Παγιδευμένη στην ψυχροπολεμικού τύπου σύγκρουση ΗΠΑ - Ρωσίας είναι η Ε.Ε. που στις 14 του μήνα θα επιχειρήσει στη σύσκεψη εμπειρογνωμόνων των κρατών - μελών της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, να κάνει μία πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων της ρωσικής απαγόρευσης των εισαγωγών τροφίμων από την Ε.Ε. ως αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις για τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία.
Χθες αποφασίστηκε η συγκρότηση "task force" που θα αναζητήσει εναλλακτικές αγορές και θα αναλύσει τις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία. Νωρίτερα φέτος υπήρχε ρωσική απαγόρευση για το ευρωπαϊκό χοιρινό κρέας χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις, καθώς οι κτηνοτρόφοι βρήκαν νέες αγορές στην Ασία και τις ΗΠΑ.
Στο μεταξύ η Κομισιόν αποφάσισε να προχωρήσει στην καθιέρωση μέτρων στήριξης του ευρωπαϊκού τομέα ροδακίνων και νεκταρινιών, συγκεκριμένα με την αύξηση των ποσοτήτων φρούτων που θα είναι επιλέξιμες για επιχειρήσεις απόσυρσης από την αγορά και δωρεάν διανομή. H απόφαση αυτή χαιρετίστηκε και από το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Σχολιάζοντας την κίνηση ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης, Ντατσιάν Τσόλος, δήλωσε πως δεν θα διστάσει "να ενεργήσει και να χρησιμοποιήσει τη νέα και εκσυγχρονισμένη κοινή γεωργική πολιτική για να παρέχει έγκαιρη και αναλογική στήριξη, προσανατολισμένη στην αγορά· το πρώτο αυτό μέτρο σήμερα είναι μια ένδειξη αυτής της πρόθεσης". Η επίσημη απόφαση ωστόσο θα ληφθεί τις προσεχείς εβδομάδες, αλλά θα ισχύει αναδρομικά από χθες.
Αιχμές για τη στάση της Τουρκίας
To κατά πόσο θα απαντήσει στις κυρώσεις η Ευρώπη έχει πέσει στο τραπέζι. Η προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της Ρωσίας για τις απαγορεύσεις θα μπορούσε να μην είναι μια συνετή κίνηση, υποστηρίζουν δικηγόροι με έδρα τις Βρυξέλλες εξηγώντας πως το συμφέρον της Ε.Ε. είναι να αποκλιμακώσει την κρίση.
Στο μεταξύ οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν από άλλες χώρες να μην αυξήσουν τις εξαγωγές τροφίμων προς τη Ρωσία. Κάτι τέτοιο σαφώς αφορά και την Τουρκία, που έσπευσε να αναπληρώσει το κενό στην αγορά. Μάλιστα το ΥΠΕΞ απάντησε με ανακοίνωση του χωρίς να την κατονομάζει τονίζοντας πως "δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες, που είναι μάλιστα μέλη της Συμμαχίας, οι οποίες μετέχουν a la carte στην ευρωπαϊκή πολιτική και επωφελούνται από το κόστος που καταβάλλουν τα Κ-Μ".
Δυσαρέσκεια ΥΠΕΞ για τη Μόσχα
Με "στόχο την κοινοτική αποζημίωση" πραγματοποιήθηκε χθες έκτακτη σύσκεψη για τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα, ο οποίος δήλωσε πως γίνονται προσπάθειες για διμερή επικοινωνία με τη Μόσχα, της οποίας η στάση όμως είναι αδιάλλακτη.
Πηγές του υπουργείου μάλιστα εκφράζουν ιδιαίτερη δυσαρέσκεια για τη σκληρή στάση της Ρωσίας υπενθυμίζοντας πως στο πολύ πρόσφατο παρελθόν η ελληνική διπλωματία φέρθηκε "άψογα" στους Ρώσους τουρίστες που έμειναν "αμανάτι" στα ελληνικά νησιά, όταν αρκετά ρωσικά πρακτορεία βάρεσαν "κανόνι" μέσα στο καλοκαίρι.