Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Athens Pride, ημέρα υπερηφάνιας και αγώνα - Ραγδαία αύξηση ομοφοβικών επιθέσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Athens Pride, ημέρα υπερηφάνιας και αγώνα - Ραγδαία αύξηση ομοφοβικών επιθέσεων

Σήμερα στις 12 μ το Athens Pride ανοίγει τις πύλες του στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Δεν αποτελεί μονάχα γιορτή περηφάνιας, αλλά και διαδήλωση διαμαρτυρίας για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα. Οι πολιτικές λιτότητας, αφού έστρωσαν με ροδοπέταλα τον δρόμο για την εξαθλίωση, στη συνέχεια καλλιέργησαν το έδαφος για τον ρατσισμό και τον φασισμό. Οι επιθέσεις σε LGBTI (Λεσβίες, Γκέι, Αμφί, Τρανς, Intersex) άτομα αυξήθηκαν κατακόρυφα την εποχή των Μνημονίων, με τη χώρα μας να παίρνει κάτω από τη βάση στην ετήσια έκθεση της ILGA Europe για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.


Οι επιθέσεις

"Παλαιότερα δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα. Σίγουρα όχι σε αυτόν τον βαθμό", λέει στην "Α" ο Θ.Δ., θύμα επίθεσης το περασμένο καλοκαίρι στο Ζάππειο. "Πηγαίνουμε εκεί να βρούμε κάποιον να κάνουμε κάτι. Αυτό γίνεται χρόνια". Το βράδυ της 23ης Αυγούστου η σιωπή σπάζει από ουρλιαχτά. "Κόσμος πεταγόταν από θάμνους, από παντού, έτρεχε να περάσει απέναντι. Ευτυχώς ήταν αργά και δεν υπήρχε κυκλοφορία στον δρόμο, διαφορετικά θα είχαμε θύματα".

Πίσω από τη ξαφνική ταραχή βρισκόταν "μια ομάδα 30 ατόμων με ξυρισμένα κεφάλια και μπλούζες της Χρυσής Αυγής. Άρχισαν να μας βρίζουν. 'Ήρθε η σειρά σας ανώμαλοι, παλιοαδελφές' φώναζαν. Όταν προσπάθησα να βγάλω βίντεο και να ειδοποιήσω για βοήθεια, μου έριξαν πέτρα στην πλάτη. Η αστυνομία βρισκόταν κοντά στο σημείο, αλλά δεν επενέβη".

Λίγες μέρες αργότερα, ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων περπατά στην Ομόνοια. Μια μηχανή με δύο Έλληνες επιβάτες τους φωνάζει. "Είστε γκέι;". Ο ένας απαντά "ναι, τρέχει πρόβλημα;". Σε λίγα λεπτά οι δύο άνδρες εμφανίζονται ξανά και αυτή τη φορά αρχίζουν να χτυπούν το ζευγάρι. Τ' αντανακλαστικά της αστυνομίας είναι και πάλι καθυστερημένα. Ο Στέφανος, ένα από τα δύο θύματα, κατήγγειλε το περιστατικό, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα.

Τον Οκτώβριο καταγράφηκαν έξι ακόμα ομοφοβικές επιθέσεις από ακροδεξιές ομάδες, ενώ στις 12 Νοεμβρίου το σκηνικό επαναλήφθηκε. Ομάδα ατόμων που μοίραζε φυλλάδια ενάντια στην ομοφοβία κυνηγήθηκε από ομάδα φασιστών στο Γκάζι. Η ΟΛΚΕ συνδέει την αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων με την ισχυροποίηση της Χρυσής Αυγής και άλλων ακροδεξιών μορφωμάτων.

"Η φυλετική καθαρότητα δεν χωρά ανώμαλους"

Η θέση της Χρυσής Αυγής για τους ομοφυλόφιλους έχει εκφραστεί με κάθε πιθανό τρόπο. Πληθώρα δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων, που επιτίθενται με χυδαίους χαρακτηρισμούς, έχουν αναρτηθεί στη σελίδα της ναζιστικής οργάνωσης. Ενδεικτικά η τελευταία παρέλαση στη Θεσσαλονίκη περιγράφεται ως μια ομάδα "περήφανων ομοφυλοφίλων, τρανσέξουαλ και λεσβιών" που "καταφέρθηκαν με συνθήματα και πανό κατά της Χρυσής Αυγής". Φυσικά περνά στα... ψιλά ότι το πλακάτ της φωτογραφίας γράφει "έξω οι νεοναζί", χαρακτηρισμό που έχουν αρνηθεί πολλάκις οι βουλευτές της Χ.Α.

Και σύλληψη δικηγόρου

Στο στόχαστρο της οργάνωσης μπαίνουν κι όσοι στηρίζουν το LGBT κίνημα. "Σύκο κι έλα" είναι ο τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα ethnikismos.net, που επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή αναδημοσίευσε το κάλεσμα για το φετινό gay parade. Η Χρυσή Αυγή δεν δίστασε ακόμα να επικαλεστεί ως πρότυπο αντιμετώπισης των ομοφυλοφιλικών εκδηλώσεων την επίθεση Αλβανών σε gay pride στα Τίρανα, ενώ σε άλλη δημοσίευση καταγγέλλει τον πρώην Ελληνοσουηδό βουλευτή Τάσο Σταφυλίδη, λέγοντας ότι πάσχει από το "σύνδρομο Στρατούλη", επειδή κατηγόρησε την οργάνωση για επίθεση σε βάρος του.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας δεν συνοδεύεται παρόλα αυτά από ανάλογα υψηλό αριθμό συλλήψεων. Mάλλον το αντίθετο. Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, "από την Πέμπτη 30 Μαΐου γίνονται σε καθημερινή βάση επιχειρήσεις σκούπα της αστυνομίας και προσαγωγές διεμφυλικών ατόμων που μένουν στη Θεσσαλονίκη".

Η Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα, δικηγόρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, ήταν η τελευταία που προσήχθη. Όπως αναφέρει, την έκλεισαν σε κελί επειδή ζήτησε να δει τρανς γυναίκα που εκρατείτο. "Αφού κάλεσα διαμαρτυρόμενη για τα προσκόμματα στην επικοινωνία κρατουμένου με το δικηγόρο του, το 100 και κατάφερα να μπω, ο αξιωματικός υπηρεσίας μ' έριξε κι εμένα στο κρατητήριο του Α.Τ. και με κλείδωσε μέσα".

"Αγαπάτε αλλήλους εκτός από τους ομοφυλόφιλους"

Διφορούμενη είναι η στάση που κρατά η Εκκλησία με ιερείς που σηκώνουν τη σημαία της επανάστασης εναντίον των ομοφυλοφίλων, αλλά κι εκείνους που τηρούν μετριοπαθή στάση. Το αντιδραστικό "μπλοκ" συγκροτείται από τους μητροπολίτες Αμβρόσιο, Σεραφείμ και Άνθιμο.

Ο Αμβρόσιος έβαλε τις καμπάνες να χτυπούν πένθιμα για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο σε Καλάβρυτα και Αγιάλεια, ο Σεραφείμ προχώρησε σε αγωγή εναντίον του περιοδικού "10%" και μήνυση στον Λύο Καλοβυρνά, επειδή τόλμησε ν΄απαντήσει σε σχόλιο του μητροπολίτη Πειραιά που αποκάλεσε τους ομοφυλόφιλους "ηθικά απονευρωμένους με ψυχοπαθολογικές εκτροπές και ψυχασθένειες με μανία ικανοποιήσεως της ψυχοπαθολογικής των εκτροπής, που έκαναν αξία ζωής το σωλήνα αποβολής των περιττωμάτων", ενώ ο Άνθιμος μάζεψε 20.000 υπογραφές για να μη γίνει το Pride στη Θεσσαλονίκη στις 14 Ιουνίου. Στον αντίποδα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει τονίσει στο παρελθόν ότι δεν υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών...

Κάθε φιλί και... πρόστιμο

Τα ΜΜΕ επηρεάζουν την κοινωνία, όμως συμβαίνει και το αντίστροφο. Σε πολλές τηλεοπτικές σειρές έχουμε δει ακόμα και σε πρωταγωνιστικούς ρόλους ηθοποιούς που υποδύονται ομοφυλόφιλους, αλλά το φιλί απαγορεύεται, καθώς "θα δημιουργούνταν σάλος". Το ΕΣΡ φιλοδώρησε με πρόστιμο 100.000 ευρώ το Mega για φιλί που προβλήθηκε σε σίριαλ, με την τιμωρία ν' ακυρώνεται από το ΣτΕ. Το ΕΣΡ χτύπησε ξανά, ανάβοντας κόκκινο στο σποτ του Athens Pride, καθώς "το φιλί μεταξύ λεσβιών δεν έχει κινηματικό χαρακτήρα".

"Ναι, υπάρχουν διακρίσεις"

Το 65% των ερωτηθέντων Ελλήνων στην έρευνα της ILGA δεν κρύβεται πάντως πίσω από το δάκτυλό του κι αναγνωρίζει ότι οι διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού είναι κανόνας κι όχι η εξαίρεση στη χώρα. Το 64% πιστεύει ότι οι διακρίσεις λόγω φύλου ταυτότητας αποτελούν επίσης συχνό φαινόμενο, ενώ οι ερωτηθέντες πιάνουν βαθμολογία μόλις 4,5 (6,6 μ.ό. στην Ε.Ε.) στα 10 σε απάντησή τους για το αν θα αισθάνονταν άνετα με ομοφυλόφιλο πρωθυπουργό.

Υπάρχει αντίδοτο;

H διαπαιδαγώγηση και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες αποτελούν την καλύτερη απάντηση στο πρόβλημα σύμφωνα με την ομοφυλοφιλική κοινότητα. Το σύμφωνο συμβίωσης, ο γάμος, η υιοθεσία, η θεσμική προστασία για πράξεις ρατσισμού, η αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, η προστασία ατόμων που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή του bullying στο σχολείο, δεν κατοχυρώνονται από την ελληνική νομοθεσία. Η Ελλάδα κατέχει την 25η θέση ανάμεσα σε 49 χώρες σε ποσοστό σεβασμού των δικαιωμάτων των LGBT, με ποσοστό 28%, χαμηλότερο από χώρες που έχουν καθιερωθεί στην ευρεία κοινή αντίληψη ως... υπανάπτυκτες όπως η Αλβανία (38%).

"Ζήτημα ορατότητας"

Η σημασία του Athens Pride γίνεται μεγαλύτερη σε συνάρτηση με τις συγκυρίες. Η διοργάνωσή του "απαντά στο ζήτημα της ορατότητας" υποστηρίζει ο Α. Σιγάλας (Ομάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου - Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ). "Για τους ετεροφυλόφιλους κάποια πράγματα είναι αυτονόητα, ωστόσο για κάποιους ανθρώπους δεν είναι" πρόσθεσε και έστειλε μήνυμα σε όσους επιθυμούν τη ματαίωση του Pride. "Οι ομοφυλόφιλοι δεν κρύβονται πια. Αυτό άλλαξε το 1969 στο Stonewall. Στην Ελλάδα το Pride ήρθε το 2005 κι έχει δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο πολιτικό γεγονός που δεν λυγίζει υπό τις απειλές κανενός".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL