Live τώρα    
Έκθεση με μεγάλες ανησυχίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας / Citigroup: "Βλέπει" συνέχιση της ύφεσης και φέτος στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκθεση με μεγάλες ανησυχίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας / Citigroup: "Βλέπει" συνέχιση της ύφεσης και φέτος στην Ελλάδα

Διατηρεί τις προβλέψεις περί συνέχισης της ύφεσης στην Ελλάδα και φέτος η Citigroup. "Η Ελλάδα θα παραμείνει σε ύφεση το 2014. Η επιστροφή στην ανάπτυξη θα πρέπει να αναμένεται το 2015" υποστηρίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα στο Global Economic Outlook and Strategy για τον μήνα Ιούνιο.

"Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας ολοένα και μειώνεται, ωστόσο δεν είναι ακόμη ικανή να αντιστρέψει τον γενικό μέσον όρο για το 2014" επισημαίνει.

Τα βασικά μεγέθη

Ειδικότερα, οι προβλέψεις της Citigroup για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας έχουν ως εξής:

Για το ΑΕΠ προβλέπεται ύφεση -0,6% για το 2014 και Ανάπτυξη +1,2% για το 2015. Να σημειωθεί εδώ πως, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό +0,6% το 2014. Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για τη συνέχιση του αποπληθωρισμού, καθώς εκτιμά τον πληθωρισμό στο -1,6% τόσο για φέτος όσο και του χρόνου. Αναφορικά με το ακανθώδες ζήτημα της ανεργίας, σύμφωνα με τον οίκο, προβλέπεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ήτοι στο 27,1% το 2014 και στο 26,3% το 2015. Τέλος, για το χρέος προβλέπεται ότι θα φτάσει στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 181,7% το 2014 και στο 184,5% το 2015

Ανησυχία για την πορεία των εξαγωγών

Όπως υπογραμμίζει η Citigroup, η πορεία των εξαγωγών συνεχίζει να εμφανίζεται αποδυναμωμένη, γεγονός που κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικό, αν συνδυαστεί με τη φτωχή εταιρική κερδοφορία και τις μηδενικές αποταμιεύσεις των ελληνικών νοικοκυριών.

"Θεωρούμε πως οι επίσημες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζονται υπερβολικά αισιόδοξες. Η Ελλάδα θα παραμείνει σε ύφεση και το 2014..." επαναλαμβάνει η αμερικανική τράπεζα.

ΙΟΒΕ: Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Την ίδια ώρα σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα αποτυπώνει η μηνιαία έκθεση της Κομισιόν. Συγκεκριμένα ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη χώρα διαμορφώθηκε στο 103,7 τον Ιούνιο από 99,1 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται πως η ένδειξη του Ιουνίου βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Το ΙΟΒΕ μάλιστα σημείωσε ότι τα στοιχεία του Μαΐου ήταν η καλύτερη επίδοση των τελευταίων έξι ετών και πιστοποίησαν ότι παγιώνονται οι προσδοκίες σταθεροποίησης της οικονομίας.

Γ.Α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0