελληνικών εταιριών κατέχει την 158η θέση.

«Στην Ελλάδα, με αυτήν την κυβερνητική τακτική των Ευρωπαϊκών δημοσίων σχέσεων δεν θα μείνει βαριά βιομηχανία» προειδοποιεί η ΠΟΕΜ, τονίζοντας ότι η Εταιρεία Χάλυβα είναι βιώσιμη, γεγονός που προκύπτει από το επιχειρηματικό πλάνο που συνετάχθη από την εταιρεία Price Water House.

Η ΠΟΕΜ καλεί την κυβέρνηση, τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Ν. Δένδια να παρέμβει άμεσα, έστω και τώρα και να ανταποκριθεί στο αίτημα για συνάντηση με την Διοίκηση της εταιρείας και το Σωματείο των εργαζομένων, ώστε να μην φθάσει η εταιρεία στις 30/9/2014 σε Γενική Συνέλευση με θέμα την εκκαθάριση.

Το ΕΚΘ σε ανακοίνωσή του για την αυριανή συγκέντρωση τονίζει ότι "οι εργαζόμενοι απαιτούν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και από τους αρμόδιους φορείς της πόλης να σταθούν αρωγοί στην ύστατη προσπάθεια για να σωθεί μια από τις τελευταίες βαριές βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας και να μην βρεθούν άλλοι 300 εργαζόμενοι στο δρόμο"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL