Οκτώ στους δέκα κλάδους της ελληνικής οικονομίας υπέστησαν απώλειες την τελευταία πενταετία με μεγάλους "χαμένους" τους κλάδους αυτοκινήτου, κατασκευών και ακινήτων και τις καλύτερες επιδόσεις να εμφανίζονται στον τομέα των ΑΠΕ, ενώ θετικά κινήθηκαν κυρίως κατηγορίες προϊόντων διατροφής.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Icap, σε σύνολο 87 κλάδων ή κατηγοριών προϊόντων που διερευνήθηκαν η εξέλιξη της αγοράς ήταν αρνητική (μείωση) για 81,6% των κλάδων και μόλις για το 18,4% ήταν θετική (αύξηση). Συνολικά υπήρξε μείωση πωλήσεων και το καθαρό αποτέλεσμα υπήρξε ζημιογόνο, αν και οι ζημιές περιορίστηκαν κατά 34,3% την περίοδο 2011-2012, και το 2013 προκύπτει νέα μείωση ζημιών κατά 52,2%.
Πτωτική εξέλιξη είχαν 71 κλάδοι, εκ των οποίων οι 27 κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό μέσης ετήσιας μείωσης, στην πενταετία. Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και οι ζάντες είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες (-32% και -31,3%, αντίστοιχα) και ακολουθούν οι τεχνικές εταιρείες (-19,3%) και η παραγωγή προϊόντων τομάτας (-19,1%), λόγω της συρρίκνωσης της καλλιέργειας του προϊόντος μετά το 2010, όταν άλλαξε το καθεστώς ενισχύσεων στη βιομηχανική τομάτα. Σημαντικές απώλειες παρουσίασαν και οι κλάδοι των τσιγάρων (-18,2%), των ιατροτεχνολογικών προϊόντων (-17,4%), των καταστημάτων οπτικών (-15,7%), του κλιματισμού (-15,2%), αλλά και των ανταλλακτικών αυτοκινήτων και των αλυσίδων ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών (-13,4% έκαστος). Μεγάλη μείωση εμφάνισαν αρκετοί κλάδοι συναφείς με την οικοδομική δραστηριότητα, όπως η διέλαση αλουμινίου (-17,4%), οι χαλυβδοσωλήνες (-13,3%) και τα προϊόντα μαρμάρου (-13,1%) οι πλαστικοί σωλήνες (-13%).
Αυξητική εξέλιξη συνολικά στην πενταετία εμφάνισαν 16 κλάδοι, εκ των οποίων αύξηση από 5% και πάνω είχαν μόνο οι 5. Οι καλύτερες επιδόσεις αφορούν τον τομέα των ΑΠΕ (προμήθεια συστημάτων ΑΠΕ +48% και ΑΠΕ +34,3%), με εντυπωσιακή αύξηση κυρίως την περίοδο 2011-2012, λόγω των ευνοϊκών όρων του θεσμικού πλαισίου, δηλαδή τις υψηλές τιμές αποζημίωσης ενέργειας - που πλέον δεν ισχύουν. Ακολουθεί ο τομέας διαλογής-επεξεργασίας καπνών στον οποίο καταγράφεται μεν ανάκαμψη (+12,2%), που ωστόσο δεν αντισταθμίζει τη δραματική συρρίκνωση που υπέστη η παραγωγή καπνών την περίοδο 2006-2007. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και οι ελεγκτικές εταιρείες βρίσκονται στις επόμενες θέσεις με +7,8% και +5,8%, αντίστοιχα, και ακολουθούν το πυρηνέλαιο, τα όσπρια, οι επιτραπέζιες ελιές, το σιμιγδάλι, το ελαιόλαδο, το ρύζι, τα κρεατοσκευάσματα, τα ζυμαρικά, τα κρουασάν, τα μπισκότα και τα τουριστικά - ταξιδιωτικά γραφεία.