Μπροστά στις ευθύνες τους για την αποκατάσταση της ακαδημαϊκής νομιμότητας στα πανεπιστήμια θέτει τους βουλευτές όλων των κομμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας πρόταση νόμου για την κατάργηση του καταστροφικού Ν. 4009/2011 και την υιοθέτηση μεταβατικού πλαισίου που θα επιτρέψει στα Ιδρύματα να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο, εκπληρώνοντας τη συνταγματική αποστολή τους. Όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση, ένα χρόνο μετά την ψήφιση του ν. 4009/2011, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν δημιουργηθεί ανυπέρβλητα προβλήματα στη δομή και λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας. Ο νόμος 4009/2011 είναι καταστροφικός, αποδείχτηκε μη εφαρμόσιμος, κατέστη ανενεργός και πρέπει να καταργηθεί.
Η πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί επτά άρθρα που αποσκοπούν στην επαναφορά της δημοκρατικής λειτουργίας και την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας. Τα παραπάνω συνιστούν προϋποθέσεις για τη λειτουργία των πανεπιστημίων την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, θα οργανωθεί σοβαρός διάλογος για την υιοθέτηση νέου κανονιστικού πλαισίου, που θα καταστήσει τα ΑΕΙ της χώρας ικανά να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες, εκπληρώνοντας την αποστολή τους και στο πλαίσιο της συνταγματικής επιταγής.
Ειδικότερα, με το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου καταργείται ο 4009. Παράλληλα:
- Αποκαθίσταται η λειτουργία των ακαδημαϊκών οργάνων (άρθρο 4). Όργανα των ΑΕΙ είναι η Σύγκλητος, ο Πρύτανης και το Πρυτανικό Συμβούλιο. Όργανα της Σχολής είναι ο Κοσμήτορας και η Κοσμητεία, την οποία απαρτίζουν ο Κοσμήτορας, οι Πρόεδροι των Τμημάτων και ένας εκπρόσωπος των φοιτητών από κάθε Τμήμα. Όργανα του Τμήματος είναι η Γενική Συνέλευση, η Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης, ο Πρόεδρος και ο αναπληρωτής Πρόεδρος. Η Γ.Σ. απαρτίζεται από 30 μέλη. Σε περίπτωση, που τα μέλη ΔΕΠ τα οποία υπηρετούν σε ένα Τμήμα είναι λιγότερα από 30, στη Γ.Σ. συμμετέχουν όλοι όσοι υπηρετούν στο Τμήμα. Όργανα του Τομέα είναι η Γενική Συνέλευση και ο Διευθυντής Τομέα.
- Τα εκλεγμένα ακαδημαϊκά όργανα των οποίων οι θητείες δεν έχουν λήξει θα συνεχίσουν το έργο τους μέχρι την ολοκλήρωση της περιόδου για την οποία είχαν εκλεγεί. Δεδομένου ότι στα ΑΕΙ αποκαθίσταται η λειτουργία όλων των ακαδημαϊκών οργάνων που είχαν καταργηθεί, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα εκλεγούν οι Διευθυντές και οι εκπρόσωποι των Τομέων, οι Πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των Τμημάτων, οι Κοσμήτορες, οι Πρυτάνεις και οι Αντιπρυτάνεις των οποίων έχει λήξει η θητεία.
- Εφαρμόζεται ακαδημαϊκός και διαφανής τρόπος εκλογής των μελών ΔΕΠ/ΕΠ που διακρίνονται και πάλι σε τέσσερις βαθμίδες (καθηγητής, αναπληρωτής καθηγητής, επίκουρος και λέκτορας ή καθηγητής εφαρμογών ΤΕΙ.
Η εκλογή μελών ΔΕΠ και οι εξελίξεις των μελών πραγματοποιούνται από 15μελή Εκλεκτορικά Σώματα τα οποία συγκροτούνται κατά το ένα τρίτο από μέλη ΔΕΠ του ίδιου ή συναφούς γνωστικού αντικειμένου τα οποία υποδεικνύει ο οικείος Τομέας, κατά το ένα τρίτο από μέλη του Τμήματος και κατά το ένα τρίτο από μέλη ΔΕΠ άλλου Τμήματος ή ΑΕΙ.
Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τη σίτιση των φοιτητών, που αυτή τη στιγμή δεν καλύπτεται, παρά το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές εξαρτούν τη φοίτησή τους από τα φοιτητικά συσσίτια. Με την πρόταση νόμου δικαιούχοι της δωρεάν σίτισης είναι όλοι οι φοιτητές (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες), οι φιλοξενούμενοι φοιτητές στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ή ερευνητικών προγραμμάτων συνεργασίας και οι αλλοδαποί υπότροφοι. Το συσσίτιο παρέχεται όλες τις ημέρες της εβδομάδας στο εστιατόριο της Λέσχης ή του Ιδρύματος, από 1η Σεπτεμβρίου έως το τέλος των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου και θα περιλαμβάνει πρωινό, γεύμα και δείπνο. Αρμόδια για τη λειτουργία του φοιτητικού εστιατορίου είναι η Λέσχη του Ιδρύματος ή το ίδιο το Ίδρυμα, αν σε αυτό δεν λειτουργεί Λέσχη. Το Ίδρυμα ή η Λέσχη του δύναται να αναθέτει τη λειτουργία του φοιτητικού εστιατορίου σε ανάδοχο.
Η ευθύνη για τις φοιτητικών εστίες θα περάσει στα πανεπιστήμια, αλλά μέχρι τη διαμόρφωση σχετικού πλαισίου προτείνεται να παραταθεί για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, η διαχείριση και η χρηματοδότησή τους από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
Επιπλέον, όσοι φοιτητές δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κάλυψη μέσω των γονέων ή των κηδεμόνων τους θα υπάγονται σε ειδικό καθεστώς φοιτητικής κοινωνικής ασφάλισης, οι όροι του οποίου θα προβλεφθούν σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο. Η διάρκεια της φοιτητικής κοινωνικής ασφάλισης θα ταυτίζεται με τον χρόνο σπουδών τους.